Socialrådgiver om ydmygelser på jobcentre: Ledig blev hånet for sit sprog

Socialrådgiver Puk Sabber har som bisidder for reformrate borgere gentagne gange oplevet ydmygende sagsbehandlinger på jobcentrene.
Socialrådgiver Puk Sabber.
Socialrådgiver Puk Sabber. Foto: Privat

Socialrådgiver Puk Sabber har som bisidder for ledige på jobcentret på Lærkevej i København oplevet lidt af hvert.

Gennem to år har hun hjulpet reformramte borgere under møder på jobcentrene, og hun har derfor en insider-viden om, hvad der reelt foregår derude. 

Særligt på Lærkevej i København, der gennem længere tid har haft mediernes bevågenhed, og hvor flere af jobcentrets sagsbehandlere har stået frem og fortalt om opslidende arbejdsvilkår. Det fortæller hun i et læserbrev i dagbladet Information.

Puk Sabber bakker således de sagsbehandlere fra Lærkevej op, der i september stod frem i dagbladet Information og fortalte om benhård tidspres. Her har hver sagsbehandler i gennemsnittet 225 sager hver, selv om de blot bør have omkring 50.

Ydmyges i rehabiliteringsteamet

Særligt når en borgers sag kommer for rehabiliteringsteamet, der indstiller borgerne til ressourceforløb, fleksjob eller førtidspension, kan det ende med en grov ydmygelse.
Det har Puk Sabber oplevet flere gange, skriver hun i sit læserindlæg.

”Når en borgers sag endelig skal behandles på rehabiliteringsmødet, udspørges borgeren om alt fra de mest private til de mere formelle forhold i borgerens liv. Jeg har oplevet en mødeleder, der havde googlet en borger inden mødet og konfronterede ham med meget private ting, som var fundet på nettet,” skriver hun og fortsætter:

”Jeg har set en borger blive hånet for sit sprog – han var en ældre mand, der hele sit liv havde levet som gadebarn og misbruger. Teamet mente, at han var streetwise og dermed godt kunne overleve uden en førtidspension. De så fuldstændig bort fra lægefaglige udtalelser om hjerteoperationer, PTSD, livslagt misbrug, ordblindhed og manglende skolegang”.

Indsætter 'skrivebordssoldater'

Ifølge Puk Sabber er det under al kritik, at der sidder andre end uddannede socialrådgivere med beslutningskompetence på jobcentrene.

Når man sætter ’skrivebordssoldater’ som lægesekretærer, filmstuderende, psykoterapeuter, akademikere eller faguddannede inden for service og håndværk ind som socialrådgivere, og de skal håndtere 225 ’tunge’ sager, kan det kun gå galt, mener hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.