Slut med at blande krig i velsignelser
Hærprovst Thomas Beck, der her ses velsigne danske soldater i Afghanistan, har lavet en kovending. Nu vil han instruere nye og erfarne feltpræster i at give Guds velsignelse uden at bruge "militaristisk" kropssprog og kampråb, som kritikere har påpeget. PRIVATFOTO
Kritik fra biskopper og politikere får nu feltpræsternes nærmeste chef, hærprovsten, til at give nye instrukser til nuværende og kommende feltpræster.

Dagen igennem har feltpræsters velsignelse af danske kampsoldater skabt debat, og nu får sagen helt håndgribelige konsekvenser for nuværende og kommende feltpræster.

Hæprovst Thomas Beck, der uddanner og rekrutterer feltpræsterne, fortæller her til aften, at han klart og tydeligt har meddelt dem, hvad der er tilladt, og hvad der ikke er tilladt, når soldater i for eksempel Afghanistan skal velsignes.

"Brug af V-tegnet og slag på brystet skal skilles fra morgen-andagten eller velsignelsen, om du vil," siger hærprovsten til Avisen.dk fra et seminar netop for feltpræster.

Søndag aften sagde hærprovsten ellers sådan her i en artikel på Avisen.dk:

"Jeg har aldrig mødt modstand fra officerer, hvad angår velsignelse før patrulje. Det er i øvrigt heller ikke noget, som vi pådutter nogen. Det er langsomt kommet af sig selv, siden vi kom til Helmand i 2006."

Kovending efter kritik

Hærprovstens kovending kommer efter en dag med massiv kritik af den særlige soldater-velsignelse, som hærprovsten har været med til at gøre til fast praksis i militærlejre i Afghanistan.

I en artikelserie, der blev bragt på Avisen.dk søndag aften, bekræftede flere soldater og feltpræster uafhængigt af hinanden, at præsterne efter at have gjort korsets tegn tit bruger kampråbet "Stol på Gud og hold krudtet tørt", hvorefter de slår sig selv på brystet to gange.

Hærprovsten selv sagde sådan her:

"Over for Gud er vi alle lige, og soldaten skal om nogen vide, at hvis han svigter i den opgave, som Folketinget har pålagt ham, så har han om ikke andet Guds tilgivelse."

Hærprovsten oplyste også, at han - og flere andre feltpræster - afslutter deres velsignelse af de tungt bevæbnede soldater med følgende udtryk: "Stol på Gud og hold krudtet tørt." Det er et udtryk, der stammer fra en britisk hærfører, der blev født i 1559.

Træk feltpræsterne hjem

Og det fik både biskopper, en teolog, en professor i etik og retsfilosofi plus en stribe politikere til at rette en hård kritik mod ham og hans folk.

"Feltpræsten optræder under velsignelsen med en militaristisk attitude, men tingene skal skilles helt ad. Det må ikke være til at misforstå, at præsten står for det modsatte af krig nemlig det kristne budskab, og den misforståelse lægger videoen her op til," sagde Svend Andersen, der er professor i etik og religionsfilosofi på Aarhus Universitet.

"Det er problematisk, hvis feltpræsten går ind og bliver krigerisk i sin velsignelse," sagde Manu Sareen (R), der er både kirke- og ligestillingsminister, til DR.

Enhedslisten gik et skridt videre og foreslog, at feltpræsterne bliver erstattet af psykologer.

"Vi ved, at mange soldater får psykiske efterreaktioner, så hvorfor ikke forebygge ude i missionsområdet?" spurgte kirkeordfører Jørgen Arbo-Bæhr og forsatte:

"På den måde kan vi jo slå to fluer med et smæk."

Læs med

I morgen kan du her på Avisen.dk læse om, hvordan norske feltpræster velsigner soldater, når de er på internationale missioner.