Skatteminister: Alle skal betale nye skatter
En liter regnbueis bliver 2,5 kroner dyrere, kan skatteminister Thor Möger Pedersen afsløre. Foto: HOUGAARD NIELS / POLFOTO
Høj som lav og rig som fattig skal alle danskere til næste år være med til at betale skatte- og afgiftsstigninger på fem milliarder kroner.

Det bliver en bred vifte af danskere, der må til lommerne for at finansiere de skatte- og afgiftsstigninger, regeringen og Enhedslisten nu har forhandlet på plads.

Der var smil på skatteminister Thor Möger Pedersens, SF's og De Radikales skatteordførere og så et ekstra bredt smil på Enhedslistens skatteordfører, Frank Aaens, ansigt, da partierne fremlagde nye skatter og afgifter for fem milliarder kroner i dag.

De fem milliarder kroner skal i statskassen ved at beskatte bredt i den danske befolkning og på supermarkedernes hylder.

"Vi er blevet enige om en finansiering, der er både ansvarlig og retfærdig. Det er vigtig for os, at alle bidrager. Det gælder bankdirektøren, lønmodtageren og virksomhederne," siger skatteministeren.

For de rigeste danskere bliver muligheden for at spare op til pensionen mindre. Loftet for indbetalinger til ratepension sættes fra 100.000 kroner og ned til 55.000 kroner. Desuden fjernes skattefrihed for private sundhedsforsikringer og skattebesparelser på medarbejderaktier.

Multimedieskatten afskaffes også, men erstattes af skat på fri medarbejdertelefon på 2.500 kroner årligt.

"Jeg synes, at vi med afskaffelsen af multimedieskatten har en fantastisk god nyhed, der bør få danskerne til at juble. Den tidligere regering indførte en skat, der på ingen måde hjalp til at gøre arbejdsmarkedet mere fleksibelt," siger Thor Möger Pedersen.

Men ikke kun de, der har medarbejdertelefon eller penge til at spare op til pension, må betale mere.

Usunde fødevarer som is, chokolade, slik og sodavand bliver også ramt. Isafgifterne stiger med 50 procent, chokolade og slik stiger med seks kroner pr. kilo og sodavand bliver belagt med en ny afgift apå 50 øre pr. liter.

Konkret stiger prisen for en liter regnbueis med 2,5 kroner.

Men også fyraftensøllen og lørdagsvinen bliver dyrere for alle danskere.

En flaske vin bliver 3,5 kroner dyrere og en øl bliver 25 øre dyrere.

Oven i kommer en række nye afgifter på udledning af giftige partikler fra benzin- og dieselmotorer.