Sådan skriver du den perfekte sang til konfirmanden
Konfirmationskjoler, fadervor og gaver i hobetal kan de mange konfirmander se frem til. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix/Arkiv
Hvordan skriver man egentlig den gode tale eller sang til konfirmanden? Den skal rime og være sjov, men det gør heller ikke noget, hvis den er rørende, fortæller professionel festsang-skriver.

Kirkeklokkerne ringer snart om kap rundt omkring i det danske land. Foråret er over os, og det betyder, at mange af landets unge borgere trækker i konfirmationstøjet og går til alters for at bekende deres kristne tro.

Konfirmations-sæsonen betyder hvert år et utal af gaver, festmiddage og ikke mindst taler til konfirmanden, der 'træder ind i de voksnes rækker'. Og så er der sangene. Word-dokumenter landet over flyder med tekster skrevet over melodier som 'Det hammer' hammer' fedt' og 'I en kælder sort som kul'.

Vil man have inspiration til sangen - eller talen - kan man passende benytte Avisen.dk's navnehjul.

Navnehjulet kan bruges som et helt og aldeles uvidenskabeligt - men alligevel morsomt - indslag. Her kan man taste konfirmandens navn ind og se, hvad der kendetegner navnet på en række parametre.

Tast konfirmandens navn ind og se, hvad der oftest kendetegner det navn på parametre som alder, bopæl, løn, bilvalg, kærlighedslivet og meget mere. 

Prøv Avisen.dk's navnehjul.

Sangskriver: Drop Seebach

Men hvordan skriver man egentlig den perfekte festsang - med humor, rytme og rim? Det kan Helle Thorst svare på. Til daglig er hun dagplejer, men har som sidegesjæft et firma, der skriver festsange.

Hun skrev selv sin første festsang til sin egen konfirmation i 1980. Og Helle Thorst er ikke i tvivl om, hvad en god sang kan gøre.

- En god sang giver noget stemning. Mange familier bruger kun taler, men der kan en sang være et godt afbræk, når man sidder og spiser. Der sker noget andet med en sang, siger Helle Thorst, der især har travlt her i konfirmations-sæsonen.

Der er vigtige elementer, der skal opfyldes, for at en sang bliver en succes.

- Det er vigtigt, at man vælger en melodi alle kender. Det nytter ikke at tage Rasmus Seebach eller noget andet populært, og så sidder der nogle ældre gæster, der ikke kan synge med, siger Helle Thorst, og forklarer, at en god sang har balancen mellem det sjove og rørende.

- Sangen skal være personlig, men skal helst ikke være alt for pinlig for konfirmanden. Det er også vigtigt, den er sjov, men den må også godt være rørende. Man kan godt nævne i et tidligt vers, hvis konfirmanden eksempelvis har mistet en forælder til kræft. Det skal bare komme tidligt, så man når at komme 'ovenpå' igen i løbet af sangen, siger Helle Thorst.