Ekspert til Løkke: Flygtninge giver bedre afkast end lavere topskat
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) får et godt råd af arbejdsmarkedsforsker Bent Greve. Det er en langt bedre forretning at investere penge i integration fremfor i at sænke topskatten, lyder det. Arkivfoto: Scanpix
Det er en langt bedre forretning at investere penge i integration fremfor i at sænke topskatten.

Skrot ambitionen om at lette topskatten og sats alle pengene på at uddanne flygtninge, så de får et bedre fodfæste på arbejdsmarkedet. Sådan lyder det klare råd til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fra arbejdsmarkedsforsker på Roskilde Universitet, professor Bent Greve.

I et interview med Ugebrevet A4 fastslår han, at investeringer i integration giver et højere afkast end de lettelser af topskatten, som regeringen muligvis vil forhandle med de borgerlige partier om i efteråret.

"Det er en langt bedre forretning for den danske samfundsøkonomi at investere i integration af asylansøgere end i de omdiskuterede lettelser af topskatten," siger Bent Greve til Ugebrevet A4.

For mindre end et halvt år siden præsenterede Dansk Industri ellers beregninger, der viste, at arbejdsudbuddet vil stige med 16.000 personer, hvis topskatten afvikles. Både Skatteministeriet og Finansministeriet har tilsvarende vurderet, at de skatteydere, der i dag betaler topskat, vil arbejde i gennemsnit 1,7 procent mere, hvis topskatten sænkes. Men den effekt er højst usikker, mener arbejdsmarkedsforskeren, der opfordrer regeringen til at lægge ideen om topskattelettelser død i de næste mange år.

"Regeringen bør droppe al tale om at sænke topskatten og bruge pengene på integration, for det øger arbejdsudbuddet mere end noget andet, og så behøver arbejdsgiverne ikke bekymre sig for mangel på arbejdskraft," siger Bent Greve, der netop har været med til at udgive en ny antologi om integration.

Han henviser til, at han hele tiden hører fra arbejdsgivere, at de har svært ved at besætte job. Og at det kun bliver værre i fremtiden, fordi de store generationer fra 1940erne og 50erne er på vej på pension. Bent Greve pointerer også, at adskillige prognoser viser, at vi i løbet af få år kommer til at mangle 30.000 faglærte smede, industriarbejdere og håndværkere til at holde produktionsdanmark og dermed også eksporten kørende.

"I virkeligheden har arbejdsgiverne jo en stor interesse i at få de her mennesker i gang. Der er ingen garantier for, at topskattelettelser vil øge arbejdsudbuddet i tilstrækkeligt omfang, for vi kender ikke effekterne. Men vi ved, at der er effekter af at give folk nye kompetencer og lære dem dansk. Det vil garanteret øge arbejdsudbuddet og få folk væk fra offentlig forsørgelse. Derfor ville jeg bruge alle pengene på integrationen i stedet for," siger han.

Bent Greve kritiserer også kommunerne for at tale om flygtninge som en byrde frem for en ressource. Han ærgrer sig over, at ingen laver regnestykket, der viser alle de dynamiske effekter i en kommune af, at der kommer et par hundrede flygtninge til byen. Det skaber øget omsætning i dagligvarebutikker, vækst, nye job-åbninger også for danskere. Også fagbevægelsens topfolk bør ifølge Greve offentligt slå fast, at Danmark har brug for arbejdskraften.

via Listen To News