VELSIGNET I KRIG Politisk krav: Hold jer fra krig, præster
En dansk feltpræst velsigner kampklædte soldater i Afghanistan. Nu vil kirkeminister Manu Sareen (R) have feltpræsterne til at skille kristendom og krig ad. PRIVATFOTO
Kirkeministeren og flere kirkeordførere fra begge sider af Folketinget kræver nu, at feltpræster tegner en klar skillelinje mellem kristendom og krig.

Kirkeministeren giver nu feltpræsterne en opsang.

"Det er problematisk, hvis feltpræsten går ind og bliver krigerisk i sin velsignelse," siger Manu Sareen (R), der er både kirke- og ligestillingsminister, til DR.

Opsangen kommer efter Avisen.dk's afsløring af feltpræster, der velsigner danske kampsoldater i Afghanistan, sekunder før de skal i kamp.

En afsløring, der er bragt i samarbejde med DR-programmet 21 Søndag.

Manu Sareen hentyder med sin udtalelse til en video optaget af en dansk soldat, der har været i Afghanistan.

Videoen viser en feltpræst, der efter - han har gjort korsets tegn - viser V-tegnet fra Anden Verdenskrig og slår sig selv på brystet.

Klik her, hvis du vil se videoen, der provokerer kirkeministeren

Hærprovsten, der uddanner og rekrutterer feltpræsterne, har fortalt, at den særlige soldater-velsignelse efterhånden er blevet fast praksis især i fremskudte lejre, som for eksempel Armadillo har været.

Soldater-velsignelser kan koste liv

Men det bryder ministeren sig altså ikke om. Han mener, at feltpræsterne skal holde sig langt væk fra militære anliggender.

"Præsten er non-kombattant (ikke-kriger, red.), og det betyder, at han skal holde sig fuldstændig fra det krigeriske," siger ministeren, der er bange for, at soldater-velsignelserne kan få konsekvenser for andre ikke-krigere.

"Man kan frygte, at fjenden begynder at gå efter præsten og ikke kun ham også andre non-kombattanter, og det er problematisk," mener Manu Sareen.

Kirke- og ligestillingsministeren forlanger nu, at Biskoppen i København Stift sætter feltpræsterne på plads. Velsignelsen skal efter ministerens mening slutte efter korsets tegn.

Klik her, hvis du vil se foto af soldater-velsignelser

Psykologer skal erstatte feltpræster

Enhedslisten går et skridt længere end ministeren. Partiet vil have psykologer til at erstatte feltpræster i de danske lejre i Afghanistan.

"Jeg synes, at det er en ubehagelig sammenblanding af kristendom og krig, feltpræsterne praktiserer. Det må jo se lige sådan ud i fjendens lejr, hvor Taliban-krigere får Allahs velsignelse af imamer. Derfor mener jeg, at feltpræsterne skal helt væk fra krigszonen," siger Jørgen Arbo-Bæhr, der er partiets kirkeordfører.[pagebreak]

Han foreslår i stedet, at Danmark sender psykologer til Afghanistan, så de kan være sjælesørgere for soldaterne.

"Vi ved, at mange soldater får psykiske efterreaktioner, så hvorfor ikke forebygge ude i missionsområdet?" spøger han og forsætter:

"På den måde kan vi jo slå to fluer med et smæk."

Klik her, hvis du vil deltage i debatten på Facebook

Bredt flertal for forandring

Kirkeordførerne fra Socialdemokratiet og Liberal Alliance mener, også feltpræsterne skal skille kristendom og krig ad. Karen Klint (S) opfordrer lige som kirkeministeren Peter Skov-Jakobsen, der er biskop i København, til at give feltpræsterne en skideballe.

Dansk Folkeparti mener lige som hærprovsten, der er feltpræsternes chef, at både biskopper og politikere overreagerer.

"At feltpræsterne velsigner kampsoldater er ikke det samme som, at Danmark fører hellig krig i Afghanistan. Kritikken er efter min mening bagvendt. Det er jo fjenden, altså Taliban, der bruger religion som undskyldning for krigen ikke de danske soldater," siger Christian Lagballe, der selv er teolog og partiets kirkeordfører.

Soldater velsignes før ildkamp
  • Feltpræster velsigner danske soldater før ildkamp mod Taliban i Afghanistan.
  • Kritikere mener, at feltpræsterne med velsignelsen laver et farligt mix af krig og kristendom.
  • Velsignelserne splitter både Folkekirken og Forsvaret.

Få hele historien her