Harmdirrende kritik: Løkkes plan rammer igen kontanthjælpsmodtagere
Foto: Ida Guldbæk Andersen/Scanpix/arkiv
Regeringens pensionsplan rammer socialt skævt, når folk på overførselsindkomster tvinges til at spare op i pension, og integrationsydelsen får et nyt hak ned, lyder advarslen fra flere sider.

Regeringen med Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen kommer endnu engang til at træde hen over nogle af de svageste grupper i samfundet i sit mål om at få danskerne til at blive flere år på arbejdsmarkedet.

For hvis det står til regeringen, skal kontanthjælpsmodtagere og andre modtagere af overførselsindkomst lægge to procent til side hver måned i tvungen pensionsopsparing - uden at ydelsen bliver højere. Samtidig skal integrationsydelsen for nytilkomne flygtninge og indvandrere sænkes med to procent, ligesom optjeningskravene for fuld ret til ældrecheck, pension og førtidspension strammes, skriver Ugebrevet A4.

Dermed bliver levevilkårene igen forringet for folk, der i forvejen har meget lidt, kritiserer Jann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte.

- Det er helt uacceptabelt, at regeringen fremlægger et udspil, som i den grad vender den tunge ende nedad og er socialt skævt. At man bare fortsætter med at skære i ydelserne til de grupper, som i forvejen har mindst, det klæder ikke regeringen, og det klæder heller ikke et velfærdssamfund som det danske, siger han til Ugebrevet A4.

Med de nuværende satser ville en tvungen pensionsopsparing på to procent betyde, at en kontanthjælpsmodtager med barn får 3.554 kroner mindre om året før skat.

Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), mener, at det vil være mere rimeligt, hvis staten medfinansierede en del af den tvungne pensionsopsparing, fordi staten i forvejen sparer milliarder ved at overførselsindkomsterne ikke hæves i samme takt som lønudviklingen.

- Principielt er det fint, at der også skal være pensionsindbetaling af overførselsindkomster, men det virker ikke rimeligt, at de selv skal betale det hele. Man kunne jo lave en 50/50-model eller gøre ligesom mange steder på arbejdsmarkedet med 1/3 fra den enkelte og 2/3 fra det offentlige. Det ville være mere rimeligt, foreslår han overfor Ugebrevet A4.

Regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, roser forslaget om en lavere integrationsydelse. Men partiet er mere forbeholden overfor den tvungne pensionsopsparing - især når det gælder overførselsmodtagerne.