Økonomer: Krisen kan kradse længe endnu
Industrien tror ikke på øget beskæftigelse i den nærmeste fremtid. Men væksten skal komme fra netop industrien, siger bankøkonomer. Foto: Colourbox
Dansk økonomi er fortsat så skrøbelig, at væksten kan blive negativ i perioder i det kommende års tid, spår flere bankøkonomer.

Mere negativ vækst lurer i fremtiden.

Dansk økonomi har været i recession de sidste to kvartaler, og krisen er langt fra drevet over.

Det siger Tore Stramer, seniorøkonom i Nykredit.

"Væksten i Danmark er meget svag, og det er vores forventning, at den i år vil lande på omkring 1,3 procent, men der er fortsat risiko på, at der i enkelte kvartaler kan komme negativ vækst," siger han til Newspaq.

Samme melding kommer fra cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian.

"Det går fremad, men meget langsomt, og derfor er dansk økonomi skrøbelig over slag af alle slags. Derfor kan der godt komme flere kvartaler med negativ vækst fremover, fordi det går så langsomt," siger han til Jyllands-Posten.

De seneste slag kom med krakket i Fjordbank Mors og gårsdagens tal fra Danmarks Statistik over virksomhedernes tro på fremtiden.

Barometeret viser, at industrien ser mere negativt på fremtiden end tidligere, og at de ikke tror på øget beskæftigelse.

Den lave danske vækst skyldes primært, at danskerne bruger for få penge.

"Væksten og dermed øget beskæftigelse skal komme fra udlandet i form af øget eksport. Den indenlandske efterspørgsel halter gevaldigt, fordi privatforbruget er faldet kraftigt," siger Tore Stramer.

Danmarks Statistik har netop revideret vækst-tallet for dansk økonomi i 1. kvartal.

Dagens tal viser, at væksten i bruttonationalproduktet (BNP) fra 4. kvartal 2010 til 1. kvartal 2011 er blevet oprevideret fra -0,5 procent til -0,1 procent. Dermed er recessionen formindsket - men ikke aflyst.