Ø om rockerbetjentes overarbejde: "Dårlig planlægning"
Enhedslistens Pernille Skipper frygter, at den ekstreme overarbejdspukkel hos politiets indsatsstyrke mod rockerkriminalitet kan gå ud over arbejdet med at bekæmpe organiseret kriminalitet. Colourbox
Enhedslistens Pernille Skipper frygter, at den ekstreme overarbejdspukkel hos politiets indsatsstyrke mod rockerkriminalitet kan gå ud over arbejdet med at bekæmpe organiseret kriminalitet.

- Et udtryk for dårlig planlægning.

Sådan lyder det fra Enhedslistens retspolitiske ordfører Pernille Skipper, efter Rigsrevisionen tidligere på ugen offentliggjorde en rapport, hvori de kritiserer en række statslige institutionernes brug af personaleressourcer.

Blandt andet peger de på, at 26 medarbejdere i politiets indsatsstyrke mod rockerkriminalitet, den såkaldte Task Force Øst, på et halvt år har oparbejdet så meget overarbejde, at de på grund af yderst gunstige aftaler, hvor overarbejde honoreres med et tillæg på mindst 50 procent, vil få udbetalt løn for 9.600 timer.

Unødigt mange penge

- Det er et problem, fordi det koster unødigt mange penge. Men endnu vigtigere, så laver Task Force Øst et ekstremt vigtigt stykke arbejde, og jeg er da virkelig bekymret for, at den dårlige planlægning går udover arbejdet med at bekæmpe organiseret kriminalitet, siger Pernille Skipper.

LÆS OGSÅ: 26 rocker-betjente får overarbejdsbetaling for 9.600 timer

Fra Dansk Folkeparti er kritikken mindre udtalt. Her er man nemlig villig til at poste flere penge i området.

- Det lyder umiddelbart som voldsomt mange overarbejdstimer. Politiet er naturligvis underlagt de samme krav om at planlægge arbejdet effektivt og professionelt som alle andre offentlige instanser. På den anden side bliver man også nødt til at have forståelse for det arbejdspres, som politiet har, når de skal levere resultater i forhold til vigtige indsatsområder såsom bandekriminalitet. Jeg ser gerne, at vi finder flere ressourcer til politiet og til at uddanne og videreuddanne politifolk. Det vil også løsne op i forhold til arbejdspresset, siger retsordfører Peter Skaarup.

Politiets ansvar

Hverken Socialdemokraternes eller de Radikale Venstres retsordførere ønsker at kommentere på ansættelsesforhold inden for politiet.

- Jeg har selvfølgelig en forventning om, at Rigspolitiet retter op de forhold, der måtte påklages, siger Socialdemokratiets Trine Bramsen, mens den radikale Jeppe Mikkelsen tilføjer:

- Jeg kan ikke pege på, hvad man burde have gjort anderledes, og hvordan man skal løse det. Det er ledelsens opgave, og det har jeg tillid til, de kan klare. Jeg mener ikke, vi fra politisk hold skal ind og detailplanlægge, siger han.

Læs også: Rigsrevisionen kritiserer staten: Stram op på vagtplanerne

Hos Rigspolitiet forsvarer man i rapporten den store overarbejdspukkel med, at arbejdsopgaverne i Task Force Øst i særlig grad kræver specielle kompetencer, fleksible arbejdstider og særlige metoder. Og overfor Avisen.dk understreger Flemming Madsen, der er politiinspektør for Task Force Øst, at rockermiljøet er meget komplekst og vanskeligt at efterforske i, hvorfor det er nødvendigt, at det kun er en meget snæver personkreds, der er involveret.

Rockere læser også avis

Han understreger samtidig, at han af hensyn til efterforskningen ikke kan sige så meget andet om indsatsgruppernes arbejdstider og vagtplanlægning.

- Rockere læser forhåbentlig også aviser, så af hensyn til efterforskningen er det meget begrænset, hvad vi kan fortælle om den måde, vi arbejder, siger han.

LÆS OGSÅ: Kritiserede arbejdsgivere: Vi har altså styr på vagtplanerne

Til Rigsrevisionen har Københavns Politi oplyst, at når de kan udbetale overarbejde med 50 procents kompensation, så er det fordi, pengene kommer fra en særbevilling til bandekriminalitet. Alligevel pointerer Flemming Madsen, at de arbejder på andre løsninger.

- Særbevillingen giver mulighed for, at dem, der har haft overarbejde, ikke skal være væk i lang tid på grund af afspadsering. Men selvom det er en særbevilling, er midlerne jo langt fra bundløse, og overarbejdet er i høj grad styret. Vi har afprøvet flere måder for at se, om det er mere økonomisk, siger Flemming Madsen.