Obama: Vi skal handle nu for at redde landet
USA's præsident Barack Obama opfordrer til politiske samarbejde, hvis USA's økonomi skal reddes. Foto: Polfoto, AP, Charles Dharapak
Partierne bliver nødt til at slagte hellige køer, hvis økonomien skal reddes. Obama opfordrer til brede kompromiser.

"Hvis ikke nu, hvornår?"

Beskeden var utvetydig, da Obama i eftermiddag holdt pressemøde om USA's pressede økonomi.

Hvis ikke der bliver gjort noget nu, kan det få katastrofale konsekvenser for landet, lod præsidenten tilhørerne forstå.

"Det er moralsk nødvendigt, at vi tager os af vores gæld og vores underskud. De skaber usikkerhed og holder investeringer i forretningslivet tilbage," indledte præsidenten.

For at skabe rum til de nødvendige tiltag, bliver både demokraterne og republikanerne nødt til at slagte deres hellige køer. De bliver nødt til at samarbejde, hvis redningsaktionen skal lykkes, understregede Obama.

Derefter gav han en række eksempler på områder, hvor man spare. Det inkluderede sundhedsområdet - herunder den meget omstridte sundhedsforsikring Medicare -, forsvaret og den politiske administration.

"Det er ting, som betyder meget for mig," understregede han, før han gik til angreb på en af republikanernes politiske grundpiller. Skattelettelser til samfundets rigeste.

"Jeg kan ikke acceptere, at jeg, uden at lave noget, får hundredetusindevis af dollars, som jeg ikke har brug for, mens forældre, som kæmper for at sende deres børn i skole, pludselig mangler et par tusinde dollars til skolepenge."