En ny bogføringslov blev 19. maj vedtaget i Folketinget, og den betyder, at titusindvis af små danske virksomheder nu skal lære at bruge et digitalt bogføringssystem.
Direktør i regnskabsvirksomheden Billy, Alessandro Justesen Leoni, har været med i høringsprocessen, og her kommer han med fem bud på de vigtigste ændringer.
Intentionen med loven har bl.a. været at gøre det sværere at udføre sort arbejde og at give myndighederne bedre indblik i virksomhedernes løbende indtægter og udgifter.
1) Gælder loven for din virksomhed?
Samtlige danske selskaber - herunder ApS-virksomheder - samt alle virksomheder med en omsætning på mere end 300.000 kroner to år i træk skal fremover digitalisere bogholderiet og opbevare alle bilag digitalt ved hjælp af godkendte bogføringssystemer eller et såkaldt ERP-system. Det skal de tidligst fra 1. januar 2024. For personlige enkeltmandsvirksomheder gælder det dog tidligst fra 2026.
2) Nogle systemer opfylder ikke længere kravene
Alle de online bogføringssystemer, der i forvejen kan opbevare bilag i skyen, kommer efter alt at dømme til at kunne opfylde kravene i tide. Modsat vil bogføringssystemer, som man har downloadet til sin egen computer, få meget svært ved at opfylde kravene i tide. Er du i tvivl, så spørg din leverandør om, hvilke planer de har om at blive registreret hos Erhvervsstyrelsen.
3) Loven kræver nye investeringer
Det er forskelligt alt efter udbyder og pakkeløsning, men du skal regne med omkring 1800-3000 kr. om året. Det kan være fornuftigt at starte med en gratis version allerede i dag, så du vænner dig til systemet. Men gratisversionerne på markedet tilbyder ikke opbevaring af bilag, som er et krav fra 2024, dog 2026 for enkeltmandsvirksomheder. Så når loven træder i kraft, skal du som minimum finde et abonnement, hvor du kan opbevare bilag via tjenesten.
4) Der skal redegøres for virksomhedens bogføring
Alle virksomheder, der i forvejen er årsregnskabs-pligtige – fx alle ApS’er – og alle EMVer som har en nettoomsætning over 300.000 kr. to år i træk – skal lave en beskrivelse af bogføringsprocedurer. Erhvervsstyrelsen kommer med en skabelon til det.
5) Fem års regnskabsdata skal opbevares i systemerne
Generelt skal alle virksomheder opbevare regnskabsdata fem år tilbage i tiden. Men du behøver ikke at taste dine gamle data ind i bogføringssystemerne, da loven kun gælder fremadrettet. Dine gamle regnskabsdata kan du opbevare, som du tidligere har gjort det. Fremover bliver det i følge loven regnskabsprogrammerne, der skal opbevare dine regnskabsdata fem år tilbage i tiden.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.