Vold og trusler mod sygeplejersker: "Jeg ved, hvor dine børn går i skole"
- Ingen sygeplejersker skal finde sig i vold og trusler, siger Dorte Steenberg, næstformand i Dansk Sygeplejeråd. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Mere end hver tredje sygeplejerske har været udsat for vold eller trusler på jobbet det seneste år, viser ny undersøgelse.

Tilsvininger, nedladende bemærkninger, trusler og vold. Dét er en del af hverdagen på jobbet for mange sygeplejersker, viser en ny undersøgelse, som analyseinstituttet Megafon har foretaget i samarbejde med Dansk Sygeplejeråd.

Ifølge undersøgelsen, som bygger på godt 2.000 besvarelser, har mere end en tredjedel af landets sygeplejersker - svarende til 37 procent - været udsat for vold eller trusler i løbet af det seneste år. 

Sygeplejersken Trine var i "chok" over oplevelse med en patient

De fleste har været udsat for verbale trusler eller truende adfærd og lagt ører til bemærkninger som 'Jeg ved, hvor du bor,' 'Jeg ved, hvor dine børn går i skole' og 'Fatter du overhovedet selv, hvad du går og laver?'

Men sygeplejersker oplever også slag, spark, bid eller benspænd. 14 procent af sygeplejerskerne på hospitalerne og 10 procent med job i kommunerne har oplevet fysiske angreb, viser undersøgelsen.

"Ingen skal finde sig i det"

I Dansk Sygeplejeråd kalder næstformand Dorte Steenberg det 'uacceptabelt', at sygeplejersker oplever vold og trusler på jobbet.

- Ingen sygeplejersker skal finde sig i vold og trusler. Når det er sagt, er det selvfølgelig vigtigt at forstå, at patienter og pårørende nogle gange reagerer voldsomt, fordi de er syge, pressede eller angste. Det er vigtigt, at vi får signaleret, at vold og trusler ikke er acceptabel adfærd, og at man som arbejdsgiver gør alt for at minimere det, siger Dorte Steenberg.

Arbejdstilsynet har det seneste halvandet år givet 21 påbud til hospitalsafdelinger om at forebygge vold og trusler. En stor del af påbudene er rettet til psykiatriske afdelinger, men også andre afdelinger har fået besked på at handle.

Ifølge Megafon-undersøgelsen er der en sammenhæng mellem travlhed på arbejdspladsen og voldelige og truende patienter. Ventetid og aftaler, der ikke bliver holdt, kan føre til voldsomme reaktioner blandt patienterne, fremgår det af undersøgelsen.

Travlhed øger risikoen

Blandt de sygeplejersker, der har haft overarbejde, svarer 37 procent, at de har oplevet psykisk vold og 15 procent siger, at de har været udsat for fysisk vold. Sygeplejersker, der ikke har været på overarbejde, oplever ikke vold og trusler i nær så stort omfang. 

Travlheden kan betyde, at patienters frustrationer bliver til aggressioner, siger Dorte Steenberg. 

- Desværre er der alt for travlt på mange afdelinger. Det betyder, at flere patienter kommer til at vente, og at der er dårligere tid til at orientere dem om, hvad der skal ske. Det kan også være aftalen med den psykiatriske patient om at komme ud og ryge, der glipper, siger Dorte Steenberg.

via Listen To News