Tæt på verden

Nepal tager endnu en runde om en ny grundlov

Efter borgerkrig og systemskifte er det vanskeligt at forme et nyt samfund. Parterne forsøger sig endnu engang ved at spørge folket.
At skabe en grundlov for Nepal er som at bestige Himalayas tinder.
At skabe en grundlov for Nepal er som at bestige Himalayas tinder. CC BY via flickr.com ngotoh

I maj måned kollapsede Nepals grundlovgivende parlament og intet kom ud af års forhandlinger, udsættelser og stridigheder. Nu er parterne blevet enige om at gennemføre endnu et valg til en grundlovgivende forsamling, men detaljerne er ikke kendte endnu.

Centralt i Nepal ligger Himalayas tinder. På samme måde er grundloven en massiv forhindring for at landet kan komme videre.

Politikerne og borgerne i Nepal ved godt, at afslutningen på mange års borgerkrig, forstødningen af kongedømmet og oprettelsen af et svag demokrati må finde en løsning. Nu tager de endnu en tørn, skriver The Hindu.

Vild uenighed

De forskellige politiske grupper, gående fra socialdemokratiske-liberale til maoistiske, strides om den grundlæggende struktur i samfundet. Nogle vil have etnisk/sprogligt (kaldet identitetsbestemte) baserede federale stater – andre vil have geografisk bestemte delinger af landet. Antallet af delstater er de heller ikke enige om.

Så derfor skal der være et nyt valg, hvor partierne kan konkurrere på basis af deres vision for landet. Mange andre vigtige emner er de enige om, men bestemt ikke om dette. Tanken er at vælge en ny grundlovgivende forsamling, der efter vedtagelsen af dokumentet kan fortsætte som et parlament.

Tæt på verden

Journalister, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.