Kirsten har ikke råd til ferie: "Det skal nok gå, mor"

Kirsten Bank og hendes familie kan ikke komme på ferie. Der er simpelthen ikke råd.
Kirsten Bank ville ønske, at hun kunne tage med sine børn på ferie, men det har hun ikke råd til.
Kirsten Bank ville ønske, at hun kunne tage med sine børn på ferie, men det har hun ikke råd til. Foto: Privatfoto/Kirsten Bank

Dansk Folkehjælp må sige nej til flere og flere fattige familier, når de ansøger om at komme på ferie gennem organisationen.

Og det er ikke sjovt for familien, når de ikke har mulighed for at komme ud at opleve noget.

- Det tvungne samvær, ved vi fra forskningen, kan øger risikoen for konflikt, omsorgssvigt og vold. Paradoksalt nok går det ud over børnene, når forældre føler sig skamfulde over ikke at kunne give deres børn det, andre kan, siger Helle Antczak fra Center for Social arbejde til Fyens Stiftstidende.

Lige præcis det kan 47-årige Kirsten Bank nikke genkendende til. Hun er på kontanthjælp, hendes mand på førtidspension og har tre børn, som de gerne vil holde ferie med.

- Det behøver ikke at være en rejse til udlandet eller noget som helst. Et par dage i telt ville være fint, siger Kirsten Bank til Avisen.dk.

Men det er der ikke råd til, efter hun har fået skåret i boligsikringen som følge af kontanthjælpsloftet, forklarer hun.

- Det er frygteligt at skulle sige til sine børn, at de ikke kan komme på ferie, når alle de andre kan. Det er ikke særligt sjovt, siger hun.

"Det skal nok gå, mor"

Men hvor det ikke er sjovt at sige nej til sine børn, er det endnu værre for Kirsten Bank, at børnene godt kan se, at deres forældre er i en klemt situation

- De kan se på os, at vi er kede af det. Det er det værste. De bliver sådan nogle små børne-voksne, der  siger 'Det skal nok gå, mor'. 

Noget andet end hverdagen

Hvor familier, der sammen tager på ferie, oplever noget nyt sammen, er det ikke en mulighed for Kirsten Bank, hendes kæreste og de tre børn på syv, ti og 13 år.

- De skal prøve at opleve noget andet end det, de kan opleve herhjemme på græsplænen, siger hun. 

Hun ved godt, at det ikke er en menneskeret at komme på ferie, men det er for børnenes skyld, så de kan få udvidet deres horisont og se noget andet, end det velkendte lokalmiljø.

I år har børnene dog også haft muligt for at komme væk fra Gladsaxe, hvor familien bor. De har været på Bornholm, hvor Kirsten Banks kæreste eks-svigermor har inviteret alle tre børn over.

- Det har været fantastisk for dem. De er helt eksalteret over turen. Det fortæller de en masse om, og det er dejligt at høre. Så har de også nyt at fortælle efter ferien, siger Kirsten Bank.

Men:

- Jeg ville bare ønske, vi havde mulighed for tage med dem.

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.