Tæt på verden Mineselskaber skrider fra Bolivia
I omegnen af Tupiza i Sydbolivia er der mange naturressourcer. CC BY via flickr.com fabulousfabs
Tilsyneladende er en revision af kontrakter med mineselskaber i gang. Nogle er opsagt andre skrider selv.

Bolivias aktivistiske politik om landets enorme ressourcer har fået et af indiens største mineselskaber til at droppe en længe forhandlet investering på over to milliarder dollars.

Det fattige sydamerikanske land vil ikke på nogen måde afgive kontrol over sine ressourcer, men modtager gerne investeringer men under sine egne betingelser.

Financial Times rapporterer, at Jindal Steel and Power (JSP) aflyser sin investering i en jernmine. Aftalen stammer tilbage fra 2007, hvor parterne blev enige om at udnytte en af verdens allerstørste forekomster af jernmalm samt producere stål.

Nationalisering

Præsident Evo Morales har droppet en række aftaler de seneste uger, blandt andet en tin- og zinmine med svejtsiske Glencore og en anden med et canadisk selskab.

Bolivia er i færd med et gennemgå sine aftaler. Tidligere har landet nationaliseret produktionen af sine enorme gas-forekomster.

Bolivianske kilder nægter, at de har afsluttet aftalerne. De siger indiske JSP mangler penge og koordinering. Striden ender formentlig i en form for mægling. De store penge er endnu ikke investeret, skriver avisen.

Tæt på verden

Journalister, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.