Ritzau
Opdateret kl. 08:34
Når nordmændene lørdag aften sætter sig til julebordet, vil omkring halvdelen få serveret flæskesteg.
Og forkærligheden for svinekød juleaften kan muligvis føres helt tilbage til dengang, Norge var en del af Danmark.
Det siger en forsker til den norske landbrugsavis Nationen.
- Både ribbenssteg og risengrød er af dansk eller tysk oprindelse. Hvis vi går langt tilbage i tid, da Danmark regerede Norge (frem til 1814, red.), så tog de dansk uddannede embedsfolk skikken med sig til Norge, siger Virginie Amilien, der er forsker ved Norges statslige institut for forbrugsforskning.
Det er især i den sydlige og østlige del af Norge, at flæskesteg er den foretrukne spise juleaften.
I landsdelen Vestlandet, hvor de store byer Bergen og Stavanger ligger, spiser hovedparten af befolkningen derimod "pinnekjøtt" juleaften.
Det er en gammel bonderet, hvor lammekød først bliver saltet og tørret og derefter placeret oven på pinde og langtidsdampet.
- Råvaren til pindekød stammer fra Norge. Fra fårebedrifterne i Vestlandets fjelde. Konserveringsmetoden og tilberedningen bygger på kundskaber udviklet lokalt. Derfor har pindekød en meget stærk kulturel forankring i Vestlandet, siger Virginie Amilien.
I Vestlandet serveres der pindekød i tre ud af fire hjem juleaften.
I Sørlandet, den sydligste af Norges fem landsdele, dominerer flæskestegen derimod. Her er det kun knap 20 procent, der foretrækker pindekød 24. december.
Efter flæskesteg (49 procent) og pindekød (33 procent) er kalkun den mest populære ret juleaften i Norge. Fire procent sæter kniv og gaffel i den store fugl juleaften.
I Danmark spiser 45 procent af befolkningen både and og flæskesteg juleaften. Det viser en måling lavet af Wilke for Avisen.dk.
/ritzau/NTB