Mange danskere ramt: Så få virksomheder har styr på stress
- Alle arbejdspladser bør have en stresspolitik, for det er noget, man oplever på alle virksomheder, store som små, siger Bjarne Toftegård fra Forebyg Stress. Foto: Pressefoto/Forebyg Stress
Kun halvdelen af landets virksomheder har en stresspolitik, viser en rundspørge.

Halvdelen af lederne kan i en ny undersøgelse svare ja til, at deres virksomhed har en politik for håndtering af stress. Resten af lederne svarer, at virksomheden enten ikke har en stresspolitik eller at de ikke ved, om virksomheden har en.

Det skriver Ugebrevet A4.

Undersøgelsen er lavet af interesseorganisationen Lederne i samarbejde med Psykiatrifonden. Det er YouGov, som har interviewet de 1.018 ledere, der har deltaget i undersøgelsen. Heri siger 50,5 procent af de adspurgte, at der er en politik eller retningslinjer på deres arbejdsplads for håndtering af stress. 38,6 procent oplyser, at der på deres arbejde ikke er en stresspolitik.

Hvis man som virksomhed vil forebygge stress blandt sine medarbejdere, er det ikke bare en god idé, men en nødvendighed at udarbejde en stresspolitik. Sådan lyder det fra stressekspert Bjarne Toftegård, der ejer virksomheden 'Forebyg Stress', som blandt andet hjælper virksomheder med at undgå stressede medarbejdere.

Ifølge den seneste undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø har 15,6 procent af de danskere, der er på arbejdsmarkedet, inden for de seneste 14 dage ofte eller hele tiden følt sig stressede, og jobbet er den primære årsag hertil.

- Når 15 procent af danskerne er mere stressede end hvad godt er, så bør alle arbejdspladser have en stresspolitik, for det er noget, man oplever på alle virksomheder, store som små, siger Bjarne Toftegård.

Den vurdering er stressekspert Dorte Rosendahl Kirkegaard enig i. Hun arbejder med forebyggelse og håndtering af sygefravær på grund af stress som seniorkonsulent i videns- og netværkshuset Cabi, der er en selvejende virksomhed under Beskæftigelsesministeriet.

- Alle virksomheder burde tænke forebyggelse af stress ind i planlægningen af arbejdet. Hvis man har en virksomhed, hvor man ved, at der er en masse tunge løft, så bliver man nødt til at købe en lift. Den samme øvelse laver man meget sjældent i forhold til det psykiske arbejdsmiljø. Men det burde virksomhederne gøre, siger hun.

Hos Lederne, som har foretaget undersøgelsen, er man til gengæld positivt overraskede over resultatet.

- De fleste virksomheder har jo en personalepolitik eller en trivselspolitik, men her spørger vi, om de har skrevet noget ned specifikt omkring stress. Det tror jeg er noget, der er i kraftig stigning, i takt med at flere og flere virksomheder bliver opmærksom på, at det er en problemstilling på deres arbejdsplads, siger arbejdsmiljøchef Lars Andersen.