Bjørn på kontanthjælp sendt på cykeltur: Nu scorer ældre gevinsten
Den kontanthjælp, som Bjørn Fredskilde tidligere fik, er nu sparet til fordel for de ældre i kommunen, som fremadrettet får tilført halvanden mio. kroner ekstra i Aabenraa. (Foto: Foto: FairTrans, Tinglev)
Bjørn sender kontant gaveregn over de ældre i Aabenraa, som forgyldes med over én million kroner. Pengene er hentet på en cykeltur til toppen af Alpe d'Huez i Frankrig.

En gruppe på 19 kontanthjælpsmodtagere cyklede i sommer fra sønderjyske Aabenraa til toppen af det kendte Tour de France-bjerg Alpe d'Huez i Frankrig. Det sender nu en kontant pengeregn over de ældre i Aabenraa.

Årsagen er, at kommunen i 2015 lavede en investerings-strategi, der skulle få flere folk på kontanthjælp i arbejde. Et af projekterne i den strategi bestod i at sende de 19 unge kontanthjælpsmodtagere på cykel til toppen af Alpe d'Huez.

Den tur har altså været med til at udløse en besparelse på kontanthjælpsområdet på i alt 9,7 millioner kroner, hvoraf 1,5 millioner kroner altså nu bliver sendt direkte videre til ældreområdet.

Én af dem, der var med til at køre de penge hjem, var Bjørn Fredskilde, der deltog på cykelturen til de franske tinder.

- Det er dejligt at høre. Det er en fed følelse, at man kan hjælpe andre mennesker, der har brug for det. Folk er generelt blevet meget selvglade og egoistiske i Danmark, så det giver en rigtig god følelse indeni, fortæller Bjørn Fredskilde.

Psykisk sårbare og kriminelle

I alt 17 ud af de 19 kontanthjælpsmodtagere deltog i projektet "Unge på toppen", som turen til Alpe d'Huez hedder.

Gruppen bestod af unge i alderen 22-36 år, som i flere tilfælde aldrig har været på arbejdsmarkedet før. Nogle af dem er psykisk udfordrede, har diagnoser og andre er tilmed kriminelle.

Det er derfor en glad projektleder, der foreløbigt kan gøre status over forløbet:

- Det er hele paletten, vi har haft med at gøre. De fleste af dem har været på offentlig forsørgelse, siden de var 18 år, så jeg har kendt dem meget længe, men jeg tror ikke, jeg kommer til at arbejde med dem igen, siger Camilla Pedersen, socialrådgiver og koordinator på projektet, og fortsætter:

- Personligt har jeg også fået en kæmpe oplevelse ud af det. Det er ikke altid, at man får så god en oplevelse med så skrøbelige mennesker, når man arbejder på et jobcenter, så jeg er utrolig stolt af dem. Mange af dem har ikke engang en eksamen fra 9. klasse og er aldrig kommet videre, siden de enten gik eller blev smidt ud af skolen.

Tur gav mod på tilværelsen

I alt blev der afsat 68 millioner kroner til investeringsstrategien. Dengang havde jobcenteret registreret 1.008 aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere. I oktober i år var der kun omkring 350 af dem tilbage, og én af dem, som altså er kommet i arbejde, er 25-årige Bjørn Fredskilde.

Tidligere havde han selv et meget løst forhold til arbejdsmarkedet med i alt syv fyringer bag sig. For ham, er der ingen tvivl om, at turen til de franske tinder har haft en positiv indflydelse på, at han nu er ansat hos FairTrans i Tinglev.

- Jeg var arbejdsløs omkring halvandet år, og så kan man godt havne i et sort hul. Jeg regnede ikke med, at jeg kunne klare det, men det her var med til, at jeg kom op igen. Det gav mod på tilværelsen, og så er jeg bare glad for, at jeg nu også har været med til at hjælpe andre, siger han.

via Listen To News