PÅ VEJ UD OVER DAGPENGEGRÆNSEN Mit cv lugter langt væk af kultur
Christian Stokbro Karlsen håber at skifte arbejdsløshedskøen ud med et arbejde med psykisk sårbare. Og et arbejdsliv uden kontanthjælpen hængende truende over hovedet. (Foto: Privat)
Et løntilskudsjob skal hjælpe Christian Stokbro Karlsen med et karriereskifte fra den magistergrad, der ikke har givet ham andet end dagpenge.

202 dage tilbage til dagpengene udløber.

”Så, nu laver jeg lige et karriereskifte”, siger Christian Stokbro Karlsen i telefonen på vej ind til samtale om et løntilskudsjob.

Egentlig er det misvisende, for der er ikke meget karriere at skifte fra.

En rigtig god magistergrad i dansk fra Københavns Universitet og et par godt omtalte digtsamlinger har bragt ham fem år som postbud og derefter et nummer i arbejdsløshedskøen.

For de 154.000 læsere af Nordjyske Stiftstidende ser det godt nok anderledes succesfuldt ud. Han er nemlig avisens faste lyrikanmelder, men det har også en ende.

Dagpengesystemet fungerer sådan, at hver gang Christian Stokbro Karlsen sælger en boganmeldelse, så koster det ham en uge på supplerende dagpenge, lige meget om han skriver en eller mange anmeldelser.

I alt har man ret til 30 uger på supplerende dagpenge. Christian Stokbro Karlsen har ni uger tilbage.

”Jeg prøver at lægge det sådan, at jeg skriver så mange boganmeldelser som muligt i løbet af den uge, men det er jo ikke helt sådan bogmarkedet fungerer.”

Noget jeg brænder rigtig meget for

Men efter tilfældigt at have talt med en mentor for psykisk sårbare i Kerteminde Kommune, så er der faldet nogle ting på plads for Christian Stokbro Karlsen.

Den samme samtale har ført til den virksomhedspraktik, han begynder i dag.

”Jeg vil gerne arbejde med psykisk sårbare. Det er noget jeg brænder rigtig meget for, og jeg har en social indignation over for den måde disse mennesker ofte bliver stigmatiseret på,” siger han.

Ved siden af overvejer han at begynde som frivillig på foreningen Sinds værested i Odense.

Begge dele skal også hjælpe med at gøre hans cv mere tiltrækkende.

”Mit CV er smalt og lugter langt væk af kultur, og det er ikke der jobbene er,” siger han.

De seks uger er godt givet ud

Han har fået oprettet sin egen stilling på CUBA, Kerteminde Kommunes tilbud om dagbeskæftigelse til borgere med særlige behov. Først i virksomhedspraktik i en måned og så sandsynligvis i løntilskud.

”Jeg skal arbejde med kommunikation, som mentor og måske med et skriveværksted. Jeg glæder mig meget, og jeg tror, jeg kan få udvidet mit CV en del,” siger han.

I det hele taget har den sidste måned budt på gode oplevelser efter et par lange år på dagpenge.

Han er netop færdig med seks ugers jobsøgning hos en privat aktør, målrettet ledige med længere uddannelse.

”De seks uger er godt givet ud. Jeg har mødt nye mennesker og udvidet mit netværk. Kurset har givet mig noget afklaring, og jeg har fået skærpet mit cv og mine ansøgninger. Så lige nu er jeg ikke en af dem, der brokker mig mest,” siger Christian Stokbro Karlsen.

Uret tikker i baghovedet

Men i baghovedet tikker nedtællingen hele tiden. Frem mod 2. juni, hvor dagpengene udløber.

De næste fire måneder frem satser han på praktik og løntilskudsjob. Men ingen ved, om det giver noget arbejde.

”Det gør mig noget bekymret. Hvis ikke der kommer et job ud af det, så har jeg 2½ til 3 måneder tilbage, hvor jeg bare SKAL finde arbejde. Uanset om det er med timer nok til, at jeg kan genoptjene dagpenge. …Hvis jeg vil blive boende sammen med min familie,” siger han.

Finanslovforhandlingerne og en kommende reform af kontanthjælpen får en meget konkret effekt på Christian Stokbro Karlsens privatliv.

Det afgør, om ugifte par skal ligestilles med gifte par i kontanthjælpssystemet. Hvis de bliver det, får Christians kæreste Mette forsøgerpligt overfor ham.

Så får han mellem fem og otte tusind kroner mindre i kontanthjælp. Det kan deres økonomi ikke bære

”Jeg er optimistisk i forhold til mit nye løntilskudsjob, men det vejer jo tungt, at jeg ved, at tiden går, og at vi ikke kan blive sammen, hvis jeg ikke får job inden næste sommer,” siger han.

Nedtælling

Avisen.dk følger fire dagpengemodtagere på vej ud af systemet.

 

Christian Stokbro Karlsen, 37 år.
Uddannet mag. art. i 2008
Falder ud af dagpengesystemet 2. juni.

Solvej Kjellerup, 50 år.
Ufaglært. Har arbejdet 26 år i Københavns Lufthavn.
Falder ud af systemet 30. december.

 

Gabriel Cornea, 35 år
Uddannet folkeskolelærer.
Står til at miste dagpengene i januar 2013.

 

Heidi Guldager Mørck, 42 år
Ufaglært fabriksarbejder. Har opbrugt sin dagpengeret i marts 2013.


via Listen To News