FOA: Hjort får strejker med sin udmelding
Konsekvensen af at dræbe trepartsforhandlingerne som institution og give mere magt til Folketinget er et langt mere uroligt arbejdsmarked, hvor lønmodtagernes mulighed for indflydelse er ved at at strejke og presse politikerne af den vej, siger FOA's formand. Foto: Finn Frandsen / POLFOTO
Det er mangel på respekt, at Claus Hjort i en ny regering ikke vil lave trepartsforhandlinger med arbejdsmarkedets parter, siger FOA.

- Det er meget ubehageligt.

Sådan siger FOA's formand Dennis Kristensen om den tidligere beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksens udmelding i dag i Information. Her gør Venstre-manden op med trepartsforhandlingerne som institution.

Han siger, at fagbevægelsen er for svag og polariseret at forhandle med, og at han ikke kan 'forstille sig', at en ny blå regering vil genoptage forhandlingerne med forbundene samt at arbejdet med at finde løsninger på arbejdsmarkedet i højere grad kommer til at afhænge af Folketinget.

- Jeg er ikke helt så overrasket over udmeldingen, som jeg kunne have været, fordi Venstre netop har signaleret, at de ikke har den respekt for trepartsaftaler, som ellers har præget Folketinget igennem mange år, siger Dennis Kristensen til Newspaq.

Her henviser FOA-formanden til, at Venstres politiske ordfører - inden dette forårs trepartsforhandlinger gik i gang - sagde, at en ny regeringen ikke nødvendigvis ville lade en aftale bestå.

- Vi har aldrig før oplevet, at partier truer med, at man ikke vil overholde det, som man aftaler med arbejdsmarkedets parter. Det ligner en venstrelinje om, at man ikke vil arbejdsmarkedets parter og vil have hele magten flyttet over til Christiansborg.

Og det har en helt klar konsekvens, mener Dennis Kristensen.

- Hvis man ikke har en respekt for at indgå aftaler med arbejdsgiver og lønmodtagere, så får man et helt andet arbejdsmarked, som ikke er det relativt stabile og velafbalanceret, som man har i dag. Den måde man så kan få indflydelse på som lønmodtager er, som i Sydeuropa, at erklære generalstrejke og gå i gaderne for at presse løsninger igennem, siger Dennis Kristensen til Newspaq.