Panik i Holte: Kræver elevløn til au pair
27-årige Jean Gocotano fra Filippinerne startede sidste år en faglig klub for au pairs under FOA - og har dermed banet vejen for en egentlig fagforening for au pairs. Lige nu undersøger myndighederne, om hun som faglig konsulent i FOA må blive i Danmark, selv om hendes to-årige kontrakt som au pair er udløbet. Foto: Polfoto/Nanna Kreutzmann
Mette Frederiksen baner vejen for en reel anerkendelse af au pair-ordningen som mere end kulturel udveksling. 2.000 kroner mere om måneden og ret til at arbejde for andre end værtsfamilien skal sidestille au pairs med andre faggrupper, mener FOA.

2.000 kroner mere om måneden skal gøre filippinske au pair-piger til en del af det danske arbejdsmarked.

Det svarer til elevlønnen for en serviceassistent, minus udgift til kost og logi.

Forslaget kommer fra fagforbundet FOA, hvis ønsker om bedre rettigheder for de omtrent 4.000 au pairs i Danmark i går fik et skub fra politisk hold.

Det skete, da beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) erklærede sin støtte til, at au pairs organiseres som faggruppe i et landsdækkende fagforbund.

”Ved at organisere sig i fagforbund på arbejdsmarkedet, kan man bedre sikre sig, at man har ordentlige arbejdsforhold. Og det gælder naturligvis også de mennesker, der kommer hertil i en kortere periode som au pair,” skriver hun i en mail til Avisen.dk.

Hos FOA modtages beskeden som et startskud til, at au pairs i højere grad betragtes som arbejdskraft - og også får løn som sådan.

"Det er et krystalklart signal fra ministeren - og en klar anerkendelse af, at der ikke bare er tale om kulturel udveksling," siger forbundssekretær Jakob Bang fra FOA.

Au pair-ordningen har længe været omdiskuteret, fordi den kulturelle udvekslingsordning gør det muligt at holde en hushjælp for 3.000 kroner om måneden i "lommepenge".

Faglig klub med startvanskeligheder

Sidste år dannede de første af slagsen en faglig 'klub' under FOA. Jakob Bang kalder det i spøg "Danmarks hurtigst voksende fagforening," men erkender, at de indtil videre 50 medlemmer stadig er langt fra målet.

Hvis klubben skal blive til en egentlig fagforening, kræver det, at au pairs anerkendes som del af arbejdsmarkedet - og altså ikke bare som et kulturelt indslag omkring middagsbordet.

Styrelsen for Fastholdelse og Rekrutterring er i øjeblikket ved at undersøge en række af de forhold, der i øjeblikket forhindrer au pairs i for eksempel at arbejde deltid ved siden af husholdningsarbejdet i værtsfamilien.

FOA vurderer, at au pair-ordningen nærmer sig en sammensmeltning med arbejdsmarkedet.

"Alt peger i retning af, at au pair-ordningen som kulturel udveksling vil blive suppleret af en række regler og rettigheder, som vil gøre vilkårene betydeligt bedre," siger Jakob Bang.

Regeringspartier kræver højere au pair-løn

Det er først og fremmest lønnen, der skal have et hak opad, mener FOA.

I dag får en au pair lidt over 3.000 kroner om måneden. FOA foreslår i stedet 5.000 kroner, som vil svare til en elevløn på 11.000 kroner - fratrukket udgifter til kost og logi.

Både Socialdemokraterne og SF har erklæret sig for højere løn til au pair-piger. Det samme har de radikale folketingsmedlemmer Manu Sareen og Sofie Carsten Nielsen

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Mette Frederiksen på, om hun støtter op om højere løn til au pairs.

Men i et mailsvar bekræfter ministeren, at hun vil tage stilling til en justering af ordningen, så snart Styrelsen for Fastholdelse og Rekrutterring har sat punktum i undersøgelsen.