Fagforening til sine medlemmer: Husk at arbejde under konflikten
Avisen.dk har forsøgt at få fat i Ase Lønmodtager, men hverken Karsten Mølgaard Jensen eller andre af fagforeningens medlemmer er vendt tilbage på flere henvendelser. Foto: ASE Lønmodtager
Den tværfaglige fagforening ASE Lønmodtager opfordrer sine medlemmer til at sige ja til løse arbejdsopgaver, de ikke er ansat til under en eventuel konflikt. Arbejdsmarkedsforsker kalder det en krigserklæring til FOA, BUPL og andre fagforeninger på det offentlige område. HK Stats formand er chokeret og vred.

- Udfør dit arbejde helt, som du plejer. 

- Accepter at udføre konfliktramt arbejde, hvis din arbejdsgiver kræver det.

- Tag fat i din arbejdsgiver og fortæl ham gerne på skrift, at du ikke er medlem af en af de fagforeninger, der er en del af konflikten. Fortæl også, at du stiller din arbejdskraft til rådighed, som du plejer. Således har du også krav på løn under hele konflikten. 

Sådan lyder det i en mail, som den tværfaglige fagforening Ase Lønmodtager har sendt ud til sine medlemmer for at instruere dem i, hvordan de skal opføre sig, hvis der kommer konflikt på det statslige, regionale og kommunale område. 

Avisen.dk er i besiddelse af mailen, der udførligt instruerer lønmodtagerne i, hvordan de skal forholde sig, hvis konflikten rammer deres arbejdsplads.

Blandt andet præciseres det også, at man som medlem af Ase Lønmodtager skal sige ok til at løse arbejdsopgaver, som man egentlig ikke er ansat til.

- Det kan for eksempel blive aktuelt, hvis du skal indgå i et nødberedskab på arbejdspladsen, fremgår det af mailen, der er havnet i mailboksen hos foreningens cirka 150.000 medlemmer.

Avisen.dk har forsøgt at få fat i Ase Lønmodtager, men de er ikke vendt tilbage på flere henvendelser. 

Se mailen her:

HK chokeret og vred

Formand for HK Stat Rita Bundgaard er chokeret og vred over, at en forening sender en udførlig guide ud til, hvordan lønmodtagere kan være konfliktbrydere. 

- Jeg bliver faktisk ret chokeret over, at man på skrift på den måde kommunikerer ud, at det er okay at tage andres arbejde, mens de er i konflikt. Det viser med al tydelighed, at man ikke er en fagforening og ikke anerkender den danske model, siger hun. 

Rita Bundgaard er provokeret over, at Ase Lønmodtager med sin detaljerede instruks er med til at underminere de våben, som der er i værktøjskassen, når arbejdsmarkedets parter ikke når frem til en løsning ved forhandlingsbordet. 

- Jeg bliver ret vred over, at man opfordrer folk til at stille sig til rådighed og påtage sig andres konfliktramte arbejde. Ase skriver jo næsten til medlemmerne, at det kan være karrierefremmende at stille sig i forreste række og vise arbejdsgiveren, hvad man kan, mens andre kolleger er i konflikt. Det er bare ikke i orden, fastslår Rita Bundgaard. 

Krigerklæring 

Arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, professor Henning Jørgensen, kalder mailen for en krigserklæring til de etablerede fagforbund på det offentlige område, der for øjeblikket forsøger at forhandle en overenskomst hjem for cirka 750.000 sygeplejersker, lærere, pædagoger, sosuer og andre offentligt ansatte.

- Det her er jo en opfordring til strejkebryder-aktivitet. Forstået sådan at man opfordres til at gøre sig til overfor arbejdsgiveren og sige, at man gerne vil udføre konfliktramt arbejde. Det er at fiske i rørte vande, og så er man det man i gamle dage kaldte en strejkebryder, der bryder den solidaritet, der ellers er, siger Henning Jørgensen. 

- Det er en krigserklæring overfor de rigtige fagforeninger, der selvfølgelig har deres egne medlemmer, der kan blive lockoutet eller gå i strejke, fastslår han.

Hvad kan FOA, BUPL og andre fagforbund gøre, når der kommer sådan en mail fra en fagforening, der ikke forhandler overenskomster?

- De kan gøre som de plejer, nemlig at sørge for at fryse strejkebryderne ud. Og så skal de forklare deres egne medlemmer, hvad det går ud på og sikre, at man ikke har noget med dem at gøre bagefter konflikten. Det er et spørgsmål om en faglig organiseringskamp og om at stå sammen eller ikke stå sammen. Så må man bruge lovlige midler til at bekæmpe dem med diskussioner og agitere for, hvor usolidarisk det er at være strejkebryder, siger Henning Jørgensen.

Et angreb på den danske model

Det er ikke  første og bliver heller ikke sidste gang i Danmarkshistorien, at nogle lønmodtagergrupper opfører sig usolidarisk, pointerer han.

- Tit er det arbejdsgiverne selv, der har organiseret strejkebrydere og fået nogle til tage konfliktramt arbejde - også under tariffen. Men nu er det på lønmodtagersiden, at du har fået brudt enhedsfagbevægelsen og dermed laver splittelse.

- Så det her er et angreb mod enhedsfagbevægelsen og det middel, at vi står sammen. Derfor er det her en kamp mod den danske model, og det er faktisk det som Ase Lønmodtager gør med den her mail, nemlig at gå direkte i kødet på den danske model,  mener han.

Henning Jørgensen vurderer, at andre gule fagforeninger også kan finde på at sende tilsvarende mails ud til medlemmerne.