Gul fagforening: 3F og Krifa overdriver vildt
Her er det Jesper 'Kasi' Nielsen, der peger under en håndboldkamp med sponsorvennerne Johhny Nim (tv. i hvid skjorte) fra Det Faglige Hus og Søren Fibiger Olesen fra Krifa. Nu er AG København fortid, og Johnny Nim peger fingre af både Krifa og 3F.  Foto: Polfoto/Jan Sommer
Både 3F og Krifa overdriver størrelsen af de erstatninger, de hiver hjem til medlemmer, mener Det Faglige Hus. Også andre fagforeninger afviser at bruge samme opgørelsesmetode som 3F og Krifa.

Det er nemt at inddrive 'rekordstore' erstatninger til medlemmerne, hvis man vrider lommeregneren på den rigtige måde.

Sådan lyder kritikken fra Det Faglige Hus efter en sammenligning af fagforeningernes evne til at hjælpe medlemmer i nød.

Det Faglige Hus nægter selv at afsløre, hvor mange penge, de hiver hjem til deres medlemmer. Det sker med med henvisning til, at især 3F pynter på deres tal.

"Vi vil ikke medvirke i den slags sammenligninger, fordi fagforeningerne har forskellige måder at gøre tingene op," siger landsformand Johnny Nim.

3F smører for tykt på

Det er dog ikke blot Det Faglige Hus, der stejler over at lade sig måle i kroner og øre på, hvem der er bedst til at hjælpe medlemmer, der er kommet til skade, blevet uberettiget fyret eller snydt på lønsedlen.

Både gule og røde fagforeninger har afvist at medvirke i sammenligningen, der placerer 3F som den fagforening, der er bedst til at skaffe kroner til medlemmerne.

Avisen.dk erfarer, at der også blandt LO-forbund hersker en opfattelse af, at både 3F og Krifa smører for tykt på, når de spiller med de faglige muskler.

Kritikken går især på, at 3F også medregner løbende udbetalinger i for eksempel arbejdsskadesager, mens de fleste andre stopper med at tælle, når et medlem har fået tilkendt en samlet erstatning.

På den måde kan en arbejdsulykke for en 25-årig murer blive til mange millioner i 3F's statistikker, fordi de medregner udbetalinger frem til folkepensionsalderen.

"Det mener vi er forkert. For det første ved vi ikke, om en person lever så længe, og for det andet vil vi ikke bryste os af en sag, hvor et medlem har fået ødelagt sit helbred," siger Johnny Nim.

Forbundsformand i 3F Poul Erik Skov Christensen erkender, at 3F medregner såkaldte 'kapitaliserede erstatninger', men understreger, at det er en anerkendt opgørelsesform - som også Arbejdsskadestyrelsen benytter.

"Vi bruger jo en anerkendt og konservativ opgørelsesmetode, så det er da nærliggende at tro, at de andre fagforeninger ikke tør gå ind i en sammenligning," siger han.

Krifa: Det Faglige Hus burde offentliggøre sine tal

Det Faglige Hus og Krifa udgør de største blandt de billige og uafhængige alternativer til de overenskomstværende 'røde' forbund. Til forskel fra Det Faglige Hus lader Krifa sig dog gerne sammenligne i kroner og øre.

Krifa siger selv, at de ikke benytter samme opgørelsesmetode som 3F - og sagtens kunne pynte på deres statistikker, hvis de ville.

Juridisk chef Mette Lykkegaard vil dog ikke forholde sig til, om Det Faglige Hus har ret i påstanden om, at de fagforeninger, der lader sig sammenligne, overdriver deres tal.

"Jeg har svært ved at svare på kritik fra en organisation, som selv er fuldstændig lukkede omkring alt, hvad de gør," siger hun.

Det Faglige Hus: Medlemmer går ikke op i statistik

Det Faglige Hus afviser, at modstanden mod at afsløre deres tal skyldes, at de er dårlige til at hjælpe deres medlemmer.

Sammenligninger i kroner og øre kan dog ikke undgå at favorisere fagforeninger, hvor medlemmerne har fysisk belastende job - og derfor flere sager om arbejdsskader og nedslidning, påpeger landsformand Johnny Nim.

"Jeg tror ikke, at medlemmer hænger sig ikke i statistikker om, hvem der hiver mest hjem. Hende, der skal have hjælp for at få den sidste uges feriepenge i hus, er lige så glad for vores assistance som ham, der har en arbejdsskadesag og får en millionerstatning," siger han.

Kan kvalitet måles i kroner?

Avisen.dk har spurgt en række fagforeninger, hvor mange penge, de hentede hjem til medlemmerne i 2011.

 

Flere har afvist at medvirke med begrundelsen, at de enten ikke kan eller vil skaffe et tal, som lader sig sammenligne.

 

  • 3F: 1,9 mia. kr. til 344.396 medlemmer = 5.516 kr. per. medlem
  • HK: 432 mio. kr. til 243.306* medlemmer = 1.775 kr. per medlem
  • Krifa: 332 mio. kr. til 131.092 medlemmer = 2.540 kr. per medlem
  • Business Danmark: 71 mio. kr. til 25.737 medlemmer = 2.777 kr. per medlem

 

* Medlemstallet er justeret for medlemmer, der er på pension eller førtidspension, og som dermed ikke er berettiget til juridisk bistand.