Gul og rød i strid over fyret gravid
Michelle Nielsen og datteren Caroline er blevet midtpunkt i en fejde mellem fagforeningerne HK og Krifa. HK skaffede Michelle seks måneders løn i erstatning, fordi hun blev fyret under sin graviditet. Krifa afviste sagen, og kritiseres nu af HK for at styre uden om komplicerede sager. Foto: Tomas Bertelsen
Ung kvinde blev fyret under graviditet. Krifa afviste sagen, men HK skaffede hende seks måneders løn for uberettiget fyring. Det var en smutter, erkender Krifa. Dem er der lidt for mange af, lyder kritikken fra HK.

"Nu må vi se, om du klarer prøveperioden."

Sådan lød beskeden ifølge Michelle Nielsen fra hendes chef, da hun fortalte, at hun var gravid.

Seks uger efter blev hun fyret fra sin trainee-stilling hos Danbolig i Søborg.

Bare ærgerligt, det er der ikke noget at gøre ved, lød det fra Krifa.

Så meldte Michelle Nielsen sig ind i HK, som skaffede hende seks måneders løn i erstatning for uberettiget fyring.

Sagen om Michelle Nielsen bringer ny næring til konflikten mellem den røde fagbevægelse og Krifa.

HK anklager Krifa for kun gå efter de sikre gevinster, og spise medlemmer af med søforklaringer på, hvorfor de bør droppe at kræve erstatning fra urimelige arbejdsgivere.

"Det er ikke noget, vi kan dokumentere, men sagen her illustrerer vores oplevelse af, at Krifa ofte afviser sager, der bare er en lille smule komplicerede," siger René Knudsen, der er formand for HK Service Hovedstaden.

HK vurderer, at Michelle Nielsens fyring var et overlagt brud på Ligebehandlingsloven, der forbyder fyring af ansatte på grund af graviditet eller barsel.

KRIFA: Det var en smutter

Ifølge Michelle Nielsen afviste Krifa at hjælpe hende, fordi hun ikke havde været medlem i et år. Fagforeningen påpegede desuden, at det var svært at hjælpe hende, fordi hun kun var ansat som trainee.

Ingen af delene er sandt, erkender Krifa, som kun har en 'karensperiode' på to måneder, før nye medlemmer kan få faglig hjælp.

Krifa mener, at Michelle Nielsens fejlagtige opfattelse skyldes en "misforståelse i kommunikationen".

Nægter at deltage i mudderkastning

Juridisk chef Mette Lykkegaard mener, at HK opfører sig uprofessionelt ved at råbe op, hver gang der går det mindste galt hos Krifa.

"Der kommer også kunder hos os, som er utilfredse med den behandling, de har fået hos HK. Der sker fejl alle steder, men vi ønsker ikke at deltage i den form for mudderkastning," siger hun.

Mette Lykkegaard stiller sig uforstående over for HK's påstand om, at Krifa kun plukker de lavthængende frugter - og helst viger uden om besværlige sager.

"Krifa er blandt de fagforeninger, som historisk set har kørt flest principielle sager. Så vi er i høj grad med til at flytte grænser, det er bare ikke alle, der er enige i, at de grænser skal flyttes," siger hun.

HK: Kun toppen af isbjerget

HK mener dog, at det sker "lidt for tit", at medlemmer hos Krifa modtager fejlagtig rådgivning.

Alene siden sagen om Michelle Nielsens fyring er blevet kendt, har HK Service Hovedstaden modtaget tre henvendelser fra tidligere Krifa-medlemmer, der føler sig forkert informeret.

"Hvis folk ikke ved bedre, tror de, at der ikke er noget at stille op. Vi frygter, at det kun er toppen af isbjerget, der kommer til os," siger formand René Knudsen.

Chefen: Hun var blevet fyret alligevel

Til forskel fra Krifa afviser Michelle Nielsens tidligere chef hos Danbolig, at der var tale om 'en smutter'.

Ejendomsmægler Morten Hauberg erkender, at han ikke var klar over, at beskyttelsen af gravide også gælder i en prøveperiode.

Han fastholder dog, at Michelle Nielsen blev fyret, fordi hun ikke var dygtig nok - og derfor var blevet fyret under alle omstændigheder.