Enhedslisten om finanslov: Det er for slapt
Frank Aaen vil have flere indrømmelser til de arbejsløse. Foto: ESKESTAD, MIK / POLFOTO
Flere arbejdsløse næste år er en falliterklæring af de store, siger Enhedslisten. Krav om job eller dagpenge.

Regeringens finanslov får en hård medfart af Enhedslisten.

Partiet kritiserer, at der ikke gøres nok for at fremme beskæftigelsen og kræver en håndsrækning til de tusinder, der står til at falde ud af dagpengesystemet fra nytår.

- Regeringen gør for lidt for beskæftigelsen og arbejdsløsheden. Det er beskæmmende, at en regeringen, der kom til for at nedbringe arbejdsløsheden, nu budgetterer med en uændret arbejdsløshed, siger finansordfører Frank Aaen.

- Det er ikke godt nok, og her vil vi presse regeringen, siger han og henviser til, at regeringen forventer, at arbejdsløsheden bliver på 158.000 personer i 2013 - en lille stigning i forhold til tidligere prognoser.

Afgørende for partiets støtte til finansloven er, at regeringen finder en løsning for de mennesker, som den 1. januar har været på dagpenge i to år og dermed falder for nye regler.

- Vi er helt enige med regeringen i, at det bedste er at skaffe folk et job. Men kan man ikke det, så må de beholde deres dagpenge, siger Frank Aaen.

- Det er utænkeligt at lave en aftale med Enhedslisten, uden at der er fundet en løsning for de tusinder som står for en økonomisk ruin, siger han.

Blandt de positive dele fremhæver han ungepakken, som blandt andet skal skaffe flere lærlingepladser. Desuden planen om at investere i uddannelse og forskning med 6,5 milliarder kroner til at renovere og bygge nyt på landets universiteter.

- Det er ikke sådan, at vi er lodret imod alt. Det meste støtter vi, også på det grønne område, siger Frank Aaen.

- Men når det kommer til det afgørende, nemlig de arbejdsløse, så er det for slapt, siger han.