Eksperter: Arbejdsgivere stempler de ledige som dovne
Det skader de lediges selvværd, når arbejdsgiverne puster ild til fortællingen om den ugidelige og ukvalificerede ledige, mener arbejdspsykolog, Helle Alsted. Modelfoto: Iris
Når arbejdsgiverne står frem i medierne og siger, at de ikke kan finde kvalificeret arbejdskraft, skader det de lediges selvværd, lyder det fra eksperter.

Det er skadeligt for de lediges selvværd, når arbejdsgivere står frem i medierne og siger, de ikke kan finde kvalificeret arbejdskraft, selvom de ikke har forsøgt, mener eksperter.

Det skriver Fagbladet 3F.

- Det skaber klart en stigmatisering af de ledige. Selvom historierne viser sig at være usande, får udsagnet en blivende betydning. Man efterlader en overskrift, der stempler den gruppe, forklarer professor eremitus fra Københavns Universitet, Jesper Due.

Den konklusion er arbejdspsykolog, Helle Alsted, enig i. Hun mener, at det skader de lediges selvværd, når arbejdsgiverne puster ild til fortællingen om den ugidelige og ukvalificerede ledige.

- Det rammer dem på selvværdet, når der er mange, der gerne vil i job, men arbejdsgiverne siger, de ikke er gode nok. Det forstærker fortællingen om, at det er de arbejdsløses egen skyld, fordi de ikke gider arbejde, siger hun.

Udtalelserne kommer efter, at flere arbejdsgivere har efterlyst arbejdskraft uden at have ledige stillinger.

Jesper Due mener, at arbejdsgivernes fokus ligger det helt forkerte sted.

- Man taler meget mere i dag om den "Dovne Robert-type" end nødvendigheden for at opkvalificere og skaffe den nødvendige arbejdskraft, forklarer han.

Hos Dansk Arbejdsgiverforening (DA) mener man dog, at arbejdsgiverne giver udtryk for et reelt problem med at rekruttere arbejdskraft, når de melder ud i medierne. Det siger chefkonsulent i DA, Jørgen Bang Petersen.

- Det er et reelt billede, virksomhederne giver udtryk for, når de siger, de ikke kan besætte de pågældende jobs. Arbejdsgiverne bruger jo forskellige kanaler til rekruttering, siger han.