Arbejdsgiver-boss: Indvandrere mangler protestantisk arbejdsmoral
Arbejdsmoralen i islam ligger tæt op af Venstres gamle slogan om, at enhver er sin egen lykkes smed, siger Imran Shah, der opfordrer DA underdirektøren til at tage en tur op af Nørrebrogade i København, for at nuancere sit billede af muslimers vilje til at arbejde. Foto: Arkiv/Søren Steffensen/Scanpix
Manglende protestantisk arbejdsmoral er del af årsagen til at forholdsvis flere med ikke-vestlig baggrund er på kontanthjælp. Det sagde underdirektør i DA i denne uge i Folketinget.

Man kan ikke forvente, at ikke-vestlige indvandrere i samme grad tager lavtlønsjob, for de mangler protestantisk arbejdsmoral.

Sådan lød det fra Dansk Arbejdsgiverforening torsdag under en åben høring i Folketinget om kontanthjælpsloftet.

Høringen var indkaldt af Folketingets Beskæftigelsesudvalg op til afstemningen om regeringens såkaldt moderne kontanthjælpsloft. En lang række eksperter var indkaldt - der iblandt underdirektør i Dansk Arbejdsgiverforening Erik Simonsen.

Han besvarede blandt andet spørgsmål fra Dansk Folkeparti om antallet af ikke vestlige indvandrere på kontanthjælp, og hvad kontanthjælpsloftet vil betyde for dem.

Der er en voldsom overrepræsentation af ikke vestlige indvandrere i kontanthjælpssystemet, og det er ganske markant. Særligt, hvis man gå ned på bestemte landegrupper, sagde Erik Simonsen og fortsatte:

- Og det er da fuldstændig åbenlyst, at vi har jo også med nogle mennesker at gøre, der ikke har en protestantisk arbejdsmoral. Som ikke ligesom mange danskere vælger at arbejde, selvom gevinsten er relativt lav.

- Det tror jeg ikke, man kan forvente med mange indvandrere, at man ser samme adfærdsmønster. Derfor er da en betydelig risiko også forbundet med det indvandringsmønster der i øjeblikket sker til Danmark, svarede Erik Simonsen.

Næstformand i LO Ejner K. Holst deltog også i ekspertpanelet under høringen. Han ønsker ikke at kommentere udtalelsen fra arbejdsgiverne.

Taxachauffører kører videre

Men i Islamisk Trossamfund afviser man blankt, at manglende protestantisk arbejdsmoral kan være årsag til, at flere ikke-vestlige indvandrere er på kontanthjælp.

- Det er mere udtryk for en politisk holdning fra DA, end det har hold i virkeligheden, siger Imran Shah, talsmand for Islamisk Trossamfund.

- Hvis man ser på taxachauffører, er der højt kvalificerede læger og ingeniører, der ikke har tænkt sig at konvertere, men har rimeligt travlt med at køre taxa. Jeg synes, diskussionen i stedet skulle handle om, hvorfor så ressourcestærke og kvalificerede mennesker er nødt til at tage lavtlønsjob, siger Imran Shah.

Han henviser til, at når en del muslimer er i Danmark, så skyldes det, at de i 60’erne og 70’erne kom hertil, fordi der var mangel på danskere, der ville tage lavtlønsjob.

Han mener også, at når der er relativt flere ikke-vestlige indvandrere på kontanthjælp end danskere, skal man også se på deres baggrund.

- Alt andet lige, så er der ofte tale om mennesker, der som enten unge eller ældre har oplevet krig på nært hold, og har der er brug for nogle værktøjer til at hjælpe dem, før de lige er klar til arbejdsmarkedet, siger Imran Shah.

Han oplyser i øvrigt, at arbejdsmoralen i islam er, at man skal arbejde, hvis man er frisk og rask.

- Den ligger faktisk tæt op af Venstres gamle slogan om, at 'enhver er sin egen lykkes smed', siger Imran Shah, der opfordrer DA underdirektøren til at gå en tur på Nørrebrogade i København for at nuancere sit billede af muslimers vilje til at arbejde.


Protestantisk arbejdsmoral
  • I den protestantiske tro er hårdt arbejde og disciplin vigtigt for at tjene Gud og opnå frelse
  • Omtalt først i 1904 af den tyske sociolog Max Weber, der mente, at den prostantiske arbejdsmoral var en vigtig drivkraft bag den moderne kapitalisme.

Kilde: Wikipedia