Jobchefer til statsministeren: Din 'Løkke-pose' er uden betydning

En præmie til kommunerne på 25.000 kroner pr. flygtning i job får kun ringe eller ingen betydning for jobcentrenes indsats, vurderer flertallet af kommunernes jobchefer. (Foto: Arkivfoto: Preben Madsen/Scanpix.)

Regeringen vil give kommunerne en bonus for at få flygtninge i job. Men bonussen får ringe eller ingen betydning. Det vurderer flertallet af kommunernes jobchefer i ny rundspørge.

Kommunerne skal have en bonus på 25.000 kroner hver gang, de får en flygtning i job eller uddannelse. Det har regeringen med Lars Løkke Rasmussen i spidsen foreslået under stor bevågenhed fra medierne i forbindelse med treparts-forhandlingerne med fagbevægelse og arbejdsgivere.

Tiltaget er blevet sammenlignet med de 'Løkke-poser', Løkke selv indførte i sin tid som sundhedsminister.

Men den nye Løkke-pose får næppe jobcentrene til at anstrenge sig ekstra meget for at få flygtninge i arbejde. Det er vurderingen hos et flertal af dem, der styrer kommunernes indsats for at få flygtninge i job eller uddannelse.

Det fremgår af en ny rundspørge udført af Avisen.dk og Ugebrevet A4. I rundspørgen er der svar fra cheferne for kommunernes jobindsats i 56 af landets 98 kommuner. 

Blandt de 56 jobchefer siger 34 - altså flertallet - at bonussen på 25.000 kroner får 'mindre betydning' eller 'ingen betydning'. 

En af de chefer, der ikke tror på virkning af regeringens gulerod, er Lars Harder. Han er social- og arbejdsmarkedsdirektør i nordvestjyske Skive Kommune.

- Regeringens bonus til os for at få flygtninge i job eller uddannelse får overordnet set ingen betydning for vores indsats, siger Lars Harder til Avisen.dk og uddyber:

- Vi har i forvejen meget stærke økonomiske incitamenter til at få flygtninge i job. Bonussen bliver flødeskum på flødeskum.

Det er allerede sådan i dag, at kommunerne får en meget kontant belønning for at få flygtninge væk fra integrationsydelse og over i job. Hver gang det sker, slipper kommunen for udgifter til forsørgelse og får i stedet større skatteindtægter. 

(Artiklen fortsætter under grafikken)

Bonus er velkommen, men ...

I Aarhus Kommune hjælper man i dag tusindvis af ledige flygtninge og indvandrere med at få job eller uddannelse. En bonus for hver gang, der er succes med en flygtning, vil lune i kommunens kasse. Det fortæller beskæftigelseschef i Aarhus, Vibeke Jensen.

- En ekstra bonus for at få flygtninge i job eller uddannelse er altid velkommen. Men at vi får 25.000 kroner i bonus bliver ikke styrende for vores indsats, siger Vibeke Jensen til Avisen.dk. 

Venstre: Der skal tænkes nyt 

Venstres beskæftigelsesordfører Hans Andersen mener, at en bonus-ordning til kommunerne skal prøves af.

- Det er en kæmpe opgave, vi står over for med flygtningene, og historisk set er det gået rigtigt dårligt med at få flygtninge og indvandrere i arbejde. Så vi skal simpelthen se på alle de tiltag, der kan få flere flygtninge i job, siger Hans Andersen til Avisen.dk.

Han afviser udmeldingen fra kommunernes jobchefer om, at bonusser ikke vil gøre den store forskel for jobcentrenes indsats.

- Min erfaring er, at kommunerne er meget opmærksomme på økonomiske mekanismer. En bonus på 25.000 kroner pr. flygtning vil kunne mærkes nu, hvor kommunerne skal prioritere skarpt, siger Hans Andersen.

Han undrer sig over udmeldinger om, at den økonomiske gulerod til at få flygtninge i job i forvejen er stor nok hos kommunerne.

- Hvis de økonomiske incitamenter til kommunerne er store nok i dag, må man spørge sig selv om, hvorfor kun hver tredje flygtning er i arbejde efter tre år i Danmark. Der skal mere til end de nuværende redskaber, siger Hans Andersen.

Løkke: Flere kræfter kan sættes ind

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) 10. februar fremlagde bonus-forslaget, gav han udtryk for, at bonusserne kunne få kommunerne til at ansætte flere jobkonsulenter.

I Skive Kommune vil det da også kunne ske, men det vil ikke betyde alverden for den samlede indsats

- Det kan godt være, at vi vil kunne få råd til at ansætte en medarbejder eller to mere, hvis vi får mange bonusser. Men det vil have marginal betydning for vores indsats, vurderer Lars Harder fra Skive.

Ekspert: Direkte belønning vil nok virke 

En bonus giver næppe nogen større indsats i jobcentrene. Det vurderer Lars Larsen, som rådgiver kommuner om at få flygtninge i job og er partner i firmaet LG Insight.

- De nuværende økonomiske incitamenter gør det i forvejen meget økonomisk attraktivt for kommunerne at få flygtninge i job, siger Lars Larsen.

Hvis man gerne vil opnå en effekt med 25.000 kroners præmien, kan man lade de enkelte afdelinger i jobcentrene få en del af præmien.

- Konsulenter og sagsbehandlere, der arbejder med integration, mærker i dag ikke noget til det økonomisk, når de har succes med at få flygtninge i job eller uddannelse, fortæller Lars Larsen, og fortsætter:

- Hvis de ansatte fik en eller anden form for resultatløn, eller deres afdeling fik tilført flere ressourcer, kunne bonusser på 25.000 kroner godt give de ansatte ekstra motivation til arbejdet.

Trepart Der kan snart blive indgået aftaler, som får stor betydning for ansatte, chefer og samfundet. Siden 11. februar har regeringen, fagbevægelsen og arbejdsgivere været i gang med såkaldte treparts-forhandlinger. Ugebrevet A4 og Avisen.dk følger med på sidelinjen.
"Tåbeligt" og "svinsk": Læserne raser over forslag om nyt krav til ledige
LA-minister: For mange danskere er uddannelses-invalide
A4: Hvordan får arbejdsmarkedet i Norden plads til en kvart million flygtninge?
A4: Klar besked før trepart: Der skal penge på bordet, Løkke