Chefredaktør: Udflytning som arbejds-bingo!

I ODENSE JUBLER DE

440 arbejdspladser og hele Miljøstyrelsen var den største pris, da Lars Løkke og Sophie Løhde i onsdags kårede ”vinderen” i arbejdsplads bingo for kommuner! I politikersprog kaldet ”Bedre Balance II”.

Det var ugen, hvor ansatte i statslige organisationer fik afklaret den jobmæssige fremtid fra Nakskov til Hjørring. Det var ugen, hvor vi fik kendskab til Nota (Producerer og udlåner tekster, der er gjort tilgængelige for mennesker med læsehandicap) og skulle spekulere over Dansk Sprognævns fremtid i Bogense.

Ifølge TV2 var det regeringens koordinationsudvalg, der endeligt traf beslutningerne om, hvad der skal flytte hvorhen. Angiveligt har det været et kriterium at sprede placeringerne over hele Danmark - uden i alle tilfælde at underbygge en beslutning med et fagligt, solidt argument. Det er umiddelbart svært at se, hvad 15 tunge akademikere skal gøre på den fynske nordkyst i Bogense. Kulturminister Mette Bock – den politiske chef for Dansk Sprognævn – har ikke været tilgængelig for en kommentar…

DET ER KRITISABELT, hvis politikerne ikke vil stå på mål for beslutninger, der kan medføre tab af viden og kompetence, og som er så vidtrækkende, at det griber ind i ansattes liv. Det er en stor beslutning, om man skal lægge sit liv om og flytte til en anden egn af landet. Ved den første udflytning i 2015 blev leverancer forsinket, og der skete fejl i udbetalinger. Det var ikke en effektiv offentlig sektor, og mange hånede den nye Venstre-regerings populistiske jagt på at opfylde et valgløfte.

Vi ved ikke, hvor ”galt” det går. Det kan ende med at en række lokale jyder, fynboer og lolliker besætter stillinger. Det vil ikke være så galt, egentlig. Det er en af intentionerne: At storbyerne ikke render med alle de unge og den højtuddannede arbejdskraft. Der er mange ”spøgelsesbyer” i Danmark, hvor butikker er lukket ned og biler bare kører igennem. Det Danmark hænger ikke sammen. Selv kritikerne af udflytningen kan godt forstå den politiske pointe.

Erfaringerne fra første runde viser, at 24 procent af medarbejderne fulgte med deres arbejdsplads - herunder også ansatte, der pendler. Cirka tre ud af fire sagde farvel til deres job, efter at deres statslige arbejdsplads blev flyttet. En af dem var Mille Rudbeck Smidemann, der som DJØF’er hurtigt fandt andet arbejde i Rigsrevisionen. Hun fortalte, at det blot tog en måned for hende at finde et nyt job.

- Jeg var meget positivt overrasket over, at det skulle gå så hurtigt med at finde et andet spændende arbejde. Så kunne vi jo begynde at falde lidt til ro igen og snakke om, hvad der nu skulle ske i vores liv her i København, fortalte hun.

I DJØF maner man også til besindighed. Formand for Djøf Offentlig, Sara Vergo, er optimistisk, for hun vurderer, at jobsituationen er god, og der er højkonjunktur. ”Men det skal vi jo passe på med at sige, for lige når folk bliver berørt af situationen, er folk kede af det, vrede og frustrerede. Der kan man ikke trøste dem med, at de nok skal finde et nyt job. For de vil gerne beholde det job, de har og er glade for, sagde hun.

Der er ved denne anden omgang udflytning – eller indflytning, som Kristian Thulesen Dahl kalder det – en befriende realisme at spore. Måske vælger de fleste at blive i Hovedstaden.

Det vil der være gode, familiære grunde til. Københavnere har alle dage ment, at der er for stille på landet, og familie og venner skal ikke rives op med rode, fordi fx Det Økonomiske Råds sekretariat skal slå sig løs i Horsens. Dejlig by, forresten!

I dag skal den røde opposition ikke have noget klinket. Det er faktisk en borgerlig ”winner” at gå op mod Hovedstadens akademiker-elite. Tag den, tag ud på landet. Ja, helt tilbage i 2015 handlede en stor del af valgkampen om et Danmark, der ikke hænger sammen. Væksten gik og går udkanten forbi.

Socialdemokraterne er ikke med de udflyttede. Det største oppositionsparti har lugtet, at regeringen har fat i en vindersag, og er enige i, at staten kan støtte sammenhængskraften ved at flytte eller etablere arbejdspladser i hele Danmark. Til gengæld mener partiet, at regeringen ikke gør nok for uddannelses-pladser over hele landet. Om det vil fylde i en kommende valgkamp er nok tvivlsomt.

Med det politiske drama annulleret var det lidt spøjst at følge kommune-bingoen, der fik de små job-numre til at skabe frustration. Tønders borgmester ”fik for lidt”, og i Nordvestjylland syntes man heller ikke, at de 11 jobs til Brovst til sekretariatet for Frivilligrådet og Det Centrale battede meget. De fik mere i Aalborg, Frederikshavn og Hjørring. I den optik var det tabende borgmestre, man skulle have ondt af.

Andre regioner i Danmark arbejder knaldhårdt for at hive folk til egnen. I Sønderjylland har Region Syddanmark i samarbejde med private virksomheder og syddanske kommuner stiftet foreningen ”Work-live-stay”. Formålet er især at tiltrække højt kvalificerede medarbejdere.

Her kunne direktøren, Camilla Høholt Smith, i torsdags i P1 fortælle, at hun for nylig talte med en universitets uddannet person, der spurgte, ”om der var sygehuse i Sønderjylland?!”
Det gør der! Faktisk 4 steder i Region Syddanmark. Spørgsmålet illustrerer, at enten bør man kræve sine uddannelsespenge retur – nå nej, vi giver SU ud! – eller at man har opgivet at følge udviklingen særlig langt fra den private interesse-sfære…

NÅR ALT KOMMER TIL ALT, er det næppe antallet af statslige arbejdspladser, der afgør om en by eller en kommune udvikler sig. Der skal mere til. Gode vilkår for erhvervsliv, engagerede borgere i lokale aktiviteter, kultur- og naturtilbud og gode institutioner og skoler til børn. De vilkår kan man heldigvis finde mange steder i Danmark. Der er en jordbundenhed og tillid til dialog blandt mange fynboer og jyder, som jeg selv nogle gange har svært ved at se hos nogle ”hurtige københavnere”.

Jeg tænker, at vi på denne redaktion flytter os selv ud i 2018. Ikke sådan permanent, men for at få frisk luft og tale med andre kilder end de sædvanlige, om hvordan livet leves vest for Valby Bakke. Der findes andre vinkler på, hvad der er vigtigt – også for medierne at dække. Mental udflytning kan være sund. Hvem ved, måske møder vi både sygehuse i Sønderjylland og opdager hvor fin Fyn vitterlig er!

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.