Chefredaktør: Mette Bock huskes for det hun ødelagde

Om kort tid har Danmark en ny kulturminister.

Mette Bock fra LA hedder den snart forhenværende. Enten får rød blok magten eller også er LA ude af regeringen pga. uventet fremgang tll Dansk Folkeparti.

Mette Bock vil mest blive husket for det, hun har ødelagt.

Jeg begrænser mig her til at skrive om hendes medieforlig fra sidste år. Bocks tidligere arbejdsplads, DR, fik et sparekrav på 20 procent. Som de seneste dages debat om Radio24syv har vist, føjer hun her DF i deres ønske om at flytte udbuddet til provinsen. Uanset radioens store popularitet.

Så er der os, Avisen.dk og en række andre, mindre specialmedier. Vores støtte blev reduceret med godt 20 mio. kr.

En forudsætning for at du, kære læser, kan tilgå vores linjer gratis er bl.a. mediestøtte. Næsten samtlige danske medier er på støtten, nogle mere end andre.

Avisen.dk står i 2019 til at modtage knap fire mio. kr. til redaktionel produktion. De penge er vi meget glade for. Næste år kan det i bedste fald blive godt det halve.

Det besluttede Mette Bock og de blå politikere i sidste års medieforlig. Nedskæringen gjaldt specialmedier bredt set. Mange mindre og fine medier kan ligeledes se frem til mindre eller ingen offentlig støtte. Titler som Børsen (17,5 mio. kr.) og Information (25,5 mio. kr.) står derimod fortsat til en flot støtte i 2019. 

Online havde Avisen.dk 956.000 brugere i januar 2019, Børsen 642.000 og Information 712.000 brugere. Som bekendt er det også printaviser i modsætning til vores kun digitale.

Jeg støtter, at alle medier med publicistiske ambitioner kan søge om og modtage mediestøtte. Danmark er et lille sprogområde. Vi har brug for mange stemmer. Et demokrati dyrkes bedst ved en bredt defineret pluralisme.

Nyheder, debat og skildringer om vores fælles liv på dansk er essentielt for, at vi som land har et sted at tale med og forstå hinanden.

Politikerne bør kigge på journalistikken, og hvordan den bliver brugt og læst. Kigger man på de læser- og brugertal, vi har på avisen.dk og A4, udfylder vi en publicistisk rolle. Men da vi delvist er ejet af fagbevægelsens medieselskab A-pressen, skulle vi ifølge det politiske flertal straffes.

Den danske fagbevægelse har over år investeret mange penge i journalistiske arbejdspladser. Det er åbenbart ikke så fint som De Persgroep fra Belgien (Berlingske) og Bonnier fra Sverige (Børsen).

Det må være det særlige, liberale kultursyn, der nu fører mediet Radio24syv til skafottet og en stribe undergrundsmedier samme sted hen.

Man aner et politisk, ideologisk motiv bag de forskellige handlinger.

Det er da underligt, at aktører med dybe rødder i dansk kultur, arbejdsliv og kollektive fællesskaber skal stilles ringere end afkastfokuserede, udenlandske aktører.

Avisen.dk og A4 er brede medier for almindelige lønmodtagere. Vi arbejder ud fra gængse journalistiske kriterier og med fast fokus på danskere på og uden for arbejdsmarkedet.

Vi dækker arbejdslivet set fra gulvet og giver plads til danskere på eller uden for arbejdsmarkedet. Desuden dækker vi politiske vinkler, samfundslivet og har en pæn del ældre læsere, som næppe har råd til eller ser sig repræsenteret i den mere elitære og tungt støttede avis-presse!

Vi udfylder en funktion som ingen andre i medielandskabet.

Vi bakker naturligvis også op om en kommende kampagne fra brancheorganisationen Danske Medier, ”Flere sider” hedder den.

Frem mod folketingsvalget vil flere end 200 medier bringe annoncer og radiospot for ansvarlig journalistik.

Det er godt, at de private, publicistiske medier samles om at skille rigtige medier fra delingsplatforme og Youtube kanaler. Det er her, at ”Influencere” snakker en del om produkter - og mest om sig selv.

Som medier har vi brug for at slås. Ikke mod hinanden, men mod de udenlandske tech-giganter, der har taget på brugernes tid og dermed de fleste annoncekroner.

Men det talte Mette Bock og hendes forligsfæller ikke så meget om, da de førte kniven mod udvalgte medier. Herunder dette!

 

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.