Blogindlæg Chefredaktør: Er Danmark blevet et trussels-demokrati?

Det sker for tit, at jeg ikke føler mig hjemme i den tid, jeg lever i.

Hvorfor er vi begyndt at tilsvine og true vores folkevalgte? Hvorfor skal unge kvinder forulempes og tvinges til seksuelt at tilfredsstille unge mænd i regi af politiske ungdomspartier? Hvor fører det hen at true folk på deres helbred på grund af deres religiøse tro?

Vi lever i et af de mest fredelige og oplyste samfund i verden. Vi vil gerne kendes som liberale og tolerante. Vi har en progressiv selvforståelse af, at vi har ligestilling mellem mænd og kvinder, det har vi da.

Nej!

Læs lige disse beskeder til en stribe kvindelige politikere, som Berlingske kunne gengive i ugens løb:

Yildiz Akdogan, Socialdemokratiet:

- Jeg er blevet kaldt forræder og luder. Jeg har fået at vide, at jeg skal dø. Mit køn, etnicitet og politiske holdninger er ofte centrum i tilsviningerne.

- Skrid hjem, du hører slet ikke til her! er en af beskederne, jeg ofte får.

Mai Mercado, Det Konservative Folkeparti

- Jeg har engang modtaget en besked, hvor der stod, at jeg skulle overvære, at der blev kastet syre på min datter. Det er klart, at man rammer mig allerhårdest, når man skriver noget om mine børn.

Pernille Vermund, Nye Borgerlige

- Jeg har blandt andet fået at vide, at jeg burde få et nakkeskud, at jeg er værd at komme i fængsel for, og at jeg skal aflives hurtigst muligt.

Zenia Stampe, Radikale Venstre

- Jeg fik en besked to dage efter, at jeg havde mistet min datter, hvor der stod, at personen godt kunne forstå, at min datter havde valgt nødudgangen, da hun fandt ud af, at det var mig, der var hendes mor.

Hvis ikke dette skulle afskrække kvinder fra at gå ind i politik, har ugen budt på flere beskrivelser af seksuelle krænkelser og overgreb på unge kvinder i Liberal Alliance Ungdom (LAU) og Konservativ Ungdom.

Information afdækkede stærkt, men trist, hvordan bl.a. en ung kvinde i LAU er blevet udsat for et seksuelt overgreb og ubehagelige tilnærmelser fra to ledende medlemmer i organisationen – senest i december 2018. 

Kvinden mener, der er en »sexkultur« i organisationen. Hun har en oplevelse af, at flere mandlige medlemmer konkurrerer om, hvem der kan have sex med flest piger fra flest mulige landsdele. 

Hvis du tror, at overgreb og trusler kun går udover kvinder, tro om igen! 

Desværre. Mandlige politikere skal også risikere dødstrusler, fysiske trusler eller pinlige ytringer, der uden omtanke bringes ind i vores trussels-demokrati:

Uffe Elbæk, Alternativet

- Jeg har fået billeder af et lig, der er tapet til i bagagerummet på en bil og trusler om, at hvis vedkommende en dag møder mig, så sætter de en kugle igennem hovedet på mig.

Kenneth Kristensen Berth, Dansk Folkeparti

- Jeg havde deltaget i en debat på en skole, og lige efter debattens afslutning, blev jeg omringet af en masse elever, der slog, sparkede og spyttede på mig. En af eleverne greb den flaske vin, jeg havde fået i gave for at deltage, og skulle til at slå mig i hovedet med den, da en lærer stoppede ham.

Rasmus Nordqvist, Alternativet 

- Som regel får jeg at vide, at jeg er en hykler eller et bøssesvin. Det værste jeg har oplevet, er når jeg får billeder tilsendt af mænd, der bliver smidt ud fra højhuse som straf for at være homoseksuelle, hvor mit ansigt er klippet ind.

Joachim B. Olsen, Liberal Alliance

- På et tidspunkt var der en, der skrev, at hvis jeg nogensinde kom til den by, han boede i, så ville han smadre mig. En anden skrev han ville klippe fingrene af mig.”

Alle ovenstående citater er sørgeligt nok kun et fåtal af, hvad vores folkevalgte skal døje med.

Hvordan kan nogen tro, at trusler eller direkte overfald på andre kan fremme sin interesse.

Det er den endelige afmagt, når man kun kan finde på at true eller tvinge et andet menneske.

Vores politikere står op for deres meninger og argumenterer deres sag. Dem skal vi beskytte. Det er en særlig demokratisk forpligtelse at respektere dem, vi er uenige med.

Politikerne skal så også lade være med at true hinanden indbyrdes! Glimt i øjet eller ej; det er ret overrumplende, at 73-årige og mangeårige minister Mogens Lykketoft forleden truede MF-kollegaen Pernille Schnoor i Folketinget.

Ifølge Schnoor ville Lykketoft slå Alternativets politikere ihjel, hvis de indgår en aftale om sundhedsreformen med regeringen. Lykketoft afviser at skulle have truet som angivet og kalder episoden en misforståelse.

Hvad der er op eller ned i den sag – og en række andre episoder – er ikke altid nemt at få rede på.

Når dem, der har fremsat trusler, bliver konfronteret med deres udsagn er det som regel ”misforstået”, ikke ”ment på den måde” med videre.

Vores politikere skal tåle en robust debat og konfliktende synspunkter. Men lige nu – og før et valg – er der for mange eksempler langt over stregen.

Danmark, du er bedre end det her!

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

via Listen To News