Chefer udnytter medarbejdere i smug
- Når det er gratis at 'snyde', og det ikke kan blive opdaget, så snyder man. Det viser alle de eksperimenter, der er lavet på snyd. Også her i Danmark, siger økonomiprofessor Steffen Andersen til Magasinet Arbejdsmiljø. Foto: Colourbox.dk
Overordnede misbruger underordnedes arbejdskraft, viser tysk forskning. Når det er gratis at snyde, så snyder man, siger dansk forsker.

Hvis din chef er slem til at tørre sine egne arbejdsopgaver eller ansvar af på dig og dine kolleger, så er det en adfærd, der finder sted på mange chefgange.

Det tyder ny tysk forskning i hvert fald på, skriver Magasinet Arbejdsmiljø.

En række laboratorieforsøg, hvor senior- og juniormedarbejdere skulle løse en opgave sammen, viser, at det er helt naturligt for folk højt oppe i jobhierarkiet at forsøge at udnytte lavere rangerende kollegers arbejdskraft til deres egen fordel.

- Jeg tror, det foregår på alle niveauer, hvor en seniormedarbejder har magten til at straffe en mere lavtstående medarbejder. Hvis man vil undgå den slags udnyttelse, så er der brug for gennemsigtighed i organisationen, siger økonomiprofessor Jörg Oechssler fra Heidelberg Universitet.

Chefen i forsøget kunne selv bestemme, hvor meget af arbejdet den underordnede medarbejder skulle påtage sig, og hvor meget vedkommende fik for det.

Her valgte den overordnede næsten altid at forsøge at presse citronen og anså det endda som socialt acceptabelt at udnytte medarbejdere længere nede i hierarkiet, så længe juniorkollegaen ikke selv var opmærksom på det.

Ifølge professor Steffen Andersen fra Økonomisk Institut ved CBS, der selv forsker i eksperimentel økonomi, kommer resultatet ikke som nogen overraskelse. Især når det gælder de situationer, hvor den underordnede ikke selv ved, at han bliver udnyttet.

- Når det er gratis at 'snyde', og det ikke kan blive opdaget, så snyder man. Det viser alle de eksperimenter, der er lavet på snyd. Også her i Danmark, siger Steffen Andersen til Magasinet Arbejdsmiljø.

Men han påpeger også, at det vil være en vovet affære for en chef i det virkelige liv at satse på, at han kan udnytte sine medarbejdere, uden at det kommer frem.

- Det er aldrig hemmelig information, at man bliver misbrugt. Nogle er måske naive i kort tid, men sjældent længe, og så er den sociale og derved karrieremæssige omkostning stor for chefen, siger Steffen Andersen.