Brian er næsten død
Antallet af børn med navnet Brian er faldet voldsomt siden midten af 1980'erne, og i dag eksisterer det næste ikke. Foto: Danmars Statistik (Foto: )
Siden midten af 1980'erne har der været et voldsomt fald i antallet af børn med navnet Brian, og i dag er det næsten ikke eksisterende.

Landeplager som 'Brian Igen, Igen' og komikeres ubarmhjertige behandling har næsten udryddet drengenavnet Brian.

I 2007 fik kun to børn navnet, mens ingen nyfødte i 2006 fik æren af at hedde Brian. Året før blev der også kun født to Brian'er, fremgår det af tal fra Danmarks Statistik. Det er der en god grund til, fortæller Michael Lerche Nielsen, der forsker i navne ved Københavns Universitet.

"Brian er blevet en form for prygelknabe for tidsånden i 1970'erne. De små forstæders knallertrockere, som rendte rundt og lavede ballade. Så det er en tidstypisk lille rod fra de dage. Og det er rigtigt at en rod i 70'erne sagtens kunne hedde Brian. Men han kunne altså også sagtens hedde Bo eller Henrik," siger han til Nyhedsbureauet Newspaq.

Men navneforskeren fortæller samtidig, at der er flere grunde til, at forældrene har valg Brian fra.

"Brian er jo et navn, der tordnede ind i vores bevidsthed i efterkrigsårene fra 1950'erne til 1970'erne. Det er et af de typiske generationsnavne, der er forbundet med de årtier, så der sker faktisk det samme med navne som Henrik, Michael og Susanne," udtaler Lerche Nielsen.

Navneforskeren henviser som et eksempel til Brian Igen-Igen, der i starten af halvfemserne konstant ringede til P3's udgave af Børnetelefonen og fik hele Danmark til at sige: "De sku' ha' nogen baaaank!"

Men selvom navnet i den grad har skullet stå model til mobning og fordomme, så har det nu slet ikke været så slemt at hedde Brian. Det fortæller 26-årige kundeservicekonsulent Brian Max Jørgensen.

"Jeg har aldrig været træt af det. Men jeg har et mellemnavn, som mine venner har brugt, for de syntes ikke, at jeg var en Brian. Men jeg har godt nok underskrevet mine stile med mit mellemnavn. Jeg har bare vænnet mig til, at familien kalder mig Brian og vennerne kalder mig Max. Men jeg har aldrig lagt skjul på mit navn," fortæller han Newspaq.

Trods fordommene har Brian Max sjældent mærket nogen reaktioner på sit upopulære navn.

"Nej, ikke rigtigt. Måske lige ud over da jeg tog kørekort. Der var kørelæreren vist lidt mere opmærksom på, hvor hurtigt jeg kørte, men ellers ikke," slår han fast.

Han oplyser i øvrigt, at han ikke har bil, og at han aldrig har ejet en knallert.

Men fordi navnet næsten er ubrugt i dag, betyder det ikke, at Brian aldrig kommer igen, fortæller navneforsker Lerche Nielsen.

Vi opkalder nemlig ofte vores børn efter vores bedste- eller oldeforældre, så når den tid kommer, er det ikke usandsynligt, at nybagte forældre igen vil tage godt imod navnet Brian.

via Listen To News