Par-økonomi? Se hvordan det funker
I et parforholds økonomi skal der være plads til alles drømme og behov. (Foto: Foto: Scanpix/modelfoto)
Når du går solo for fælleskassens penge, så er der lagt op til ballade. Læsere og eksperter er i hvertfald enige om, at økonomien i parforhold bør deles op.

Politiken har spurgt sine læsere om, hvad der bør betales af fælleskassen, og hvad der IKKE bør betales af fælleskassen, så dannes der et klart billede af, hvad et parforhold kan være skruet sammen af anno 2016.

Læserne peger nemlig på, at gør du noget for dig selv, så er det dine egne lommepenge, som skal finansiere gildet. Men er det noget vi er fælles om, så dykkes der i fælleskassen.

Fælles fælleskasse?

For eksempel mener de fleste at tøj til fælles børn, møbler, fælles ferie, bil og køkkenudstyr hører til på fælleskassens budget.

Der i mod bør fælleskassen IKKE betale for tasker, drukture, wellness, ferie hver for sig og café- og restaurantbesøg uden partner.

Politiken kan desuden referere fra en undersøgelse om økonomien i parforhold, som viser at kun 53 procent af de adspurgte par med opdelt økonomi svarer, at bilen bliver betalt af fælleskassen. Det samme gør sig gældende for køkkenudstyr.

Til gengæld er man kun fælles om betaling af børnetøj og sko i knap hvert femte forhold. Men det kan skyldes, at kvinden får børnepengene og står for de indkøb, skriver Politiken.

Eksplosivt

I det hele taget kan penge og parforhold være en sprængfarlig cocktail.

Budgethuset, som arbejder med personlig budget-rådgivning, skærer det ud i pap og mener, at økonomien i et parforhold med fordel kan deles op med en fælles budgetkonto, en lommepenge-konto til hver og en opsparingskonto.

Således bør lommepengene dække den enkeltes forbrug af blandt andet mobiltelefon, tøj og sko, kosmetik, frisør og byture. I det hele taget udgifter som partneren ikke er en del af.

Omvendt skal budgetkontoen dække de løbende fælles udgifter, ligesom opsparingen skal indeholde de fælles drømme og visioner.

via Listen To News