Administration 

Historiker om behandling af fattige og udsatte: Minder om Danmark for 150 år siden

Henter afspiller ...
Til venstre en skjorte fra en indsat på fattiggården. Til højre en Dovne Robert T-shirt. Historiker Jeppe Wichmann Rasmussen i midten mener, at der er flere ligheder mellem de to. Klik på billedet for at se video om Rasmine og Richardt. Foto: Victor Emil Kristensen / Video: Danmarks Forsorgsmuseum

Jeppe Wichmann Rasmussen er museumsinspektør på Danmarks Forsorgsmuseum i Svendborg, og han påpeger en lang række ligheder mellem at være fattig i 1870 og 2017.

Selvom Svendborg Fattiggård blev nedlagt i 1974, lever nogle af tankerne bag fortsat i bedste velgående.

Det siger Jeppe Wichmann Rasmussen, historiker og museumsinspektør på Danmarks Forsorgsmuseum, der har til huse i den nedlagte fattiggård.

Museet har en række udstillinger, der trækker tråde fra fattiggårdens åbning i 1872 helt op til dagens Danmark.

- Vi bruger fattiggårdens rammer til at fortælle om- og debattere fattigdom før og nu. Noget af det, vi gør, er at påpege, at vi i dag forsøger at løse nogle af de samme problemer med fattigdom og socialt udsathed som vi gjorde for 150 år siden, og at vi på nogle områder bruger metoder og værktøjer, der minder om dem, man brugte på fattiggården, siger han.

Fattiggården var endestationen for samfundets svageste.

Man fik kost og logi, tøj og bad og skulle som betaling arbejde 11 timer om dagen med hårdt fysisk arbejde som at hugge skærver til veje eller producere kokosmåtter.

Lønnen for det slidsomme arbejde var så ringe, at det ikke engang dækkede omkostningerne ved opholdet på fattiggården. Derfor var de indsatte ofte gældsbetyngede, når de forlod fattiggården.

Man mistede også alle sine borgerrettigheder og kunne ikke stemme.

Straf virker ikke

Det var straffen for at ende på samfundets bund, og ifølge Jeppe Wichmann Rasmussen er det en tanke, som stadig eksisterer i dag. Han ser elementer i kontanthjælpssystemet, som minder ham om datidens fattiggård. 

- Det skal være hårdt at være på kontanthjælp. Det må ikke være sjovt, for ellers er der nogle mennesker, som tror, at folk bare vil blive der og aldrig blive en del af det arbejdende fællesskab, siger han og uddyber:

- Det er en tanke, der ligner den, man havde på fattiggården. Det her sted skal være rædselsfuldt, og vi tager deres rettigheder fra dem, fordi så lærer de, at de er nødt til at bidrage. Mange mente, at fattigdom var et aktivt valg foretaget af dovne og fordrukne individer med ringe moral. Heldigvis tager vi ikke folks rettigheder fra dem mere, men vi skærer i deres kontanthjælp for at give dem et incitament til at tage et arbejde, og på den måde siger vi også, at kontanthjælp er for attraktivt og pacificerer en masse mennesker, som så ikke gider arbejde, siger han.

Økonomisk pisk til kontanthjælpsmodtagere er der opbakning til blandt danskerne. Avisen.dk kan i dag skrive, at 56 procent af danskerne mener, det hjælper på motivationen at få mindre i ydelse.

Ved små udendørs stenbrud skulle de fattige arbejde 11 timer om dagen med at hugge småsten. Foto: Victor Emil Kristensen.

På Svendborg fattiggård blandt usle sovekamre og urinplettede lange underbukser, hvor man næsten stadig kan dufte den omstændelige aflusning af nytilkomne, der ofte ikke havde været i bad i månedsvis, kan Jeppe Wichmann Rasmussen dog konstatere én ting:

- Man kom ikke på fattiggården for at leve i sus og dus. Man gjorde det for at overleve, og jeg tror også, det er den tanke, kontanthjælpsmodtagere har i dag. Jeg kan ikke få dagpenge, jeg kan ikke få et job, hvad kan jeg så? Der er dog i min optik intet historisk belæg for at påstå, at det hjælper som fattigdomsbekæmpelse at straffe folk, siger han.

117 år er ingen tid

På Danmarks Forsorgsmuseum smelter fortiden og nutiden sammen.

I et rum kan man se en kopi af fattiggårdens forstanders kontor komplet med læselampe i grønmateret glas og indskrivelsesformularer i svungen skråskrift.

Rummet ved siden af forestiller en sagsbehandlers kontor på et jobcenter. Bordpladen af egetræsfinér prydes af en Lenovo computer og alskens henvendelsesformularer ved siden af en tom pakke Nikotintyggegummi.

Rasmine Sofie Skov var 14 år, da hun første gang endte på Fattiggården i Svendborg i 1900. Hendes historie bliver fortalt af Richardt Aamand på 57 fra en stor fladskærm få meter væk.

Det er museets seneste udstilling "Skjulte Danmarkshistorier". Her kan man se nulevende socialt udsatte fortælle historier om fattiggårdens indlagte. 

- Jeg har valgt at fortælle Rasmines historie, fordi hun på så mange måder minder om mig, siger Richardt Aamand fra fladskærmen.

På tværs af 117 år deler Richardt og Rasmine en historie om omsorgssvigt, misbrug, hjemløshed og prostitution. Du kan se videoen i toppen af artiklen.

- Fortællerne bruger deres egen livserfaring. Deres egne oplevelser til at fortælle om fortidens udsatte. Og det der hurtigt bliver tydeligt er, hvor meget de kan spejle sig i de historiske personer, og hvor meget det betyder for dem, siger Jeppe Wichmann Rasmussen om udstillingen.

Udstillingens formål er at give stemme til datidens udsatte, og det blev hurtigt tydeligt, hvor mange ligheder der er, mellem samfundets svageste anno 2017 og dem, der havde deres gang på fattiggården i dens storhedstid.

- Historie bliver meget mere nærværende, når man kobler det til nutiden. Men vi vil også gøre opmærksom på, at der er en række problematikker, som vi ser ikke har ændret sig siden 1870. De mennesker som lever med social udsathed eller hjemløshed i dag gør det af mange af de samme årsager som for 150 år siden, siger Jeppe Wichmann Rasmussen.

Da Fattiggården lukkede, boede de indsatte i små celler som den til venstre, mens forstanderen boede i en stor lejlighed på øverste sal med luksusgenstande som fjernsyn, telefon og radio. Foto: Victor Emil Kristensen

Stadig blot en grå masse

- Det er en hån mod de millioner af mennesker verden over som sulter, at snakke om fattige i Danmark. I skulle skamme jer, står der på væggen på Danmarks Forsorgsmuseum.

Citatet fra Joachim B. Olsen (LA) deler vægplads med citater fra politikere som Özlem Cekic (tidligere SF), Mette Frederiksen (S) og Ole Birk Olesen (LA). Rundt om politikercitaterne hænger post-it noter fra gæster.

"Din klovn Joachim B.", står der på en note, mens der få centimeter længere oppe hænger en seddel med teksten "Joachim B. er Gud!!!".

- Citaterne hænger der fordi vi gerne vil invitere museets gæster ind i debatten om fattigdom og lade dem tage stilling, påpeger Jeppe Wichmann Rasmussen.

De gule post-it noter er et eksempel på, at det er et emne gennemsyret af politiske holdninger.

Citater fra politikere skaber debat. Foto: Victor Emil Kristensen

- Det er fuldstændig umuligt at formidle socialhistorie uden at formidle politiske holdninger videre, men vi tager ikke stilling, vi går ikke ind og siger dumme Özlem eller kloge Ole. Vi vil gerne have vores gæster til at debattere fattigdom før og nu, og beder dem om at tage stilling, og så giver vi en stemme til nogen, som virkelig ved noget om hjemløshed og fattigdom, fordi de har prøvet det på egen krop, siger han og peger på, at der kunne være en idé i at lytte til danskere som dem, der deltager i Skjulte Danmarks Historier, når man skal lave social- og udsattepolitik.

- Vi har rykket os meget som samfund. Noget af det, der mangler, og minder mig om livet på fortidens fattiggård er, at der ikke var tid og plads til at behandle fattiggårdens indlagte som individer, der var to grupper: værdigt trængende og uværdigt trængende, og hver gruppe blev behandlet under et sæt regler, som var det samme uanset, hvem man var, og hvilke problemer man havde. I fattigdomsdebatten i dag er der en tendens til, at man gør det samme. Man reducerer socialt udsatte og hjemløse til en stor grå masse, siger han. 

Men det er ikke tilfældet, hvis man spørger samfundets udsatte grupper.

- Når jeg taler med deltagerne i Skjulte Danmarkshistorier eller andre udsatte og hjemløse, så efterspørger de, at der lyttes mere til dem. De føler ikke, at de bliver taget alvorligt, og giver udtryk for, at hvis vi fortsætter med at bruge så lidt tid på det enkelte menneske, som der er mulighed for nu, og glemmer at se dem som individer, så har vi ikke lært noget af historien. 

Du kan se alle filmene fra Skjulte Danmarkshistorier her.

Virker lavere kontanthjælp?

Avisen.dk har spurgt 1.023 danskere om følgende:


Hvilken betydning mener du, at lavere ydelser har, for at ledige kommer i arbejde?

Jeg mener, at det økonomiske incitament har en betydning: 56 procent

Jeg mener ikke, at det økonomiske incitament har en betydning: 33 procent

Ved ikke: 11 procent

 

Spørgerunde udført af Wilke for Avisen.dk

 

Nyheder

Flygter på motorcykler

efter vildt smykkekup 

to kvinder
Kendte

Vildt: Nu er begge gravide

statue
Nyheder

Rusland: Beslaglægger

vestlige milliarder

væltede biler
Krimi

Bragede ind i

parkerede biler

menneskemængde
Nyheder

FN-organisation:

800.000 er flygtet

mand poå jorden
Nyheder

Fængsler mistænkt

for Fico-attentat

bus
Nyheder

Elcykler i stedet for busruter

portræt kvinde
Kendte

Forræder-deltager: 

Advaret af psykolog

To storke
Nyheder

Storke har problemer

Livgarden ved Amalienborg
Kongelige

Fulde gardere skabte

sig på Amalienborg

Dabney Coleman og en en kvinde
Kendte

Hollywood-skurk

er død

En plomberet hoveddør
Krimi

33-årig forsøgte

at dræbe 62-årig

Et par løver
Nyheder

Tre hanløver fra Zoo

flytter til Lolland

En boligblok
Krimi

Røgdykkere henter

livløs mand ud af

brændende lejlighed

En person krydser en Lottokupon af
Nyheder

Forgylder sine venner

med vilde gaver

En bil i høj fart.
Krimi

Borger slog alarm og

fangede 117 fartbøller

En mand med en telefon i hånden.
Krimi

42-årig mand dømt:

Legede lægevagt

Et meget tomt køleskab.
Nyheder

Feriemareridt: Frygter

at løbe tør for mad

En bil holder ved en mur
Krimi

Hus risikerer at styrte

sammen efter påkørsel

Nyheder

Diskvalificeret af

Eurovisionen afviser

portræt mand
Kendte

Heino Hansen: 

Jeg måtte trække mig

Fronten af en politibil
Krimi

15-årig efterlyst pige

fundet af borger

unge med sprut
Krimi

Politiet stopper

sidste skoledag

portræt mand
Kendte

Tidligere revykonge: 

Skal indlægges igen

politibil
Nyheder

Sverige øger sikkerheden 

Nyheder

Taylor Swift er landet

logo på retsbygning
Krimi

Hjemmehjælpere

gav førstehjælp 

portræt kvinde
Kendte

Tv-vært jubler:

Han gik på knæ

Nyheder

Holder fast i Priden

politi logo
Krimi

Politiet med appel:

Kig efter 15-årig 

Sport

Verdens bedste

lagt i håndjern

person griller
Krimi

Skal du grille i pinsen:

Så tænk dig om 

kvinde smiler
Sport

19-årige Solbjørk: 
Drengene brød sig

ikke om at få baghjul

politibil og lastbil holder i kryds
Krimi

Alvorlig ulykke:

Cyklist fløjet på

hospitalet 

telefon med emojis
Nyheder

Kærlighedsjagt koster

danskerne millioner

mand ved spejl
Kendte

Skaldet komiker har
fået hår på hovedet

Krimi

Ville forskrække bilist:

Skød med pistol på

motorvej

person slukker brand
Nyheder

Børsen-branden:

Nu skal heltene hyldes 

person slukker brand
Nyheder

Børsen-branden:

Nu skal heltene hyldes 

skov med jagttårn
Krimi

Mand død efter

jagtulykke 

demonstranter på scenen
Nyheder

Cirkusrevyen afbrudt

af demonstranter 

demonstranter på scenen
Nyheder

Cirkusrevyen afbrudt

af demonstranter 

strand
Nyheder

Varm weekend venter 

politibil med påskriften politi
Krimi

Vil straffe betjent efter

biljagt med 200 km/t

Fodboldspillere jubler på banen
Sport

FCM nedlægger FCK og spiller sig tættere på guldet

politibiler ved en vej
Krimi

Efterlyser flugtbilist efter påkørsel af to cyklister

en sur mand
Nyheder

Trumps eks-advokat udspørges om telefonfis 

Et regionaltog
Nyheder

Togkaos mellem Esbjerg og Odense

En hund på vej ud af en væg
Dyreliv

Lille hund fanget inde i familiens vægge

En dame pudser næse
Sundhed

Pollenallergi: Dette må du IKKE gøre

en reception med to medarbejdere
Rejser

Københavnske hoteller blandt verdens bedste

en pride-ballon
Nyheder

Copenhagen Pride mister flere sponsorer

Sort røg på en byggeplads
Krimi

Brand hos

Novo Nordisk

Mohamed Daramy ved siden af Rasmus Højlund og Joachim Andersen
Sport

Hjulmand bekræfter:

Spiller misser EM

David Copperfield
Nyheder

David Copperfield

beskyldes for

seksuelle overgreb

Et Metrotog på en station.
Krimi

Teknisk problem:

Holder helt stille

Christian og Christopher Kjær begge i smoking
Kendte

Kjærs formue

formøblet

Retten i Nykøbing Falster
Krimi

Babydrab: Sag

mod mor opgivet

Krimi

Færdig med

undersøgelser

på Børsen

En kvinde taler i telefon
Nyheder

Skræmmende mønster:

Disse kvinder er

særligt udsatte

Jeff og Tilde på scenen.
Kendte

Jeff er blevet forlovet

Siden af en politibil
Krimi

18-årig i kritisk tilstand

efter fald fra altan

Kong Frederik og dronning Mary vinker på en balkon.
Nyheder

Kongens fødselsdag -

genopliver gammel

tradition

En person på en vægt
Sundhed

Næste generation af

vægttabsmedicin på vej

Holdet bag filmen
Film og TV

Trine Dyrholm 

høster roser

Nyheder

Færøerne:

Stemmer nej til fri abort

hakket oksekød
Nyheder

Nu igen: Trækkes tilbage

flere mennesker samlet
Nyheder

Til-Løkke med de 60 år:

En selskabelig dramaqueen

Mand og kvinde
Kendte

Tv-vært klar til bryllup

to mænd
Nyheder

Kæmper for sit liv

Mand og kvinde
Nyheder

Afslutter med kor

og bolsjestriber

portræt kvinde
Kendte

Annette Heick: Man må

godt blive provokeret

tegning af mand
Krimi

Drabstiltalt: Jeg fandt tape med Meng-DNA i naturen

biler
Nyheder

Tesla: Stiger 400

procent i Danmark 

portræt kvinde
Nyheder

Danmark får hård konkurrence

Nyheder

Premierminister

ramt af skud 

Krimi

Emilie Meng:

Kræver større beløb

solen og himmel set gennem blade
Nyheder

Officielt: Danmarks første sommerdag

Facade på butik
Nyheder

Kæmpe tøjkæde konkurs