Ulykkelige Bendine på integrationsydelse: "Jeg er bekymret for min datter"

Bendine Frederiksen er alene med sin treårige datter. Fremover skal de to leve af en integrationsydelse, der gør, at hun mister store dele af sin indkomst og ikke længere må holde ferie.
Man må til udkantsdanmark, hvis man vil overleve, siger Bendine Frederiksen, der er fortvivlet over at være kommet på integrationsydelse. 
Man må til udkantsdanmark, hvis man vil overleve, siger Bendine Frederiksen, der er fortvivlet over at være kommet på integrationsydelse.  Privat foto.

De seneste dage har den 40-årige bankuddannede Bendine Frederiksen grædt hver dag, fortæller hun. Det skyldes, at hendes virkelighed fra den 1. juli pludselig så helt anderledes ud.

Hun er nemlig blevet sat ned til den noget lavere integrationsydelse, som betyder, at hun nu får 9.056 kroner månedligt efter skat. Det fremgår af et brev fra Billund Kommune, som Avisen.dk har set.

- Som enlig forsørger hænger det ikke sammen at være på den her ydelse. I går græd jeg hele dagen. Jeg er ligeglad med mig selv, men jeg er bekymret for min treårige datter, hvis jeg ikke længere kan købe ordentligt tøj eller varieret mad til hende, siger Bendine Frederiksen til Avisen.dk.

Hun er ikke den eneste, hvis indkomst vil falde markant. Nye regler har ramt alle kontanthjælpsmodtagere, som ikke har tilbragt mindst syv ud af de seneste otte år i Danmark.

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet skønner, at det drejer sig om cirka 21.000 personer. Ud af dem er cirka 2.600 danske statsborgere.

Fra travl karriere til integrationsydelse

Når Bendine Frederiksen er havnet på den lave integrationsydelse, er det, fordi hun har boet og arbejdet i Belgien. Tidligere har hun haft en travl karriere, hvor hun blandt andet var ansat i Danske Bank og en bank i Luxembourg, fortæller hun.

Bendine Frederiksen er født i Helsingør, men flyttede med sin familie til Luxembourg som 12-årig. Som 26-årig boede og arbejde hun igen i Danmark, indtil hun i december 2012 flyttede til Belgien for at starte sit eget marketingsfirma.

Men efter en traumatisk fødsel måtte hun lukke sit firma og har ikke været i stand til at arbejde siden, fortæller hun.

- Jeg kæmper med kronisk træthedssyndrom og en tarmsygdom, der gør, at jeg bruger al min energi på at få min hverdag til at hænge sammen. Det er en meget stor omvæltning, når man har været vant til at have eget hus, karriere og en masse overarbejde, siger hun.

Da hun gik fra sin datters belgiske far, kunne hun ikke længere forsørge sig selv, da hun ikke havde været medlem af en a-kasse. Alene af den grund flyttede hun i 2015 tilbage til Danmark, hvor hun siden hjemkomsten i oktober modtog kontanthjælp.

Slut med ferie

Man har ikke ret til at holde ferie, når man modtager integrationsydelse.

Den regel bekymrer Bendine Frederiksen, for hendes datters børnehave holder ferielukket i uge 29 og 30, og hun har ikke lyst til at sende hende i en midlertidig institution med fremmede pædagoger, siger hun. Det nager hende også, om datteren kommer til at føle sig anderledes.    

- Min datter skal høre på, at de andre børn snakker om sjove udflugter fra ferien for eksempel ture til Legoland og den slags. Det kan hun ikke længere opleve, siger hun.

I Billund Kommune kan man ikke kommentere den konkrete sag, men Helle Guldborg, der er teamleder for arbejdsmarkedsafdelingen, forklarer, at optjent ferie fra en periode med kontanthjælp, nu overgår til perioden med integrationsydelse.

Den regel kommer dog ikke Bendine Frederiksen til gode, da hun ikke har nået at optjene ferie, da hun ikke har været på kontanthjælp i 12 måneder. 

Helle Guldborg bekræfter, at hvis en borger på integrationsydelse har nogen mulighed for at få sit barn passet, må man ikke holde ferie med barnet.

- Men hvis personen er forhindret i at stå til rådighed for arbejdsmarkedet på grund af, at personen er nødt til at passe sine børn, og der ikke kan anvises anden pasningsmulighed, kan der ske en fritagelse. Men det er ikke ferie, så man må eksempelvis ikke rejse ud af landet, siger hun.

V ville have stramme vilkår 

Louise Schack Elholm, der er midlertidig politisk ordfører for Venstre, forklarer, at årsagen til, at man ikke må holde ferie på integrationsydelse, er, at man har ønsket stramme vilkår for at få flere i arbejde.

Hun ville dog gerne have lavet en klarere indsnævring, så alle danske statsborgere kunne få kontanthjælp i stedet for integrationsydelse.

- Men det er desværre ikke muligt af hensyn til international lovgivning. Derfor har vi været nødt til at lave en relativ generel lov, men så håber jeg da, at hun (Bendine Frederiksen, red.) kan finde sig et arbejde, så hun får mulighed for at holde ferie med sit barn, siger Louise Schack Elholm (V).

Svært ved at sove

I juni flyttede Bendine Frederiksen fra en lejelejlighed på 3. sal i Randers til et hus, hun lejer i Billund, som ligger tæt på indkøbsmuligheder og en børnehave.

- Man må til udkantsdanmark hvis man vil overleve, siger hun.

Huslejen er på 5.600 kroner og med hendes udgifter til el, varme, vand, forsikring, internet og mobil, lander udgifterne på cirka 8.700 om måneden, forklarer hun. 

Men der skal også være plads til mad og uforudsete udgifter, påpeger Bendine Frederiksen. Fra 1. oktober mister hun en del af sin boligstøtte, da hun også rammes af kontanthjælpsloftet, fortæller hun. 

Som tidligere bankansat ved Bendine Frederiksen, hvordan man skærer alt ned på et minimum, pointerer hun. Og med den nøje planlægning kunne hun opretholde en tålelig tilværelse på kontanthjælp, fortæller hun.

- Man lever ikke i sus og dus på kontanthjælp, men hvis man lever fornuftigt, kan man godt overleve. Jeg er taknemmelig for, at der findes kontanthjælp. Men jeg sover ikke længere om natten, fordi jeg stresser over integrationsydelsen, siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.