Administration 

I dag ryger Charlotte på integrationsydelse: "Det virker fuldstændig absurd"

- Psykisk er det her benhårdt. Jeg føler jeg slår i en pude, men ingen hører, hvad jeg siger. Sådan lyder det fra Charlotte Emilie Deleuran, der er havnet på integrationsydelse. (Foto: Privatfoto.)

Tusindvis af danskere overgår i dag fra kontanthjælp eller uddannelsesstøtte til integrationsydelse. En af dem er Charlotte Emilie Deleuran, fordi hun i omkring halvandet år boede i Sverige.

28 kroner om måneden.

Det beløb vil 48-årige Charlotte Emilie Deleuran have til alt forbrug, når hendes husleje og faste udgifter er betalt, hvis hun bliver boende i sin lejlighed på Amager.

Hun er nemlig en af de danskere, der fra i dag ryger fra kontanthjælp til integrationsydelse.

Det gør hun, fordi hun fra februar 2009 til oktober 2010 boede i Sverige. Godt nok pendlede hun til sit job i Danmark og betalte dansk skat i al den tid. Alligevel får hun nu næsten halveret sin overførselsindkomst.

- Jeg har arbejdet siden 1987 og betalt min skat. Jeg kan slet ikke forstå, jeg er havnet i sådan en situation her. Det virker fuldstændig absurd, siger Charlotte Emilie Deleuran til Avisen.dk.

Charlotte Emilie Deleurans nye budget: 

Indkomster:

Integrationsydelse efter skat m. boligsikring og et særligt tillæg: 8.134 kr. 

Udgifter:

Husleje inklusiv varme: 7.100 kr. 

El: 740 kr. 

Telefon: 99 kr. 

Medicin: 167 kr. 

Udgifter i alt: 8.106 kr. 

Rest: 28 kr. 

Charlotte får desuden tilskud til hendes søn, når han er hjemme: 50 kr. pr. dag. 

NB. Charlotte Emilie Deleuran har ingen forsikringer og har opsagt sin TV-pakke. 

UDVID

En blandt mange

Ligesom mange andre bliver hun ramt af, at Venstre sammen med Dansk Folkeparti, De Konservative og Liberal Alliance har lavet en ny lov. Den betyder, at borgere, der ikke har boet i Danmark i mindst 7 ud af de sidste 8 år, skal have en særligt lav overførselsindkomst - integrationsydelsen.

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet vurderer, at cirka 2.600 danske statsborgere fra 1. juli vil modtage integrationsydelse i stedet for kontanthjælp eller uddannelseshjælp.

For Charlotte Emilie Deleuran betyder det, at hun fra at have fået 10.474 kroner i månedlig kontanthjælp fra den 29. juli kun får 6.010 i integrationsydelse. Det fremgår af et varslingsbrev fra hendes kommune - Tårnby Kommune -, som Avisen.dk har set.

Af kommunens brev fremgår det også, at "det ikke er tilladt for borgere på integrationsydelse at afholde ferie med ydelse".

"Find et værelse"

Charlotte Emilie Deleuran har en 13-årig søn, men da han er frivilligt anbragt på en institution, får hun ikke børnetillæg.

Med boligsikring og et særligt tillæg vil hun månedligt få 8.134 kroner at leve for. Hendes månedlige husleje er 7.100 kroner. Ifølge hende har hun i flere år været skrevet op til billigere boliger i Tårnby - men uden at få nogle tilbudt.

- Jeg har min søn på behandlingsskole, og tør derfor ikke skifte bolig ud med en i en anden kommune, da jeg risikerer, de så har en anden agenda omkring min søn, siger hun.

Hun er også betænkelig ved, at skifte sønnens faste base ud, da han stadig kommer hjem i de fleste weekender.

- Økonomisk kan det jo ikke lade sig gøre, at jeg kan blive boende i min lejlighed. Tænk, hvis jeg skal bo på gaden. Det kan jeg slet ikke se mig selv i, siger hun.

Når hun har ringet for at klage sin nød til Tårnby Kommune, har svaret været, at hun bør skifte lejligheden ud med et værelse, fortæller hun.

- Det er simpelthen så grotesk. Det ville ikke være muligt for mig, så skulle jeg skille mig af med alle mine ting, siger hun.

Troede det var en joke

Charlotte Emilie Deleuran blev varslet om, at hun skulle på integrationsydelse i april. Hendes umiddelbare reaktion var, at der selvfølgelig måtte være sket en fejl.

- Jeg grinte lidt af det, og folk, jeg kender, grinte. Der står for eksempel i brevet, at jeg kan få et tilskud til integrationsydelsen på 1.500 kroner, hvis jeg består en danskeksamen. Det lød som en joke, erindrer hun.

Men da hun efterfølgende kontaktede kommunen, blev hun klar over, at der ikke var tale om en misforståelse.

- Man føler sig ikke særlig ønsket i sit eget land. Bare ordet integration. Skal jeg integreres i mit eget land? Jeg er født her af danske forældre og er faktisk født Frederiksen. Jeg er så dansk, du tror det er løgn, siger Charlotte Emilie Deleuran.

Føler sig ikke hørt 

Charlotte Emilie Deleuran forstår ikke, hvorfor hendes bopælsadresse for flere år siden, nu får så indgribende betydning for hendes økonomi. Da hun sammen med en kæreste rykkede til den anden side af Øresund, var det fordi en lav svensk krone og billige boligpriser lokkede.

- Det skulle prøves. Vi bor jo på Amager, så det var tæt på. Men vi blev trætte af at pendle, og derfor tog vi hjem igen, fortæller hun.

Da Charlotte Emilie Deleuran kom tilbage fra Sverige fortsatte hun i sit job i den sociale hjemmepleje i Købehavn, hvor hun blandt andet arbejdede med psykisk syge borgere.

Men efter 13 operationer for endometriose og en depression blev hun fyret. Derefter kom hun på sygedagpenge og senere på kontanthjælp. At hun nu igen bliver nedsat i ydelse, forstår hun slet ikke logikken i.

- Jeg er sygemeldt med PTSD, og det er ikke, fordi jeg skal lyde ynkelig, men jeg ved simpelthen ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg kan ikke søge mig et arbejde. Jeg var på vej til at skulle i arbejdsprøvning, men det vil jeg ikke, så længe det her med integrationsydelsen står på, for det kan jeg ikke overskue oveni, forklarer hun.

Charlotte Emilie Deleuran har klaget til kommunen over, at hun skal på integrationsydelse, men kommunen har fastholdt sin afgørelse. Sagen er nu havnet i Ankestyrelsen.

- Psykisk er det her benhårdt. Jeg føler jeg slår i en pude, men ingen hører, hvad jeg siger, for regeringen har talt, og så er det bare sådan, siger Charlotte Emilie Deleuran.

Mange nye love 

I Tårnby Kommune ønsker man ikke at kommentere den konkrete sag, da den endnu ikke er afgjort.

Men centerlederen ved kommunens socialcenter, Flemming Larsen, påpeger, at kommunerne er vant til på kort tid at sætte sig ind i nye love. Det kan dog være problematisk, pointerer han. 

- Specielt med de her nye rammelovgivninger vil der altid være særlige hjørner af lovgivningen, som ikke er helt tydeligt belyst. Så er det meget godt, at vi har et ankesystem, der kan vejlede kommuner, siger han.

Kommunen har ikke et standard-svar til borgere i bekneb om, at de må finde sig et værelse, forsikrer centerchefen. Men kommunen har pligt til at vejlede, forklarer han: 

- Nogle af dem, der bliver omfattet af de her regler omkring integrationsydelse, bor i forholdsvis dyre boliger. Og så skal vi give en generel vejledning til, hvordan man kan få sin økonomi til at hænge sammen, for der er helt klart nogle, der får udfordringer.

Forvirring om EU-regler

Kravet om integrationsydelse "gælder ikke for EU-/EØS-borgere, i det omfang disse efter EU-retten er berettigede til hjælpen". Sådan står der i loven vedrørende integrationydelse.

Men hvordan loven skal læses, er der ikke klarhed over.

Johanne Back Sørensen, der er juridisk leder ved Den Sociale Retshjælps Fond i Århus, vurderer, at Tårnby Kommune muligvis kan have fejltolket loven. 

- Hvorvidt det strider mod EU-retten vil være op til EU-domstolen at afgøre, men meget tyder på, at EU-retten er overtrådt, påpeger hun.

Socialretsekspert Kirsten Ketcher mener dog ikke, at det er kommunerne, der er forkert på den:

- Det er den tolkning, lovens forarbejder lægger op til, så kommunerne fortolker for så vidt loven korrekt. Men det strider imod EU-retten, og det strider mod vores rettigheder som unionsborgere. Som unionsborger, har man ret til at bevæge sig frit i EU, uden at der lægges hindringer i vejen for den frie bevægelighed. Det er strengt forbudt at straffe folk, fordi de har udnyttet denne ret.

UDVID

medicin på et bord
Nyheder

Advarsel: Ozempic-kopier i omløb

nN mand
Kendte

Donald Sutherland er død

en mand vinker
Kongelige

Kong Frederik
deltager i gadefest

politi og beredskab arbejder
Krimi

Voldsom busulykke:
Syv personer er
kommet til skade

en mand
Kendte

Prins Henriks ven og hotelkonge er død

politi arbejder
Krimi

Medie: Slagteriansat har fået halsen skåret over

puff bars
Nyheder

Narko fundet i puff bars

- børn og unge
bliver bevidstløse

Nyheder

Skibsvrag og krukker dukker op efter 3300 år

en hånd holder en masse døde fisk
Nyheder

Massiv fiskedød:
Badning frarådes

mand og kvinde
Kendte

Skal gennem operation

kvinde
Nyheder

Lisbet Dahl sygemeldt:

Må droppe Tivolirevyen

en person
Krimi

Provokunster får
forlænget fængselsstraf

Nyheder

Det var ikke piskesmæld

Sport

Yeah: Vingegaard

er klar til Touren

elg
Nyheder

Først kom ulven: 

Nu kommer elgen

vejbro
Nyheder

Bro spærret i weekenden

mand og kvinde
Kendte

Populær vært: 
Forlader Danmark

politibil
Krimi

Efter knivstik:

Eftersøger ung gaderøver

kvinde spiser is
Nyheder

Nu kommer sommeren: 

Sol og op til 27 grader

bil i sø
Krimi

Delebil kørt i Søerne 

kvinde
Nyheder

Hussalg tilbage på niveau

Rolf Sørensen på den røde løber.
Kendte

Rolf Sørensen:

Skal giftes igen

En arm på en gammel dame
Krimi

Fældet af sin

egen optagelse

af overgrebet

Fastfood mad
Nyheder

Takeaway-maden

har fået vokseværk

Kasper Schmeichel på et pressemøde
Sport

Schmeichel frygter

England

Parret på den røde løber
Kendte

Sygeplejeskolen-stjerne

er blevet gift

En hånd med et glad vand
Nyheder

Vand-krise: Ingen

har tænkt på

plejehjemmene 

Grev Nikolai, prinsesse Marie, prins Joachim og grev Felix i gallatøj.
Kongelige

Grev Nikolai

får ny titel

Forsvarsadvokat Karina Skou på vej til retten
Krimi

Beskylder anklager for

gætteri i Emilie Meng-sag

Johanne Havshøj og Umut Sakarya på den røde løber.
Kendte

Umut og kæresten i

bilulykke under ferie

Holdet bag revyen.
Kendte

Revy i kovending:

Aflyser igen i aften

ambulance
Krimi

25-årig sigtet: Kørte

ind foran ambulance

med udrykning

hvidt slot
Helt vildt

Nu kan du blive 
slotsejer

Krimi

Forsvarer: Korsør-mand

ville slippe bortført pige fri

tegning af mand i retssag
Krimi

Fund i Emilie Mengs hår

peger på seksualdrab

haj i vandet
Helt vildt

Panik på ferieø: 
Hajer på stranden

skilt med skat
Nyheder

Slip billigere: Gør det

inden 1. juli 

skuespillere poserer
Kendte

Efter akut sygdom:

Tivoli Revyen klar igen

Krimi

Anklager: Bortførelse var planlagt 

hospital set udefra
Krimi

Arbejdsulykke: Mand

faldt seks meter ned

tv-reporter foran retsbygning
Krimi

LIVE: Korsør-sagen

mand stirrer
Kendte

Justin Timberlake taget

for spritkørsel 

person med mobiltelefon
Nyheder

Ny funktion i MobilePay

Demonstranter foran dør
Krimi

25 personer

frihedsberøvet

Nyheder

Putin roser Nordkorea

bygning i brand
Krimi

Stor brand: Luk døre og

vinduer 

folk på mcdonalds
Helt vildt

McDonald's dropper AI:

Kunde fik is med bacon

mand med kasket
Sport

Willie Mays er død 

det indvendige af en pc
Nyheder

Nyt selskab på tronen som verdens mest værdifulde

pilgrimme på vej
Nyheder

Ekstrem varme koster

over 300 pilgrimme livet

en person med en pc
Nyheder

Bilbasen og DBA

nedlægger massevis

af stillinger

en grafik med et billede af en mand
Krimi

Jimmi blev svindlet

for 163.000 kroner

de ikoniske højhuse
Nyheder

Højhuse rives ned
- nye skal bygges

folk i kraftig regn
Sport

EM kan drukne i regn

røg fra bygning
Krimi

Novo Nordisk
igen ramt af brand

et skræmdump
Nyheder

Dansk SoMe-succes genåbnet

et logo
Nyheder

Medie: Illegale håndværkere var skyld i brand på Novo Nordisk

en by
Nyheder

Hver femte ejendomsvurdering rammer skævt

En mand med briller
Krimi

Køge-Calle snød polakker for millioner

Jes Dorph
Kendte

En sejr for Jes Dorph

en kvinde
Kendte

Filmstjerne er død

en retsbygning i solen
Krimi

Frifundet for drab på radiovært: 1,3 millioner i erstatning

politibil
Krimi

Påvirket mand tippede politi om narko

en bil og en mand
Biler

Bilproducent konkurs

et fly og en brændende park
Krimi

Fly styrter ned i beboelsesområde

et maleri og to mennesker foran
Nyheder

Krøyer-maleri i al hemmelighed fragtet til Skagen

Fodboldspillere på en bane
Debat

Jes Dorph: Noget var helt galt i Stuttgart

en væltet trailer
Krimi

Grisetransport med 200 svin væltet

valgplakater på en lygtepæl
Nyheder

Valgplakater hænger alt for længe

En fodboldspiller på banen
Sport

Mbappés næse er brækket

Kvinde på pressemøde
Nyheder

Minister om salg

af hashprodukter:

Lige lovlig smart

Nyheder

Nationalbanken anbefaler:

Husk at have kontanter

Portræt af kvinde
Nyheder

Putin fyrer fire - og hyrer familemedlem

Nyheder

Mette Frederiksens håb:

Slut med rygter om EU-job

Side på politibil
Krimi

Efterforsker lærervikar for mulige krænkelser

Portræt af mand med korslagte arme
Kendte

Scorer nyt job

Topdanmark-flag i flagstænger
Nyheder

Dansk aktie i voldsom stigning

skilt ved retten i Randers
Krimi

Fuld bilist får fem års fængsel

Skilt til retten i Glostrup
Krimi

Dansk-somalisk mand dømt:

Fik datteren omskåret