Administration 

I dag ryger Charlotte på integrationsydelse: "Det virker fuldstændig absurd"

- Psykisk er det her benhårdt. Jeg føler jeg slår i en pude, men ingen hører, hvad jeg siger. Sådan lyder det fra Charlotte Emilie Deleuran, der er havnet på integrationsydelse. (Foto: Privatfoto.)

Tusindvis af danskere overgår i dag fra kontanthjælp eller uddannelsesstøtte til integrationsydelse. En af dem er Charlotte Emilie Deleuran, fordi hun i omkring halvandet år boede i Sverige.

28 kroner om måneden.

Det beløb vil 48-årige Charlotte Emilie Deleuran have til alt forbrug, når hendes husleje og faste udgifter er betalt, hvis hun bliver boende i sin lejlighed på Amager.

Hun er nemlig en af de danskere, der fra i dag ryger fra kontanthjælp til integrationsydelse.

Det gør hun, fordi hun fra februar 2009 til oktober 2010 boede i Sverige. Godt nok pendlede hun til sit job i Danmark og betalte dansk skat i al den tid. Alligevel får hun nu næsten halveret sin overførselsindkomst.

- Jeg har arbejdet siden 1987 og betalt min skat. Jeg kan slet ikke forstå, jeg er havnet i sådan en situation her. Det virker fuldstændig absurd, siger Charlotte Emilie Deleuran til Avisen.dk.

Charlotte Emilie Deleurans nye budget: 

Indkomster:

Integrationsydelse efter skat m. boligsikring og et særligt tillæg: 8.134 kr. 

Udgifter:

Husleje inklusiv varme: 7.100 kr. 

El: 740 kr. 

Telefon: 99 kr. 

Medicin: 167 kr. 

Udgifter i alt: 8.106 kr. 

Rest: 28 kr. 

Charlotte får desuden tilskud til hendes søn, når han er hjemme: 50 kr. pr. dag. 

NB. Charlotte Emilie Deleuran har ingen forsikringer og har opsagt sin TV-pakke. 

UDVID

En blandt mange

Ligesom mange andre bliver hun ramt af, at Venstre sammen med Dansk Folkeparti, De Konservative og Liberal Alliance har lavet en ny lov. Den betyder, at borgere, der ikke har boet i Danmark i mindst 7 ud af de sidste 8 år, skal have en særligt lav overførselsindkomst - integrationsydelsen.

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet vurderer, at cirka 2.600 danske statsborgere fra 1. juli vil modtage integrationsydelse i stedet for kontanthjælp eller uddannelseshjælp.

For Charlotte Emilie Deleuran betyder det, at hun fra at have fået 10.474 kroner i månedlig kontanthjælp fra den 29. juli kun får 6.010 i integrationsydelse. Det fremgår af et varslingsbrev fra hendes kommune - Tårnby Kommune -, som Avisen.dk har set.

Af kommunens brev fremgår det også, at "det ikke er tilladt for borgere på integrationsydelse at afholde ferie med ydelse".

"Find et værelse"

Charlotte Emilie Deleuran har en 13-årig søn, men da han er frivilligt anbragt på en institution, får hun ikke børnetillæg.

Med boligsikring og et særligt tillæg vil hun månedligt få 8.134 kroner at leve for. Hendes månedlige husleje er 7.100 kroner. Ifølge hende har hun i flere år været skrevet op til billigere boliger i Tårnby - men uden at få nogle tilbudt.

- Jeg har min søn på behandlingsskole, og tør derfor ikke skifte bolig ud med en i en anden kommune, da jeg risikerer, de så har en anden agenda omkring min søn, siger hun.

Hun er også betænkelig ved, at skifte sønnens faste base ud, da han stadig kommer hjem i de fleste weekender.

- Økonomisk kan det jo ikke lade sig gøre, at jeg kan blive boende i min lejlighed. Tænk, hvis jeg skal bo på gaden. Det kan jeg slet ikke se mig selv i, siger hun.

Når hun har ringet for at klage sin nød til Tårnby Kommune, har svaret været, at hun bør skifte lejligheden ud med et værelse, fortæller hun.

- Det er simpelthen så grotesk. Det ville ikke være muligt for mig, så skulle jeg skille mig af med alle mine ting, siger hun.

Troede det var en joke

Charlotte Emilie Deleuran blev varslet om, at hun skulle på integrationsydelse i april. Hendes umiddelbare reaktion var, at der selvfølgelig måtte være sket en fejl.

- Jeg grinte lidt af det, og folk, jeg kender, grinte. Der står for eksempel i brevet, at jeg kan få et tilskud til integrationsydelsen på 1.500 kroner, hvis jeg består en danskeksamen. Det lød som en joke, erindrer hun.

Men da hun efterfølgende kontaktede kommunen, blev hun klar over, at der ikke var tale om en misforståelse.

- Man føler sig ikke særlig ønsket i sit eget land. Bare ordet integration. Skal jeg integreres i mit eget land? Jeg er født her af danske forældre og er faktisk født Frederiksen. Jeg er så dansk, du tror det er løgn, siger Charlotte Emilie Deleuran.

Føler sig ikke hørt 

Charlotte Emilie Deleuran forstår ikke, hvorfor hendes bopælsadresse for flere år siden, nu får så indgribende betydning for hendes økonomi. Da hun sammen med en kæreste rykkede til den anden side af Øresund, var det fordi en lav svensk krone og billige boligpriser lokkede.

- Det skulle prøves. Vi bor jo på Amager, så det var tæt på. Men vi blev trætte af at pendle, og derfor tog vi hjem igen, fortæller hun.

Da Charlotte Emilie Deleuran kom tilbage fra Sverige fortsatte hun i sit job i den sociale hjemmepleje i Købehavn, hvor hun blandt andet arbejdede med psykisk syge borgere.

Men efter 13 operationer for endometriose og en depression blev hun fyret. Derefter kom hun på sygedagpenge og senere på kontanthjælp. At hun nu igen bliver nedsat i ydelse, forstår hun slet ikke logikken i.

- Jeg er sygemeldt med PTSD, og det er ikke, fordi jeg skal lyde ynkelig, men jeg ved simpelthen ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg kan ikke søge mig et arbejde. Jeg var på vej til at skulle i arbejdsprøvning, men det vil jeg ikke, så længe det her med integrationsydelsen står på, for det kan jeg ikke overskue oveni, forklarer hun.

Charlotte Emilie Deleuran har klaget til kommunen over, at hun skal på integrationsydelse, men kommunen har fastholdt sin afgørelse. Sagen er nu havnet i Ankestyrelsen.

- Psykisk er det her benhårdt. Jeg føler jeg slår i en pude, men ingen hører, hvad jeg siger, for regeringen har talt, og så er det bare sådan, siger Charlotte Emilie Deleuran.

Mange nye love 

I Tårnby Kommune ønsker man ikke at kommentere den konkrete sag, da den endnu ikke er afgjort.

Men centerlederen ved kommunens socialcenter, Flemming Larsen, påpeger, at kommunerne er vant til på kort tid at sætte sig ind i nye love. Det kan dog være problematisk, pointerer han. 

- Specielt med de her nye rammelovgivninger vil der altid være særlige hjørner af lovgivningen, som ikke er helt tydeligt belyst. Så er det meget godt, at vi har et ankesystem, der kan vejlede kommuner, siger han.

Kommunen har ikke et standard-svar til borgere i bekneb om, at de må finde sig et værelse, forsikrer centerchefen. Men kommunen har pligt til at vejlede, forklarer han: 

- Nogle af dem, der bliver omfattet af de her regler omkring integrationsydelse, bor i forholdsvis dyre boliger. Og så skal vi give en generel vejledning til, hvordan man kan få sin økonomi til at hænge sammen, for der er helt klart nogle, der får udfordringer.

Forvirring om EU-regler

Kravet om integrationsydelse "gælder ikke for EU-/EØS-borgere, i det omfang disse efter EU-retten er berettigede til hjælpen". Sådan står der i loven vedrørende integrationydelse.

Men hvordan loven skal læses, er der ikke klarhed over.

Johanne Back Sørensen, der er juridisk leder ved Den Sociale Retshjælps Fond i Århus, vurderer, at Tårnby Kommune muligvis kan have fejltolket loven. 

- Hvorvidt det strider mod EU-retten vil være op til EU-domstolen at afgøre, men meget tyder på, at EU-retten er overtrådt, påpeger hun.

Socialretsekspert Kirsten Ketcher mener dog ikke, at det er kommunerne, der er forkert på den:

- Det er den tolkning, lovens forarbejder lægger op til, så kommunerne fortolker for så vidt loven korrekt. Men det strider imod EU-retten, og det strider mod vores rettigheder som unionsborgere. Som unionsborger, har man ret til at bevæge sig frit i EU, uden at der lægges hindringer i vejen for den frie bevægelighed. Det er strengt forbudt at straffe folk, fordi de har udnyttet denne ret.

UDVID

Lars Lække Rasmussen fotograferet i Folketingssalen med et kæmpe, snedigt smil.
Nyheder

Lars Løkke Rasmussen:

Spotpris på lejelejlighed

Kokken Jesper Vollmer læner sig op ad et køkkenbord.
Kendte

Jesper Vollmer:

Havde brug for

pauser fra prinsen

Nyheder

Færre kræftscreeninger

bekymrer minister

Fødderne på en p-vagt.
Krimi

P-vagt evakuerer

en hel opgang

Et billede af en kogt skinke på et spækbræt, hvor der er skåret et par skiver af den.
Nyheder

Tjek din fryser: 

Farlig skinke

tilbagekaldes

Dronningen er ude at lufte sin gravhund ved en skov.
Kongelige

Dronning Margrethe:

Naturen er et frirum

Nærbillede af hollywood-skuespilleren Angelina Jolie.
Kendte

Angelina Jolie

scorer 60 millioner

på maleri

Retssalen set udefra
Krimi

Ekskone til terrormistænkt

kalder ham "røvhul"

Et sæt hænder arbejder med en computer på et spisebord.
Livsstil

Danskerne forbereder sig

at arbejde hjemmefra

fremover

Snedækket vej
Nyheder

Vinteren vender tilbage

Bil dækket af aske
Nyheder

Vulkan sender aske flere kilometer op i luften

Portræt af Bodil Jørgensen
Underholdning

Bodil Jørgensen fylder 60:

Jeg er tiltrukket af det absurde

scene fra Badehotellet
Film og TV

TV2 bekræfter:

Badehotellet vender tilbage

- med stor ændring

Politibil med udrykning
Krimi

Tre mænd røvede 12-årig dreng

collage af Elizabeth, Salman og Margrethe
Nyheder

Så meget tjener verdens statsoverhoveder

Coronatest i Kina
Corona

Klager over anale coronatest i Kina

Kristian Thulesen Dahl interviewes på Christiansborg
Nyheder

Thulesen Dahl vil drøfte mere skoleåbning med statsministeren

Hund i sneen
Nyheder

Når hjemmearbejdet slutter:

Undgå at hunden får et chok

bombesprængning set fra oven
Helt vildt

Se videoen: 
Nazi-bombe

sprængt i luften

inger støjberg står med i folketingssalen
Nyheder

Støjberg vil sende

live-tv fra Rigsretten

prins harry og meghan markle vinker til kameraet
Kongelige

Prins Harry til Oprah:

Jeg frygter en gentagelse

af historien

kvinde venter på at få vaccination i lokale med to sundhedspersonaler
Nyheder

Hver anden dansker

har en foretrukken

coronavaccine

turkis yacht i havn
Helt vildt

Milliardærs luksusyacht

smadrer ind i havnefront 

komikeren heino hansen på den røde løber med sin kæreste cecilia
Underholdning

Kendt komiker jubler:

Far for anden gang

smadret politibil på ladet af lastbil
Krimi

Politibil og varevogn

kørt sammen

enhjedslistens pernille skipper står uden for i solskin
Kendte

Pernille Skipper

skal være mor igen

prins philip smiler
Kongelige

Prinsen indlagt

på hjertehospital

frankrigs tidligere præsident Nicolas Sarkozy smiler
Nyheder

Nicolas Sarkozy

idømt fængsel for

korruption

billede af Nikolaj Lie Kaas og Anders Holch Povlsen
Kendte

Nikolaj Lie Kaas

scorer millionbeløb

billede af festende mennesker
Corona

Danskere fløj til Færøerne - gik direkte i byen og drak hjernen ud

kvinde ses bag dugget glas i brusekabine
Helt vildt

Nøgne gæster chokeret:

Spejlvinduer i

sauna var gennemsigtige

børn leger på græsplæne i Vollsmose
Corona

Venstremand vil lukke ghetto ned på grund af smitte

billede af citrusfrugter på et bord
Mad og drikke

Genialt: Få saft ud af citronen uden at skære i den

borger får foretaget en lyntest
Corona

Lyntest: Nu slipper du for de lange vatpinde

billede fra en butik med kunder
Corona

Butikkerne åbner 
- se hvad der åbner hvor

billede af hovedpersoner i Druk
Film og TV

Dansk fuser

- Druk tabte

billede af slud set gennem forruden på em bil
Nyheder

Første forårsuge:

Det bliver møg koldt

billede af Chadwick Boseman vises under uddelingen
Film og TV

Afdød

stjerne

hædret

Donald Trump på talerstolen ved Conservative Political Action Conference
Nyheder

Trump: Måske vender jeg tilbage for at slå dem for tredje gang

Finn Nørbygaard portræt
Kendte

Nyt job til Finn Nørbygaard

Kø til coronatest
Nyheder

Nye tilfælde med smitsomme varianter fundet

To øer med smalt stræde imellem.
Rejser

Der er få kilometer mellem naboøer – og 21 tidszoner

side af politibil
Krimi

Politiet stopper musikvideo:

19 unge sigtet

Gadebillede fra Oslo
Nyheder

Stigende smitte:

Oslo lukker ned 

Indgang til retten i Hjørring
Krimi

Mand voldtog sine fire døtre gennem 20 år

Olof Palme portræt
Nyheder

35 år siden i dag:

Mordet på Palme

Romersk stridsvogn dækket af jord
Nyheder

2000 år gammel stridsvogn fundet

Aleksej Navalnyj i retten
Nyheder

Navalnyj sendt i straffekoloni 

Billede af en tynd ældre mand
Kendte

Peter Mygind er tæt på sølvbrylluppet:

Vi gør mange ting sammen

Polit på gerningssted
Nyheder

11 dræbt under fest

Nogle kogte æg med små ansigter på
Nyheder

Dagens afstemning:

Bliver din påske aflyst

En robåd i en lille havn
Krimi

Forbipasserende finder død person i Roskilde Havn

En stue med sofa, to stole, bord, plante og en smart lampe henover bordet
Livsstil

Indret boligen på ny

uden at bruge en krone

En dame sidder på hug, mens en øgle er på vej mod hende
Helt vildt

Se videoen:

Fodrer skildpadder –

så angriber uhyret

Et glas rosévin holdt op foran nogle vinmarker
Mad og drikke

Vi elsker rosévine

En kedel på komfur
Sundhed

Kæmpe kommune ramt

af colibakterier i drikkevandet

Vaccine ampuller med logo
Corona

Johnson & Johnson-vaccine

behøver kun et stik

Michael Olesen og Joan Divine på den røde løber
Kendte

Efter ni års kamp:

Vild med dans-stjerne

skal være far

Skyline Riyadh
Nyheder

Afværger missilangreb mod hovedstad

Haner i kaqmp
Nyheder

Mand dræbt af hane

Mand i havet klamrer sig til redningskrans
Helt vildt

Mand over bord:

Overlever 16 timer

alene i Stillehavet

Frederik og Mary på den røde løber.
Kongelige

Frederik og Mary tilbage på job

En stor elefant i en compound
Dyreliv

Dyrepasser i zoo

dræbt af elefant

En smilende mand foran Guinness-skilt
Kendte

Ølkonge i

milliarddyr skilsmisse

Liste draperet med Union Jack bæres af soldater
Nyheder

Krigsveteran får heltebegravelse

Nærbillede af en lille sorthåret mand med skægstubbe
Kendte

Umut Sakarya:

Opsiger alle

Nyheder

Mette F. skal til Israel

på vaccine-research

Folk på isen på en svensk sø i solskin
Krimi

Yderligere to mænd går

gennem isen og omkommer

En håndskrevet seddel i et restaurationsvindue
Nyheder

Rejse- og restaurationsbranchen går

glip af feriepenge-forbrug

En politibil og en adspærring
Krimi

Tragedie:

20-årig kørte familien i møde på cykel – blev dræbt

To franske bulldogs.
Kendte

Lady Gagas hunde indleveret

efter dramatisk røveri

Et gammelt maleri
Helt vildt

Van Gogh-maleri

under hammeren

En smilende Lise Rønne
Film og TV

Lise Rønnes store aften:

Glemte vi var på live

Jakob Ellemann-Jensen bliver interviewet
Corona

Ellemann vil åbne til maj 

overvågningsbilleder af røveren
Krimi

Ansat slået i ansigtet -

kender du gerningsmanden?

illustration af coronavirus
Nyheder

Sydafrikansk variant i udbrud - alle bør testes

billede af tabletter
Sundhed

Disse kosttilskud

indebærer en risiko

billede af Bubber
Kendte

Bubber

scorer

millioner

billede indefra nedrivningsklart hus
Livsstil

Værsgo: Håndværkertilbud

til tocifret millionbeløb

billede af prins harry
Kongelige

Prins Harry langer ud: De ødelagde mit mentale helbred