"Absurd": Skizofrene Marc skal på integrationsydelse

Marc Weng-Ludvigsen er dansk statsborger, men alligevel er han fra 1. juli kommet på integrationsydelse.
På trods af sit danske statsborgerskab er Marc Weng-Ludvigsen fra 1. juli røget på integrationsydelse.
På trods af sit danske statsborgerskab er Marc Weng-Ludvigsen fra 1. juli røget på integrationsydelse. Modelfoto: Iris/Scanpix/arkiv

19-årige Marc Weng-Ludvigsen lider af skizofreni og angst.

Han er dansk statsborger, men skal nu alligevel på integrationsydelse, fordi han og familien i en periode har boet i Tyskland. Det skriver Information.

Familien Weng-Ludvigsen kan spore deres slægt flere hundrede år tilbage i et afgrænset område omkring Møgeltønder Sogn. Marc Weng-Ludvigsens danske forældre flyttede i 1993 til Tyskland og fik to børn, der er vokset op som både danskere og tyskere, men som begge har dansk statsborgerskab.

Siden 2011 har Marc Weng-Ludvigsen boet i Danmark, og han har indtil nu været berettiget til uddannelseshjælp på 3.411 kroner om måneden, fordi han er arbejdsløs, hjemmeboende og under 25 år gammel. Men fra 1. juli var det slut. Nu er han kommet på integrationsydelse og modtager 2.590 kroner om måneden. Og det er "absurd", mener hans mor Rikke Weng-Ludvigsen.

- Marc har brug behandling, tid og støtte. Han har ikke brug for at blive sat i en boks i et system, der kræver, at han tager uddannelse og kommer i job, og ikke tager hensyn til syge mennesker. Du kan jo heller ikke bede en fisk om at kravle op i et træ, siger hun til Information.

Hendes søns symptomer betyder, at han ikke kan opholde sig i større forsamlinger i længere tid af gangen. Derfor forlader han stort set aldrig familiens hjem.

Chokeret over menneskesynet

Avisen.dk har i sommerens løb beskrevet, hvordan reglerne om integrationsydelse har ramt et større antal danskere, der har det til fælles, at de i en periode flyttede til et andet land. Charlotte Emilie Deleuran boede under to år i Sverige. Bendine Frederiksen boede i omkring tre år i Belgien. Og Hans Peter Hansen boede 12 år i Litauen. Flere eksperter har peget på, at det kan være i strid med loven, da man dermed straffer danskere, der har benyttet sig af EU's fri bevægelighed.

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet skønner, at cirka 21.000 personer fra 1. juli er kommet på integrationsydelse. Ud af dem er cirka 2.600 danske statsborgere. Og en af dem er altså Marc Weng-Ludvigsen, der på en integrationsydelse får 800 kroner mindre om måneden. Men det er ikke økonomien, den er gal med, mener hans mor.

- Jeg er chokeret over, hvordan menneskesynet har udviklet sig herhjemme, mens vi har boet i Tyskland. Mennesket er blevet til en ting, en økonomisk ressource. Der bliver ikke engang skelnet mellem syge og raske mennesker længere. Det hele handler om økonomi, siger Rikke Weng-Ludvigsen til Information.

Familien har klaget til Tønder Kommune, som nu har sendt sagen videre til Ankestyrelsen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.