SF-profil: Nedslidte skal have ret til flere gode seniorår
I dag behandles et forslag om mere retfærdighed i seniorårene i Folketinget. SF vil rette op på urimeligheder.

Af Karsten Hønge
SE ALLE BLOGINDLÆG

SF's FORSLAG om mere retfærdighed i seniorårene bliver behandlet i Folketinget i dag. En ”nedslidningspension” vil rette op på åbenlyse urimeligheder.

Det er lettere at få en sten til at græde, end at få højrefløjen til at vise omsorg for nedslidte lønarbejdere. Men det bør være hjerteblod for centrum- venstre partierne. DF slår sig ofte for brystet med påtaget interesse for almindelige mennesker. Hvis handling følger ord, er der flertal.

Socialdemokrater, DF, Enhedslisten og Alternativet kan sikkert finde hår i den suppe, som serveres af SF. De ønsker sandsynligvis hver især, at en ny pensionsordning skal skrues sammen på en bestemt måde. Men de ønsker forhåbentlig først og fremmest reelle ændringer? Nedslidte mennesker kan nemlig ikke leve af ord og magiske strygninger alene.

SF’s forslag er med vilje udarbejdet som en invitation til andre partier. Vi har ikke lagt os på nagelfaste synspunkter om, hvordan en ny pensionsmulighed skal skrues sammen i detaljer. Men vi slår fast med syvtommersøm, at der er brug for løsninger, som letter livet for de nedslidte.

SENIORÅRENE FORSTÆRKER den ulighed, som allerede findes i arbejdslivet. Har du haft et hårdt arbejdsliv, vil du få nogle barske år som senior. Det er på høje tid, at samfundet tager ordentlig hånd om de borgere, som gennem et langt arbejdsliv er slidt ned, fysisk eller psykisk.

Danskere lever i gennemsnit længere. Det er jo dejligt, men betyder også større udgifter til sundhed, ældrepleje og folkepension. Folketinget har derfor besluttet gradvist at hæve efterløns- og pensionsalderen. Det giver umiddelbar god mening, økonomisk set. Men at tale om gennemsnit, er at manipulere.

Der er stor forskel på hvor længe den enkelte borger lever. En del af den forskel kan vi forudsige. De 25 procent længst uddannede mænd lever ti år længere end de 25 procent kortest uddannede mænd.

Den samme pensionsalder betyder ekstrem ulighed, når folk med meget forskellige liv behandles ens. Denne uretfærdighed får større betydning i takt med at folkepensionsalderen sættes i vejret.

MANGE OPLEVER en brutalisering af arbejdsmarkedet, og nedslidte borgere leder desperat efter nødudgange til et anstændigt liv. For at skabe retfærdighed, skal elevatoren mod pensionsalderen stoppe på flere etager. Jeg mener at alle, uanset social placering i samfundet, skal have mulighed for cirka det samme antal gode seniorår.

For at få førtidspension skal man i dag være totalt nedslidt, handicappet eller meget syg. Mange får afslag, og mange andre får den for sent – når krop og sind er slidt helt ned.

Der er brug for en ny ordning, der giver mulighed for at gå på pension tidligere. En ordning, der ikke tager udgangspunkt i om man kan arbejde, men i hvor mange leveår man kan forventes at have tilbage.

Det er på tide, at hårdtarbejdende lønarbejdere får adgang til flere gode år i seniortilværelsen.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Om Karsten Hønge

Karsten Hønge er beskæftigelsesordfører for SF. Han udlært tømrersvend og arbejdede i en længere årrække på byggepladser både i Danmark, Norge, Færøerne og Grønland og har i øvrigt rejst jorden rundt flere gange. Han er også tidligere fagforeningsformand gennem 16 år. I den brede offentlighed blev han kendt under titlen 'Vikaren fra helvede', siden han som stedfortræder i Folketinget pustede liv i SF's kritik af regeringens salg af Dong-aktier til Goldman Sachs. Karsten vil især skrive om vilkårene på arbejdsmarkedet – altid med udgangspunkt i dem, som har mindst.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.