Kontanthjælpsmodtager i hed debat med Jarlov: Vi bliver hånet af politikere

Af Line Lazarus
SE ALLE BLOGINDLÆG

I GÅR HAVDE jeg den tvivlsomme ære, at blive angrebet og hånet på diverse sociale medier af Rasmus Jarlov. MF, Konservative.

Det hele startede med, at jeg fik en del beskeder fra nogle af de enlige reformramte mødre, der er i den gruppe, jeg er administrator i.

Jeg havde lavet et opslag i gruppen, hvor jeg spurgte ind til, hvordan de klarede sig, nu hvor den første måned under loftet er ved at være slut. Det gjorde jeg for at forsøge at få et overblik over de konsekvenser, loftet har haft for de mennesker, som er ramt af det. Og det viste sig at være præcis så slemt, som jeg havde frygtet.

FLERE AF KVINDERNE er flyttet hjem til henholdsvis deres forældre sammen med deres børn - og andre er flyttet tilbage til deres ekskærester. Fordi de ikke har råd til at bo og tage sig af deres børn alene mere.

Disse svar omskrev jeg til en status, hvori jeg udtrykker min bekymring. Fordi det er vigtigt for mig at vise Danmark, hvilke konsekvenser de her reformer har, når tal bliver omsat til virkelighed. Derefter tweetede jeg et screenshot af den status, jeg havde skrevet på Facebook. Det tog Jarlov meget ilde op, og gik med det samme i frontalangreb - kun bevæbnet med tal og fornærmelser. Jeg har fx lært, at når kvinder åbner munden i offentlige debatter, så er man både feminist, skinger og hysterisk.

Virkeligheden forholdt han sig ikke til. Faktaresistensen blev bekræftet, ved at han både kaldte mig og de kvinder, jeg fortæller om, for løgnere. Fordi det ifølge ham I HVERTFALD intet har med kontanthjælpsloftet at gøre, at disse kvinder har måttet ty til desperate løsninger - nej, implicit handler det ifølge Jarlov om, at disse kvinder er klynkere med krævermentalitet, som ikke er i stand til at forvalte de penge, som vi skal være TAKNEMMELIGE for at vi allernådigst modtager. Vi skal være TAKNEMMELIGE: fordi det er hans og andres penge, vi tager!

DET MENNESKESYN, som viser sig bag alle hans udtalelser, skræmmer mig fra vid og sans, for det vidner om, at der i Jarlovs (og hans tilhængeres) optik, er stor forskel på menneskers værdi.

Det danske velfærdssystem er til for alle. Det er en måde, vi sikrer os selv og hinanden på. Det er (blandt meget andet) dét, en forsvindende lille del af vores skattepenge går til. En forsikring, så vi ikke bliver hjemløse og ender i armod, hvis vi skulle miste vores job, eller blive syge. Det er et sikkerhedsnet, der skal gribe os, hvis vi falder.

Dette sikkerhedsnet er også dit. Det sikrer også dig og dine, hvis der mod forventning skulle ske noget uforudsigeligt og forfærdeligt i dit liv. Det er derfor, vi skal passe godt på det. For vi kan alle sammen ende der, hvor jeg er. Og der hvor de mange tusinde andre mennesker på kontanthjælp er. Husk, at 75% af de mennesker, der er på kontanthjælp i dag, er syge mennesker. Her havner alle dem, der tidligere var på sygedagpenge på grund af sygedagpengereformen. Det er altså ikke dovne mennesker. Men syge mennesker med meget lille eller ingen arbejdsevne. Som, af kommunerne, bliver fastholdt på kontanthjælp trods politikernes evindelige mantra om, at “syge mennesker ikke skal være på kontanthjælp”.

DISSE MENNESKER skal ikke bare kæmpe mod sygdom, et umenneskeligt system, men altså også tage imod hån og fornærmelser fra folkevalgte politikere, som sidder med helbred og livsvilkår intakte.

Vi har aldrig været rigere i Danmark, og det er over 100 år siden, at et flertal af politikerne begyndte at anerkende, at det bedst kan betale sig at passe på sine borgere. Velfærdssamfundet er ikke kun bygget på bløde humanistiske idéer, det er bygget, fordi det også økonomisk meget bedre kan betale sig. Hvis man ikke passer på sine borgere, så kommer det til at have store negative konsekvenser - både menneskeligt og økonomisk - på den lange bane.

Når man fattiggør en del af befolkningen, vil det have negative konsekvenser socialt i forhold til sundhed, kriminalitet og uddannelsesmæssigt. Man ved, at børn, der har levet blot ét år i fattigdom, har massiv forstørret risiko for ikke at kunne bryde mønstret, og selv ende på overførselsindkomst. Økonomisk handler det om at gøre sine folk til gode skatteborgere.

Så - skal vi blive i økonomisk retorik, så handler det ikke om, om vi har råd til at passe på vores svageste - vi har simpelthen ikke råd til at lade være.

SÅ, NÅR ET MENNESKE som Jarlov agiterer imod de fattige - i stedet for fattigdommen, så udviser han et menneskesyn, som jeg mener, ikke hører hjemme i Danmark. Hvis man selv får det bedre af, at andre får det værre, er man simpelthen ikke et ordentligt menneske og sin position som folkevalgt politiker værdig.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Om Line Lazarus

Line er kronisk syg og fanget på kontanthjælp som tusindvis af andre. Hun er mønsterbryder, mor til to, næsten BA i religionsstudier fra Syddansk Universitet, bosat i Udkantsjylland - og en stemme fra samfundets nye bund.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.