Administration 

Kommentar: Mette Frederiksens møguge kan blive et møgår

I mange socialdemokratiske medlemmers øjne var Mette Frederiksen den ægte vare, der skulle rette op på Helle Thornings løftebrud og ulykker. Men 'smykkeloven' skuffer, og nu flygter både vælgre og medlemmer.   (Foto: Foto: Nils Meilvang, Scanpix.)

Mange socialdemokrater har undertrykt deres frustration over Helle Thornings løftebrud og kovendinger. De har sat deres lid til, at Mette Frederiksen ville bringe S tilbage til sit oprindelige ideologiske udgangspunkt. Derfor er skuffelsen så meget desto større over, at S stemte for 'smykkeloven'

Socialdemokraternes partitop har rent ud sagt haft en møguge.

Først var der ballade i folketingsgruppen, hvor tre medlemmer gik imod partilinjen og ikke ville stemme for udlændingestramninger i den såkaldte ’smykkelov’.

Dernæst gik kreds- og lokalformænd ud og kritiserede strammerkursen og berettede om medlemsflugt. Og endelig kom i dag en dramatisk meningsmåling fra analyseinstituttet Megafon, der viser, at Socialdemokraterne på en enkelt uge er gået fra at være Danmarks største parti til nu at ligge under tyve procent af stemmerne.

Av for den! Og her hjælper ingen meningsmåling i Børsen, hvor tilbagegangen er knap så slem. 

Møgugen viser nemlig, at Mette Frederiksen ikke kan gå på vandet, selvom hun i samtlige troværdighedsmålinger ligger langt over statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Dårlige målinger og røde kernetropper i oprør viser, at ingen partitop kan operere løsrevet fra sine ideologiske rødder. Heller ikke selvom man tænker i at friste blå vælgere og få regeringsmagten rundt om hjørnet.  

Hvis Mette Frederiksen ikke får skabt ro i sit frustrerede bagland, kan møgugen sagtens gå hen og blive til et møgår.

Undertryk af frustration efter Helle

For at forstå omfanget af Mette Frederiksens krise, skal man også forstå psykologien i det socialdemokratiske bagland. I Helle Thorning-Schmidts ti år som formand mente nogle i partiet, at partiet drejede for meget til højre. At Thorning og Bjarne Corydon var business-managere med styr på konkurrencestaten, men glemte partiets hjerte og værdipolitiske kompas.

Den frustration over løftebrud og højredrejning satte mange deres lid til, at Mette Frederiksen ville rette op på, da hun blev formand.

Ja, man kunne ligefrem høre socialdemokratiske veteraner drage et lettelsens suk, da Mette Frederiksen blev valgt: endelig får de den ægte vare. En socialt indigneret socialdemokrat med hjertet til venstre for midten.

Nu skulle Mette Frederiksen rette op på Helle Thornings ulykker og løftebrud.  Nu skulle alting blive anderledes og Mette Frederiksen vise, at selvom hun var med i S-regeringen på centrale ministerposter, var hun slet ikke som de andre reformivrige og økonomisk ansvarlige ministre.

Baglandet trængte kort sagt til en partiformand, der kunne både begejstre og lave ’rigtig’ socialdemokratisk politik.

I stedet har Mette Frederiksen og partiledelsen lavet blå forlig, der har ramt lige ind i hjertekulen hos de socialdemokratiske vælgere og medlemmer, der har længtes efter nye tider. Og det har forstærket undertrykket hos desillusionerede socialdemokrater.

Mettes synderegister

Mange socialdemokrater har sukket så meget efter nye tider, at de har lukket øjnene for, at Mette Frederiksen selv har et langt synderegister, hvor hun efter socialdemokratisk målestok har forbrudt sig mod partiets DNA.

Det begyndte allerede, da hun var beskæftigelsesminister. Her stod hun i spidsen for en håndfuld reformer, og hun har fået kras kritik for, at de først og fremmest har været en spareøvelse.  

Især reformen af førtidspension og fleksjob har været omstridt. Målet var at færre skulle havne på førtidspension – og først skulle de ud i ressourceforløb for at få afprøvet deres arbejdsevne på en lavere ydelse.

Reformen er blevet skældt hæder og ære fra, fordi den har skabt utryghed hos titusindvis af danskere, der slås med store psykiske eller sociale problemer.

Sprang i au pair-målet  

Så var der au pair ordningen, der blandt mange socialdemokrater betragtes som social dumping og grov underbetaling af udenlandsk arbejdskraft.

Inden sin ministertid havde Mette Frederiksen raset over ordningen og ment, at den skulle laves om til en arbejdsmarkedsordning frem for kulturel udveksling. 

Hun vendte på en tallerken, og selvom hun gav de filippinske au pairs lønforhøjelse, mere fritid og andre forbedringer, var det dybest set kun kosmetiske forbedringer, der ikke ændrer grundlæggende ved, at Mette Frederiksen sprang i målet, da hun havde chancen.   

Droppede øremærket barsel og sexforbud

For andre socialdemokrater var det slut, da Mette Frederiksen var med til at droppe øremærket barsel til mænd. En socialdemokratisk mærkesag, der blev sløjfet hen over hovedet på baglandet. Dengang smækkede formanden for partiets interne ligestillingsudvalg med døren i protest, og beslutningen betød, at entusiastiske partisoldater mistede lysten til at være med.

Og så var der kovendingen omkring forbud mod købesex. På Socialdemokraternes kongres i 2009 besluttede man, at det var partiets officielle politik at forbyde købesex. Dengang brændte Mette Frederiksen for at forbyde prostitution.  Tre år senere droppede S-regeringen et forbud, selvom de kunne have skaffet sig flertal med Enhedslisten.

Der var også løftet om at indføre kvoter for kvinder i bestyrelser, der blev skrottet.    

Skuffelse på skuffelse i ligestillingspolitikken, socialpolitikken og værdipolitikken fik under Helle Thornings ledelse mange ildsjæle til at melde sig ud af partiet.  

Men mange medlemmer med det socialdemokratiske blod rullende i årene holdt stand i håb om bedre tider. De satte deres lid til, at Mette Frederiksen ikke bare ville genrejse partiet i størrelse, men også holde fast i nogle klassiske socialdemokratiske værdier. Og ikke føje blå blok og Dansk Folkeparti.

Nu er det nok

Da S-toppen valgte at stemme for asylstramningerne i denne uge, var det nok for de kernesocialdemokrater, der i de senere år har bidt frustrationer over løftebrud i sig.

Avisen.dk har talt med stribevis af lokalformænd, der brokker sig.

- Den førte politik er træls, men det er lige så træls, at partitoppen ikke lytter til baglandet efter mange års demokratisk underskud, noterer flere.

Hvis Mette Frederiksen skal undgå, at 2016 bliver et møgår, skal hun ud på landevejene i de næste måneder. Det er sæson for generalforsamlinger i  de socialdemokratiske partiforeninger og kredse i februar og marts. Folketingskandidater er allerede blevet bedt om at stå skoleret og forklare det, som mange opfatter som en DF-light kurs.

Flere kredsformænd kræver, at partitoppen kigger forbi med en god forklaring på ’smykkelov’ og andre ting.

Med det oprør, der lurer, er der ingen vej udenom, at Mette Frederiksen tropper op og tager debatten med lokalforeningerne. 

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

tre personer
Nyheder

DF-profil afviser

nazi-sammenligning

dræbersnegl
Livsstil

Dræbersnegle:
Sådan bekæmper - eller

spiser - du dem bedst

tre smilende mennesker
Kendte

Seebach sælger
sin luksusvilla

en sangerinde
Film og TV

Eurovision-åbningen
bliver uden Israel

en mand
Nyheder

Stor udbetaling
til fratrådt spindoktor:
"Vennetjeneste"?

bus i brand
Krimi

Brand i bus på motorvej 

mand taler
Nyheder

Dragsted: LA er farlige

mand står ved portræt
Kendte

Andreas Mogensen 
afslørede sig selv 

område ved vand i københavn
Krimi

Turist faldt i vandet:

Reddet op af vakse

borgere  

Tekst der skal minde om kollonner i en avis.
Nyheder

Kollegium evakueret:

Dybt problematisk 

politibil med påskriften politi
Krimi

Strømpistoler på vej

til politiet 

et par
Kendte

DR-vært skifter

til TV2 

æg i bakker
Mad og drikke

Danske høns skal

redde Norge 

kvinde poserer
Kendte

Saba: Må lukke ned

politifolk går i naturen
Nyheder

Surfere forsvandt:

Tre lig fundet 

Fodboldspillere jubler
Sport

Fodboldklub reddet af lokale

Kasper Hjulmand på pressemøde
Sport

Danmark får tre ekstra spillere med til EM

Den Sorte Diamant set ude fra
Krimi

Fan stjal dokument om dansk filmstjerne

Flaske med olivenolie
Sundhed

Olivenolie trækkes tilbage

flåt på huden
Sundhed

Flåter smitter stadigt flere med farlig virus

Nyheder

Rusland truer Danmark

politibil spærrer vej
Krimi

Motorcyklist dræbt i ulykke

Krimi

Drabsdømt i Mia-sagen knyttes til ny overgrebssag

cykelrytter på landevej
Sport

Optimistisk Vingegaard-chef tror fortsat på Tour-hattrick

Nik & Jay på scenen
Kendte

Så mange millioner tjener Nik og Jay

Nyheder

Kongeparret deltager i fejring

en virksomhed set fra vejen
Nyheder

Konkurs igen - alle ansatte hjemsendt

medicin
Nyheder

Hver tredje på diabetesmidlet Ozempic har ikke sukkersyge

en kæmper i kamp
Kendte

Dansk MMA-kæmper

går ind i politik

Pengesedler og mønter
Nyheder

Regeringen klar
med nyt fradrag

en ladcykel
Nyheder

Yderligere syv
ladcykler tilbagekaldes

en mand på en balkon med udsigt
Kendte

Spindoktor står til
stor milliongevinst

bygning i brand
Krimi

Flammer raserer ejendom

Pengesedler og mønter
Nyheder

Danskere i hundredvis

får stoppet pensionen

en banks facade
Nyheder

Danske Bank scorer igen milliarder på få måneder

Nyheder

Flere og flere huse sættes til salg

Nyheder

Abortgrænsen

hæves til 18. uge

Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Nyheder

Fredag rammer 23 grader

en mand
Nyheder

Glemsom
Boris Johnson afvist

Jørgen Ejbøl
Nyheder

Betaler millionerne

tilbage efter kritik

En politibil og betjente på stedet
Krimi

Politiet afgav

varselsskud

En barnehånd rækker efter en donuts.
Nyheder

Antallet af overvægtige

børn er steget

Amanda Collin i rollen
Kendte

Amanda Collin med i

stor international serie

Troels Lund Poulsen og Michael Hyldgaard
Nyheder

Troels Lund Poulsen:

Ikke et kønt forløb

Pogacar og Vingeggard
Sport

Pogacar krydser fingre for Vingegaard

Frederik og Mary giver hånd med nogle af de fremmødte
Kongelige

Frederik og Mary

kom til undsætning

En mørklødet mand
Krimi

Politiet efterlyser

offer for hadforbrydelse

Julie Christiansen og Ask Hasselbalch på den røde løber.
Kendte

Skuespiller

venter barn igen

Nikolaj Hübbe i smoking
Kendte

Nikolaj Hübbe

stopper

portræt mand
Krimi

Stig Tøfting frifundet

fire personer
Kendte

Klar på endnu en omgang

frederik og mary
Nyheder

Kongeparret: 

Første gang nogensinde

portræt kvinde
Kendte

Fylder 80 år:

Sådan bliver hun fejret

motorvej styrtet sammen
Nyheder

48 personer døde efter

stort kollaps på motorvej

portræt kvinde
Kendte

Julie Berthelsen:

Med i nyt superband

vindmæller
Nyheder

Kraftig vind giver

Ørsted ekstra vind

spillekupon
Nyheder

Nybagt millionær: 
Familien bestemmer ferien

Nyheder

Flere lever

længere med kræft

logo novo
Nyheder

Novo med giga-succes: 

Endnu et vildt overskud

badegæster
Nyheder

DMI: Husk solcreme

- op til 22 grader

logoer sociale medier
Nyheder

Sociale medier gør os syge

menneskemængde
Nyheder

Melodi Grand Prix:

Ingen palæstinensiske flag

Nyheder

Lone Scherfig:

Høster stor ros

portræt mand
Nyheder

Højeste niveau siden 2001

portræt mand
Nyheder

Harvey Weinstein:

Voldtægtssag skal gå om

logo med bogstaver
Helt vildt

Video: Kræftsyg immigrant

vinder næsten 10 milliarder

traktor
Nyheder

29 kvæstet i traktorulykke

portræt kvinde
Nyheder

Von der Leyen:

Starten på en ny EU-æra

menneskemængde i New York
Nyheder

300 propalæstinensere

anholdt i New York

logo bogstaver
Krimi

Løsladt i mørklagt terrorsag

Mand og kvinde
Kendte

Badehotellet samlet igen

portræt mand
Nyheder

Penge skal

trække flere soldater

portræt mand
Kendte

Video: Overrasker

i Løvernes Konge

Nyheder

Nu er det helt slut

Nyheder

Justitsministeren afbryder 1. maj-tale

Lægebil i fart
Nyheder

Tømrer død - faldt ned fra stillads

Nyheder

Stjerner nomineret til Årets Reumert

Side på politibil
Krimi

Skud på politistation:

Betjent frifundet 

Kvinde og præst ved dåb
Kongelige

Prinsesse får ikke en krone