Joachim B.: Intet problem at ægtepar mister den ene kontanthjælp

Gensidig forsørgerpligt er ganske moderne, og der er intet uretfærdigt i at trække en hel kontanthjælp, hvis et ægtepar på kontanthjælp ikke lever op til 225-timers reglen
Joachim B. Olsen ser den gensidige forsørgerpligt som et moderne initiativ.
Joachim B. Olsen ser den gensidige forsørgerpligt som et moderne initiativ. Foto: Mathias Bojesen/Scanpix/arkiv

Fredag kritiserede både Finn Sørensen og professor i socialejuraprofessoren Kirsten Ketscher, hvordan 225-timers reglen rammer ægtepar. 

Men i Liberal Alliance mener man derimod, at lovgivningen, som rammer ægtepar ekstra hårdt, er helt fair.

- Det her er ikke et problem i lovgivningen. Den person i ægteparret, som er i stand til at arbejde, skal naturligvis gå ud og arbejde. Det er muligt i Danmark, for der er mange af de her småjobs rundt omkring, siger Liberal Alliances beskæftigelsesordfører Joachim B. Olsen.

Hvis man er et par på kontanthjælp og den ene ikke lever op til kravet om 225-timers ordinært arbejde på et år, så ryger hele den ene kontanthjælp.

Enhedslisten mener, at det er et stort problem, at man som gift par skal straffes så økonomisk hårdt af lovgivningen.

- Det hører ikke hjemme i et moderne samfund, at man på den måde er afhængig af sin ægtefælle. Vi vil gerne have ligestilling, men denne lovgivning, hvor det overlades til ægtefællen at forsørge den arbejdsløse, trækker jo i den stik modsatte retning, siger Finn Sørensen.

Men ifølge Liberal Alliance er det et moderne initiativ.

- Man kan ikke kritisere den gensidige forsørgerpligt for at være for gammeldags. Det, som er gammeldags, er, at der ikke er gensidig forsørgerpligt, hvis man ikke er gift. Rigtig mange lever sammen uden at være gift, men hvor de har fuldstændig fællesøkonomi. Vi har en forpligtelse til at forsørge dem, som vi har valgt at leve sammen med, før staten har en forpligtigelse til at hjælpe, siger Joachim B. Olsen.

Kirsten Ketscher kritiserede fredag den gensidige forsørgerpligt for at skabe en ny bølge af fattige i Danmark.

- Det her er et uhyrligt hårdt indgreb overfor folk som i forvejen er hårdt ramt. Det er en meget stor problemstilling, som man virkelig også kan kalde en fattigdomsproblemstilling. Nu producerer man altså fattige på samlebånd, sagde Kirsten Ketscher.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.