Administration 

Storby-kommuner vil omgå kontanthjælpsloftet

Seks kommuner er klar til afprøve et nyt huslejetilskud. (Foto: Modelfoto: Bente Jæger)

Forsøgsordning i København, Aarhus og fire andre kommuner skal hjælpe hjemløse og ledige, der rammes af kontanthjælpsloftet, med at betale huslejen. Det vil både gavne borgere og kommunekassen, lyder det.

Arbejdsløse, der ikke har råd til at blive i deres bolig på grund af kontanthjælpsloftet, kan måske snart få en ekstra hjælpende hånd fra kommunen.

I hvert fald hvis de bor i København, Aarhus eller en af de fire andre kommuner, som er med i et nyt frikommuneforsøg. 

Regeringen gav i sidste uge grønt lys til at arbejde videre med frikommuneforsøget, hvor de seks kommuner blandt andet vil have mulighed for at yde et midlertidigt huslejetilskud til socialt udsatte borgere og hjemløse. 

Og tanken er, at kommunerne vil hjælpe dem, der bliver ramt af regeringens kontanthjælpsloft. Tilskuddet skal nemlig skrues sådan sammen, at det ikke omfattes af kontanthjælpsloftet, lyder det fra Thomas Medom (SF), rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune.

- Hele frikommuneforsøget er tænkt ind i den her dagsorden. Så vi ser det først og fremmest som en mulighed for at kunne hjælpe dem, der bliver ramt hårdest af de her fattigdomsreformer som 225-timers-reglen, kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen.

- Det er i høj grad enlige forsørgere, som bliver ramt, så det er for eksempel den enlige mor, som vi vil sikre kan blive boende i sin lejlighed, siger Thomas Medom til Avisen.dk.

Man får det bedre i egen bolig

Aarhus-rådmanden forestiller sig, at kommunerne udbetaler huslejetilskuddet direkte til udlejeren. På den måde kan man både sikre sig, at hver en krone bliver brugt på huslejen, og at man kommer uden om kontanthjælpsloftet, der sætter loft over, hvor meget man samlet kan modtage i kontanthjælp, boligstøtte og særlig støtte.

I Københavns Kommune bekræfter socialborgmester Jesper Christensen (S), at huslejetilskuddet blandt andet skal hjælpe nogle af de borgere, som ellers risikerer udsættelse på grund af kontanthjælpsreformen.

- Det er klart, at vi tænker på, hvordan det kan bruges til at modvirke nogle af de utilsigtede konsekvenser af de her reformer.

- Det kan ikke fungere som en erstatning for boligstøtte. Men hvis vi får bedre mulighed for at sikre, at borgere kan blive i egen bolig, så kan vi bedre understøtte den socialfaglige indsats. Vi ved, at man får det bedre af at bo i egen bolig frem for at bo på et herberg, siger Jesper Christensen.

Mens Aarhus og Københavns Kommune i høj grad vil bruge huslejetilskuddet til at fastholde udsatte borgere i deres bolig, så ser Høje-Taastrup Kommune det primært som en hjælp til at udsluse borgere på forsorgshjem og krisecentre, der ellers ikke har råd til egen bolig.

Foruden København, Aarhus og Høje-Taastrup er Roskilde, Favrskov og Randers Kommune med i frikommunenetværket, som vil udfordre den gældende lovgivning på boligområdet for at skabe flere billige boliger og sikre tag over hovedet til socialt udsatte.

En nødløsning

Forslaget om et midlertidigt huslejetilskud kommer oprindeligt fra Rådet for Socialt Udsatte. Her glæder formand Jann Sjursen sig over, at kommunerne har lyttet til organisationens opråb om, at der er brug for bolighjælp til socialt udsatte kontanthjælpsmodtagere og hjemløse.

- Det er for os at se en ren nødløsning, for folk burde jo have en ordentlig ydelse, så de kan betale for en almindelig lejlighed uden al den her fikumdik.

- Men det her er en måde at afbøde virkningerne af de lave ydelser generelt. Det gælder ikke kun kontanthjælp, men også integrationsydelse og de lave ungeydelser, siger Jann Sjursen.

Han forstår godt, at kommunerne føler sig nødsaget til at tænke nyt på boligområdet. Folketinget og regeringen har nemlig kastet en bunke af problemer i hovedet på kommunerne med især kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen, påpeger han.

 - Der er både en masse ekstra bureaukrati, og så er det kommunerne, der skal samle borgerne op, når de ikke har råd til at sidde i egen bolig. Populært sagt kan man sige, at kommunerne kommer til at betale den regning, som Christiansborg ikke vil betale, siger Jann Sjursen.

Mangler endelig godkendelse

I ansøgningen om frikommuneforsøget understreges det, at der skal være både en faglig begrundelse og en "business case", der viser en økonomisk fordel for kommunen ved at investere i boligmuligheden.

Men en plads på et herberg eller et forsorgshjem løber nemt op i 1.000 kroner om dagen, så derfor er det en god forretning med et ekstra tilskud til huslejen, hvis alternativet er udsættelse og hjemløshed, lyder det samstemmende fra København og Aarhus.

 - Der er ikke meget i en kommune, der er dyrere end de her forsorgshjem. Når man dertil lægger andre udgifter til hjemløse, så er der meget at hente, hvis man kan fastholde folk i egen bolig, siger Thomas Medom.

Selv om regeringen i sidste uge gav grønt lys for at arbejde videre med frikommuneforsøget, skal de enkelte forslag fortsat godkendes på Christiansborg.

Kommunerne skal indsende den endelige ansøgning senest 1. december, og det midlertidige huslejetilskud kan derfor også tidligst tages i brug 1. juli næste år. Hvis det altså bliver godkendt.

Jesper Christensen håber, at regeringen og Folketinget vil støtte kommunernes kamp for at sikre tag over hovedet til kontanthjælpsmodtagere og hjemløse.

- Nu får vi i hvert fald testet, hvor langt regeringen er parat til at gå. Vi har ikke tænkt os at holde os tilbage, for vi tror på, at det her vil være en god løsning både socialfagligt og økonomisk, siger Københavns socialborgmester.

Hverken i Aarhus eller i København vil man på nuværende tidspunkt give et bud på, hvor mange borgere der eventuelt kan få gavn af huslejetilskuddet, og hvor stort et sådant tilskud kan være.

Billede af Peter Aalbæk
Kendte

Peter Aalbæk:

- Jeg vil være et

sjofelt svin til jeg dør

billede fra en julefest
Corona

Corona-indgreb:

Din julefrokost er i fare

strandgæster på Ahata-stranden på den græske ø Karpathos
Corona

Kun to lande der ikke frarådes som rejsemål

billede af mette frederiksen
Corona

Mette Frederiksen slår fast: Der kommer nye coronarestriktioner

Politilogo på indgangsdør
Krimi

Begik røveri hos lillebror

Pengesedler og mønter
Nyheder

Bank-fejl - har det kostet dig penge?

En broget flok hunde fotograferet op ad en pink mur.
Dyreliv

Disse hunderacer

lever længst

Nærbillede af sangeren Caroline Henderson. Hun har skrabet håret helt tilbage og er iført en sort skjorte.
Kendte

Tjener to millioner

Maskinen som kan lave luft om til drikkevand består blandt andet af en computer, en skræm af en art og to små regensglas som er forbundet til skærmen.
Helt vildt

Maskine laver

DRIKKEVAND

ud af luft

Stephanie til en premiere sammen med sin far Christian og en ukendt kvinde, der står i midten af dem
Kendte

Ingen kontakt med far:

Han stjal min opsparing

Pernille Rosenkrantz-Theil i sort og hvid mønstret kjole, ståbriller og kort lyst hår. Hun ses fra siden på en gang på Christiansborg
Nyheder

Minister om Muhammed-tegninger:

Lærerne vælger selv

en ambulance med udrykning på en stor vej.
Krimi

Mand fundet fastklemt

i bil på mark

Billede inde fra et fly man ser en række personer i modlys fra flyets genkendelige runde vindue
Corona

Danskerne er bange

nægter at flyve

Magnus Heiunicke ved et tidligere corona pressemøde. Han ser alvorlig ud.
Nyheder

Varsler yderligere

coronarestriktioner

En 100 meter lang skorsten ligger halvt fra et tag henover en vej og ned i vandet.
Nyheder

Væltet skorsten

var næsten ny

et visakort i guld ligger på et tastetur
Nyheder

Sådan stjal svindlere 

26 millioner

En dreng sidder på en seng med en hætte trukket over ansigtet så man ikke kan se hans identitet. I forgrunden står en taske, der er pakket.
Nyheder

Svigt og overgreb:

Kostskole trues med lukning

Dronningen til åbningen af folketinget. Hun har alvorlig mine i ansigtet og er klædt i en støvet blå jakke med matchende hat.t
Kongelige

Fløjet hjem fra ferie -

på Forsvarets regning

Politikeren Jesper Andersen iført hvid skjorte står ved en udendørs talerstol med to mikrofoner med vindhætter på.
Nyheder

S-profil: Jeg havde

sex med 15-årig

Folk der er stimlet sammen om et stort billede af den nu afdøde lære.
Nyheder

Elever fik 350 euro

for at udpege lærer

En hånd holder en telefon som for at tage et billede af sige selv. Billedet er sort hvid.
Krimi

Pressede unge piger

til nøgenbilleder:

Godt jeg blev stoppet

Nærbillede af prinsesse Märtha Louise der taler med alvorlig mine mens hendes ene hånd gestikulerer.
Kongelige

Forelsket prinsesse:

Folk er sure på mig

Peter Madsen sidende i noget græs i en grøft ved et fortov med hænderne bundet. Billedet er taget langt fra, men man kan tydeligt genkende ham. Foran ham ligger en skarpskytte med et gevær pegende mod ham. En schäfferhund ligger ved siden af skytten.
Krimi

Derfor tog Peter Madsen flugten

Billede af Erik Brøgger ved onsdagens pressemøde. Han står ved et højt cafébord med en hviddug. Ved et andet bord ved siden af ses Søren Brostrøm
Nyheder

Hele verden kan være

lukket lige om lidt

En stor pose med hvidt pulver bliver vist frem af et par hænder iført hvide latexhandsker
Krimi

Politi finder 10 kilo

narko TILFÆLDIGT 

politikeren Jens Rohde står med papir i hånden op ad orange mur
Nyheder

Medie: Jens Rohde

pønser på nyt parti 

mand åbner munden for at blive testet for corona
Corona

Myndighederne klar

med ny teststrategi

den forsvundne norske milliardærfrue Anne-Elisabeth Hagen i grønlig trøje
Krimi

Norsk politi melder ud

i Hagen-sagen

to politifolk står udenfor retten i Glostrup
Krimi

Politiet: Peter Madsen

fik hjælp udefra 

kitler hænger på knage på hospital
Nyheder

Pist forsvundet:

Mangler 8.000 
stykker arbejdstøj

håndværker går rundt på tag
Nyheder

Få tusindvis af kroner

i tilskud til boligen

Par danser wienervals på dansegulvet i tv-programmet vild med dans
Film og TV

Vild med Dans i

stjernespækket

særudgave

rumsonde på vej til at lande på asteroide
Nyheder

Rumsonde landede

på farlig asteroide

med kurs mod jorden

donald trump gestikulerer
Nyheder

Trump afbryder interview

- og truer med at lægge

det på Twitter

til salg skilt foran hus - med mærkatet solgt
Nyheder

Højeste i 10 år:

Boligsalget sætter rekord

frank jensen går på scenen under præsentation af tour de france
Nyheder

Frank Jensen mister

formandspost

To forbryderfotos af Bill Cosby fra henholdsvis 2018 og 2020
Kendte

Sådan ser Bill Cosby ud

efter to års fængsel 

Hella Joof sidder med eftertænksomt udtryk
Kendte

Hella Joof: 

- Jeg blev misbrugt

af familiemedlem

islands statsminister sidder på kontor under videointerview
Helt vildt

Statsminister ramt

af jordskælv midt

under video-interview

neandertaler
Helt vildt

Fund kan ændre

danmarkshistorien:

Vildere end Guldhornene

Peter Madsen sidder op ad en hæk
Krimi

Sådan flygtede Peter

Madsen fra fængslet

Politinspektør Mogens Lauridsen taler ved pressemøde
Krimi

Politiet: Peter Madsen

havde et bombelignende

bælte

person på cykel i skumring
Nyheder

Nu kommer de mørke

tider: Gør opmærksom

på dig selv

Peter Madsen sidder i en grøft op ad en hæk mens en skarpskytte holder ham i skak.
Krimi

Peter Madsen flygtet:

Nu er han kørt væk fra stedet

Skuespilleren Jeff Bridges poserer for kameraet
Kendte

Hollywood-stjerne:

- Jeg har kræft 

Skilt med teksten "vis hensyn hold afstand" hænger udenfor bygning
Corona

529 nye smittede -

men epidemien er stabil 

En mand bliver interviewet mens en hel hær af fotografer og journalister kigger på ham
Krimi

Peter Madsens flugt

går verden rundt

Dronningen til åbningen af folketinget. Hun har alvorlig mine i ansigtet og er klædt i en støvet blå jakke med matchende hat.t
Kongelige

Dronningen giver op:

Aflyser nytåret

Jeppe Kofod iført blåt jakkesæt under åbningen af folketinget. Han smiler til fotograferne.
Nyheder

Professor tvivler

sag mod Kofod

En håndværker banker gamle klinker af et gulv
Nyheder

Trick: Sådan kan du

spare en formue

på håndværkere

Robert Redford med solbriller i vintersol. Han holder sin kone i hånden. De har begge mørke vinterfrakker på.
Kendte

Robert Redford knust:

Sønnen er død

Et visent blad holdes op foran solen, som stråler igennem på en skyfri himmel.
Nyheder

Varmen vender tilbage -

så lunt kan det blive

En lille pige og en dreng gynger på en legeplads. Man ser kun deres fødder og overkroppe.
Krimi

Børnelokkere har

fået bedre vilkår

En person bliver testet for corona i sin bil af en person med handsker, engangskittel, visir, mundbind og hårnet på.
Sport

Advarer om tsunami af

nye coronasmittede

Emil og Line i en scene fra Emil fra Lønneberg.
Nyheder

Emils tjenestepige er død

Laura Christensen portræt
Film og TV

Laura Christensen

om ubådsserien:

Håb i mørket

Jeppe Kofod portræt
Nyheder

Kofod anmeldt for voldtægt

Trump og Fauci på pressemøde
Nyheder

Trump sviner USA's

smitteekspert:

En katastrofe!

Mads Aagaard Danielsen på Folkemødet.
Nyheder

DR fyrer seriekrænker

Magnus Heunicke på pressemøde
Corona

Tæt på smittet:

Heunicke arbejder

hjemmefra

Strand på Cypern set fra luften
Nyheder

Cypern krydser smittegrænse 

Bil ligger på siden ved siden af smadret McLaren
Biler

Million-bil smadret

på parkeringsplads

Illustration af rumfartøj der lander på asteroide
Nyheder

NASAs vilde plan:

Vil lande rumfartøj

på asteroide

Statsminister Mette Frederiksen med alvorlig mine og en løftet pegefinger hun ses i profil
Nyheder

Efter Frank-exit:

Mette Frederiksen

helt enig

Biler i kø på motorvej
Nyheder

Ulykke lukker motorvej

En tydeligt brødbetynget Frank Jensen med jakkekraven trukket op.
Nyheder

Frank Jensen

trækker sig

fra politik

Rækkehuset der er bygget i grå mursten. Der vokser efeu op ad væggene på det gamle hus.
Nyheder

Her er Danmarks

dyreste rækkehus

Frank Jensen og Mette Frederiksen sidder ved et bord og holder møde. Statsminister Mette Frederiksen sidder med den ene hånd til hovedet mens Frank Jensen taler.
Nyheder

Nu bryder

Mette tavsheden

En bunke visne blade ligger på en græsplæne. En rød bladrive står og hviler sig op ad en sort havebænk.
Livsstil

Derfor skal du IKKE 

fjerne nedfaldne blade

Tøjstativ med tøj til kvinder. En blomstret kimono er i forgrunden.
Nyheder

700 ton helt nyt tøj

går op i flammer

Et gammelt skur der står i en baghave.
Krimi

Kvinde forsvundet:

Kig i dit skur

Nærbillede af en brødbetynget Frank Jensen ved pressemødet søndag aften på Københavns Rådhus.
Nyheder

Mødeformen

vækker kritik

Frank Jensen foran en mikrofon
Nyheder

Seneste:

Frank Jensen fortsætter

Sofie Carsten Nielsen på pressemøde
Nyheder

Efter krisemøde:

Sofie Carsten Nielsen

fortsætter som leder 

Lisa Montgomery i fængslet
Nyheder

For første gang i 67 år:

USA henretter kvinde

En kranvogn med en smadret bil på ladet
Krimi

Voldsom ulykke

med tre biler

Frank Jensen kigger ned i jorden.
Nyheder

Endnu flere sager: 

Nye anklager

mod Frank Jensen

Overborgmester Frank Jensen
Nyheder

OVERBLIK: Sager mod Frank Jensen går tilbage til 90'erne

Sexorgie med mænd og kvinder
Corona

Politiet afbryder sexorgie

Nærbillede af politibil
Krimi

Mand på 19 år fundet død i baggård