Træt af singlemænds gigantiske peberbøsser: Driver jysk kommune til vanvid
Det er en tradition især i provinsen at drille ugifte 30-årige med en enorm peberkværn. Men det er pænt træls for kommunen at rydde peberbøsserne op igen. Foto: Scanpix/Arkiv
Aarhus kommune synes, det er pænt træls at skulle rydde op efter 30-års-drillerier.

I visse dele af landet giver man en ugift mand en peberbøsse i gave, når han fylder 30.

Venner til 'pebersvenden', som den 30-årige single kaldes, laver overdimensionerede peberkværne - typisk af sammensvejsede olietønder - og stiller dem op foran fødselarens bolig.

Men Aarhus Kommune bruger hvert år ressourcer på at fjerne anonyme 'peberkværne', fordi ingen vil kendes ved dem og fjerne dem på egen hånd, skriver metroxpress.

"En vurdering er, at vi har 10-20 hvert år i Aarhus by, og det kræver en mand og en lastbil med kran at fjerne den. Det løber nok op i cirka 3.000 kroner pr. gang," siger Kim Gulvad Svendsen, chef for Drift og Myndighed i Center for Byens Anvendelse i Aarhus Kommune, til avisen.

Han synes, det er gammeldags træls, at folk løber fra deres ansvar og lader Aarhus Kommunes borgere hænge på regningen.

"Det er jo ikke de store økonomiske udgifter, vi har ved det, men det er træls, og det er da unødvendige penge, som sagtens kunne være brugt bedre," siger Kim Gulvad Svendsen til metroxpress.

I Hovedstaden siger man - på trods af at overdimensionerede peberkværne til tider fylder i gadebilledet - at man ikke kender til sager, hvor kommunen har været nødt til at fjerne en peberkværn, fordi ejeren nægtede det.

I Aarhus lyder vurderingen, at kommunens regning for at fjerne pebersvendenes efterladenskaber hvert år løber op i 30-60.000 kroner. Men selv om det er lidt surt, kan det ikke få den sure mine frem i Smilets By.

"Alle har vist gjort noget som ung, der i øjeblikket er skide skægt, men måske ikke er særlig skægt for andre. Men som det er nu, giver det kun begrænset bøvl," siger Kim Gulvad Svendsen.