Administration 

VUC sendte bestyrelse og borgmestre på luksusstudietur

I alt var 15 personer inviteret med til Californien, herunder bestyrelsesformand, borgmester i Haderslev Kommune, Hans Peter Geil (V). (Foto: Foto: Scanpix)

Delegationen overnattede på fire-stjernede hoteller, besøgte nationalparken Yosemite, shoppede i designer-outlet og var på sightseeing i San Francisco.

Bestyrelsen på VUC i Haderslev - en selvejende, statslig institution, der tilbyder undervisning til voksne og unge - brugte i 2014 i alt 380.000 kroner på at gennemføre en otte dage lang studietur til Californien i USA, der kun havde få dages fagligt program.

Delegationen overnattede på fire-stjernede hoteller, besøgte nationalparken Yosemite, shoppede i designer-outlet og var på sightseeing i San Francisco, ligesom delegationen deltog i to erhvervsmiddage til en værdi af i alt 14.000 kroner. Det viser en række bilag, som Radio24syv har fået aktindsigt i.

Alle udgifter blev betalt af VUC Syd, og den samlede regning for 15 personer lød på 380.000 kroner - 25.000 kroner pr. person.

Rektor ved Folkeuniversitetet i København, cand. jur. Bente Hagelund, som er forfatter til flere bøger om forvaltningsret, har set bilagene - og hun mener, at studieturen tenderer til misbrug:

"Det grænser til mandatsvig - som er strafbart efter straffeloven - fordi bestyrelsen og direktionen har brugt deres adgang til at disponere over statslige midler til at sende sig selv på noget, der ligner en luksustur til Amerika. De offentlige midler er jo givet til at lave voksenuddannelse - ikke til at ledelsen og bestyrelsen skal rejse rundt i verden og se på nationalparker", siger hun til Radio24syv.

I alt var 15 personer inviteret med til Californien, herunder bestyrelsesformand, borgmester i Haderslev Kommune, Hans Peter Geil (V), samt bestyrelsesmedlem og borgmester i Aabenraa Kommune, Thomas Andresen (V).

Hans Peter Geil, borgmester i Haderslev Kommune og formand for VUC Syds bestyrelse har "ingen kommentarer" til anklagen om mandatsvig, men han fortæller, at formålet med turen var at beslutte, om VUC skulle satse på at udvikle digitalt undervisningsmateriale i samarbejde med Apple:

"Vi var i gang med at indtage et marked, som ingen vidste noget om, og bestyrelsen skulle blive enige. Derfor var studieturen nødvendig," siger han til Radio24syv.

Turen fandt sted 8. - 15. november 2014. Det fremgår af programmet, som Radio24syv har fået indsigt i, at to dage var afsat til transport til og fra Danmark, én dag var afsat til turisme i San Francisco, og én dag var primært afsat til besøg i nationalparken Yosemite. To dage bød på fagligt program hos virksomhederne Apple og Cisco, hvor delegationen havde fokus på digitalt undervisningsmateriale, mens to dage havde et enkelt fagligt indslag om dagen.

Cand. jur. Bente Hagelund, som har set programmet, mener ikke, at det faglige indhold retfærdiggør studieturens omkostninger - og har også svært ved at se nødvendigheden i at sende hele bestyrelsen og direktionen af sted:

"At tage otte dage over på den anden side af jorden for to dages program plus det løse - det, synes jeg, er luksus. Og det virker unødvendigt. Hvis man gerne ville mødes med folk fra Cisco og Apple, så kunne man jo have inviteret dem til Danmark. Det virker på mig som et figenblad, man har fundet på, for at give bestyrelsen og ledelsen en frynsetur til USA," siger hun til Radio24syv.

Bestyrelsesformand, Hans Peter Geil, forsvarer det faglige program - og peger desuden på, at kun formanden aflønnes for sit bestyrelsesarbejde.

"De fleste brugte otte dage på at være af sted uden løn på et benhårdt fagligt program. Det var top guys inden for Apple og Cisco, vi mødtes med. Jeg kender ikke mange, der har været i Apples hovedkvarter. Og hele bestyrelsen var med, fordi det var et signal til Apple om, at der var opbakning," siger han til Radio24syv.

Bestyrelsesformanden forklarer, at delegationen tog til Yosemite, fordi den alligevel skulle besøge en high school i nærheden af nationalparken, som netop havde satset på digital undervisning:

"Vi valgte ikke skolen, fordi den lå ved Yosemite, men fordi Apple havde anbefalet skolen. USA er et stort land, og transporttiden alene gjorde, at det ville være tosset ikke at se det udflugtsmål, når vi nu var i området," siger han til Radio24syv.

Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, mener, at det er svært at vurdere, om turens indhold har været væsentligt nok til, at hele bestyrelsen skulle deltage:

"Det er svært at afvise fuldstændigt, at rejsen kunne være relevant - det er dog relativt usædvanligt, at selvejende uddannelsesinstitutioner herhjemme tager på den slags studiebesøg. Man kan sagtens opnå den samme viden ved at lade nogle af de eksperter, man har ansat, eller sin direktion varetage de her møder," siger han til Radio24syv.

Per Nikolaj Bukh har dog, ligesom Bente Hagelund, svært ved at se det relevante ved bestyrelsens besøg i nationalparken Yosemite.

"Turen til Yosemite bærer ikke præg af, at den er en del af det faglige program. Derfor er den reelt ferie i tilknytning til den faglige tur, og det kan man naturligvis ikke få betalt. Det må være for egen regning, den ekstra tid man måtte opholde sig på stedet," siger han til Radio24syv.

VUC Syd besøgte San Francisco, San Jose og Yosemite National Park. Alle steder overnattede de på 4-stjernede hoteller. Og kun i Yosemite overskred overnatningen ikke taksten i det statslige cirkulære for tjenesterejser.

I San José spiste de 15 deltagere på restauranten Left Bank Brasserie, hvor prisen landede på 6000 kroner. Endnu en middag, til 8000 kroner, er bogført i den samlede faktura. Men der findes ikke en udspecificeret kvittering for denne i de bilag, som Radio24syv har fået udleveret. Cand. Jur. Bente Hagelund påpeger, at der tilsyneladende er tale om dobbelt afregning:

"Man kan ikke både få en middag betalt og samtidig få diæter. Diæterne er jo beregnet til, at man selv skal betale for sin middag," siger hun til Radio24syv.

Ved tre lejligheder betalte VUC Syd desuden for, at hotelpersonale bar bagage op til medlemmernes værelser. Det kostede 4.140 kroner i alt.

Direktør for VUC Syd, Hans Jørgen Hansen, ønsker ikke at udtale sig, men henviser i stedet til bestyrelsesformand Hans Peter Geil. Bestyrelsesmedlem og borgmester i Aabenraa kommune, Thomas Andresen (V), har ikke ønsket at kommentere.

Sara Slott Petersen og Jonas Warrer
Sport

Dansk OL-stjerne
frygter mørkt hul

lina rafn på scnene
Kendte

Line Rafn smider
tøjet for din skyld

Charlotte Ludvigsen
Nyheder

Trusler fik borgmester foran i vaccinekøen

den forulykkede bil
Krimi

Voldsomt uheld: Bilist brager gennem hegn og lander på en anden bil

grænsekontrol
Corona

Tyskland indfører

stikprøvekontrol

ved grænsen

billede fra lufthavn
Nyheder

Fra grøn til gul:
Disse lande vurderes
nu mindre coronasikre

Umut Sakarya
Kendte

Kendte sørger over dansk Youtubers død

madvarer
Mad og drikke

Rema 1000 advarer allergikere: Spis ikke disse produkter

En ung mand med hat
Kendte

Ung dansk influencer død i ulykke

Et skønt bjælkehus med pool
Helt vildt

Her er Danmarks dyreste hus

En masse is
Mad og drikke

Dengang is kostede under en krone

vaccine trækkes ud af glas med sprøjte
Nyheder

Sundhedsstyrelsen: Måske behov for tredje stik

En rød femdørs SUV
Biler

Helt ny Folkevogn på vej

Et kæmpe containerskib i en havn
Nyheder

Katastrofeskibet fra Suezkanalen:

Endelig i havn

En mand med skæg og et mudderskred i en by
Kendte

George Clooney fanget af mudderskred i Como

En brun sommerfugl med pletter
Dyreliv

Gode nyheder:

Sommerfuglene er tilbage

En smadret paraply
Nyheder

DMI: Efterårsvejr i weekenden

En mand med guitar foran en mikrofon
Kendte

Afdøde Prince vender tilbage med nyt album

meghan og harry på bryllupsdagen
Kendte

Ekspert: Meghans plan var ægteskab med prins Harry

Alica Schmidt
Sport

2,1 mio. følgere kan ikke tage fejl: Mød Alica Schmidt - og ni andre sexede OL-atleter

Underholdning

Scarlett Johansson sagsøger Disney

billede af osten
Mad og drikke

Speciel ost kaldes tilbage: Risiko for influenzalignende symptomer

mobiltelefon med coronapas på skærmen
Corona

Coronapas: 
Stor ændring om få dage

Leonora Christina Skov
Kendte

Leonora Christina Skovs svære kærlighed: - Vi skændtes som ind i helvede

sundhedsperson i hospitalsstue
Nyheder

Dansk barn er død med coronavirus

billede af politibil
Krimi

Derfor styrtede toårig ti meter ned

Strand
Nyheder

Vi bliver smittet på ferien

modeshow
Kendte

Ny video:

Janni går catwalk

Lunte
Underholdning

Klar til ikonisk rolle:

Jeg er bevidst om forventningerne

vejr
Nyheder

Sommeren på pause:

Temperaturerne falder

ressourcer
Nyheder

Klodens ressourcer er brugt for i år

Vanvidsbilist
Krimi

Vanvidsbilist:

Mercedes beslaglagt

Blume
Sport

Trodsede træner: Blume svømmede semifinale

ZZ Top
Nyheder

Dusty Hill er død:

Verdensstjerne blev 72 år 

OL
Sport

Dansk duo vinder OL-bronze

lort
Nyheder

Advarsel:

Hop ikke i vandet

hængt
Nyheder

Fanger hængt i kraner og lygtepæle

Kirsten Birgit
Podcast

Kirsten Birgit:

Tilbage bag mikrofonen 

skybrud
Nyheder

Skybrud vælter ned over Danmark

Philine
Kendte

Bendtners eks:

Scorer ny fodboldspiller

England
Nyheder

England:  Åbner for vaccinerede turister

Per Wimmer
Nyheder

Impulskøb:

Ø til 7,3 millioner

dressur
Sport

Cathrine Dufour:

Må nøjes med 4.pladsen

danseren asta björk smiler
Film og TV

Vild med dans-stjerne:

Mit travleste efterår

nogensinde 

blommer på træ
Livsstil

Haven i august:

Derfor mugner dine

blommer

person med bue pg pil
Krimi

Mand fængslet:

Truede politi med

bue og pil

tre danske pas
Nyheder

Lang ventetid

på nyt pas

biler på motorvej
Nyheder

Her kan du køre

hurtigere på motorvejen

plæneklipper står på græsplæne
Livsstil

Pas på i haven:

Her er sommerens 
skøreste skader

dansere i aktion
Film og TV

Stor overraskelse:

Vender tilbage til

Vild med dans 

skuespiller poserer
Kendte

Tv-stjerne kollapser

under optagelser 

politibil med påskriften politi
Krimi

Tragedie: Hustru

kørte manden ihjel 

Ghita Nørby portræt
Kendte

Ghita Nørby efter shitstorm:

Det har været grusomt

Personer ved bil
Krimi

Efter gaderæs:

Muskelbil beslaglagt

betjent undersøger kørestol
Nyheder

Mand i kørestol kørt ned

Nyheder

Optagelsestal: Langt de fleste får deres førsteprioritet

Ny besked på iPhone
Nyheder

Advarer mod svindel-SMS’er

Det tyske flag udenfor Rigsdagen
Corona

Frygt for fjerde smittebølge breder sig i Tykland

Hest og rytter på banen ved OL
Sport

FAKTA: Sådan gik det Danmark ved OL tirsdag

Mand suger på e-cigaret
Nyheder

Opfordrer til skrap regulering af e-cigaretter

En ung fyr i køredragt
Kendte

Kevin Magnussen sælger luksuslejligheden

Nyheder

Fem er savnet efter kæmpe eksplosion i Tyskland

Dressurrytter på hest
Sport

Dansk dressurhold misser lige akkurat OL-medaljerne

En ældre mand med skæg og pibe
Film og TV

Her er Søren Ryges arvtager 

En kæmpe komet i rummet
Helt vildt

Gigantisk komet på vej

Et Nybolig-skilt bliver plantet i en have foran et hus
Livsstil

Danske boligpriser amok

En tøjbutik med jakker etc. hængende udenfor
Livsstil

Salg af tøj og sko giver rekordstigning i detailsalget

et lyn flænger himmelen
Nyheder

SKYBRUD:

Skynd dig op af vandet 

En blond kvinde
Kendte

Britney vil erstatte sin far som værge med revisor

En blå Tesla og en mørk himmel
Biler

Tesla tidobler overskuddet 

Nyheder

Hedebølger bliver hyppigere og mere ekstreme de næste årtier

soldater ved tank
Helt vildt

Gemte tank fra 2. Verdenskrig i kælderen

Tre ketchupflasker
Mad og drikke

Lad være med at spise den:

Ketchup kaldes tilbage

jesper Hansen med sølvmedalje
Sport

FAKTA: Sådan gik det Danmark ved OL mandag

Retten i Aalborg
Krimi

Par fængsles for trusler og vold mod tre betjente

Portræt Joan Ørting
Kendte

Joan Ørting:

Min seksualitet

har ændret sig

Mads Langer til premiere
Kendte

Langer langer 26 mio. over disken for nyt hus

collage med Seren Williams, Usai Bolt, Lionel Messi og Michael Phelps
Sport

Top 10: Her er de rigeste

OL-atleter gennem tiderne

Rengøring af bord
Nyheder

Undgå dyr flytteregning: 

Sådan sikrer du dit depositum

Degn
Kendte

TV2-vært:

Afslører kæresten