VORES VALG

Thornings forsigtighed rammer kommuner hårdt

Landets kommuner kan få del i pengene, hvis de strammer op, lover S-SF. Men er lettere sagt end gjort, fastslår forskere.
Helle Thorning Schmidt og Villy Søvndal ved dagens pressemøde.
Helle Thorning Schmidt og Villy Søvndal ved dagens pressemøde. Foto: Jens Dresling / POLFOTO

Kommunerne kan kun få flere penge, hvis de skærer ned på antallet af spildtid og bureaukrati.

Sådan lød meldingen fra S-SF, da de tidligere i dag lancerede det meget omtalte forsigtighedsprincip.

Men der er allerede skåret helt ind til benet, så kommunerne kan formentlig godt glemme alt om ekstra penge, fastslår to kommunalforskere.

"Jeg tror ikke, kommunerne skal se frem til en stor åben pengepung. Det er svært for kommunerne at effektivisere. De gør, hvad de kan, men jeg tror ikke, de får mange flere midler på den konto," lyder det fra Kurt Houlberg, forskningschef ved Anvendt Kommunal Forskning (AKF).

Roger Buch Jensen, kommunalforsker ved Danmarks Journalisthøjskole, bakker op.

"Kommunerne har været igennem årtiers effektiviseringer under skiftende regeringer. Ikke mindst de sidste ti år under skattestoppet har været hård. Her har man virkelig ledt efter administrative besparelser," påpeger han.

Socialdemokraternes analyseafdeling oplyser, at målsætningen er, at kommunerne skal hente én milliard om året på opgøret med skrankepaver og unødigt papirnusseri frem mod 2020.

"I mine øjne bliver det meget, meget svært. Og det lyder meget ambitiøst. Jeg vil vurdere, at det ikke er realistisk at nå én milliard årligt af den vej," vurderer Kurt Houlberg.

Helle Thorning-Schmidt er dog ikke i tvivl om, at der er penge at hente. Det slog hun fast efter pressemødet, hvor oppositionens valggrundlag blev præsenteret.

"Regeringen har været en regelfabrik," siger hun, og fremhæver arbejdsmarkedsområdet.

"Her har man haft cv-klik, kontrolsystemer og papirarbejde. Faktisk så meget, at nogle sagsbehandlere siger, at de bruger mere end 80 procent af deres tid på at behandle sager og lave bureaukrati frem for at hjælpe de ledige," siger hun til Newspaq.

Eksperterne tvivler dog på, at det vil lykkedes at rydde op i bøvlet. Hvad enten statsministeren hedder Helle eller Lars.

"Stort set alle danske regeringer gennem tiderne har forsøgt at effektivisere og fjerne regler. Vi kan bare konstatere, at for hver eneste regering vi får, jo flere regler bliver der. Og målsætningerne om administrative byrder bliver stort set aldrig indfriet," lyder det fra Roger Buch.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.