Thor udlånte job til ledig: Gav fagligt løft og mere i løn
Da Thor Stadsager havde fået etableret sig med barn, kæreste og boliglån blev det pludselig svært at tage en uddannelse. Men jobrotationsordningen hjalp ham. Thor fik en uddannelse, og en ledig fik foden inden for på arbejdsmarkedet. Privatfoto
- Nu taler jeg samme sprog som mine kolleger, siger Thor Stadsager, der arbejder i en børnehave. Han fik aldrig taget en uddannelse. Men nu har han en, takket være jobrotation. Samtidig har han hjulpet en ledig.

34-årige Thor Stadsager er et eksempel på en af de mange tusinde danskere, der har nydt godt af jobrotation. Et effektivt beskæftigelsesinstrument, som Folketinget før jul besluttede at skære kraftigt i.

LÆS OGSÅ: Surt for ledige: Effektiv job-motor får kniven

Thor Stadsager blev aldrig lige færdig med gymnasiet. Han havde for meget fravær og kunne ikke helt tage sig sammen.

- Man var jo ung og dum og fik gjort det svært for sig selv ved ikke at møde op. Så jeg droppede ud, fortæller Thor, der i dag er 34 år.

Han flyttede fra Ribe til København og tog forskellige former for ufaglært arbejde.

- Jeg arbejdede med handicappede og som pædagogmedhjælper i en børnehave, og det hele gik meget godt.

Barn, bil og boliglån

Efter at have etableret sig med kæreste og barn, blev det pludselig uoverskueligt at skulle starte forfra på skolebænken og ikke mindst på SU.

- Det blev svært at tage springet, for jeg havde jo fået skrabet nogle udgifter sammen. Barn, boliglån, bil og en kæreste, der var i gang med et langt studie, fortæller Thor Stadsager.

Derfor tog han med kyshånd imod et tilbud om at vige sin plads som pædagogmedhjælper til en ledig i et år. I den tid skulle han så uddanne sig til pædagogisk assistent, men til fuld løn.

Thor Stadsager fik via jobrotation mulighed for at hjælpe en ledig ind på arbejdsmarkedet og samtidig tage den uddannelse, som blev sat på pause, da han droppede gymnasiet.

Fælles sprog med kolleger

Uddannelsen til pædagogisk assistent er normeret til to år og tre måneder, men Thor kunne tage den på kortere tid, fordi han havde erfaring fra en børnehave.

Det fagligt løft har givet ham en helt anden hverdag i den børnehave i Københavns Sydhavn, hvor han er ansat.

- Jeg har fået et fælles sprog med mine andre uddannede kolleger. Jeg ser de samme ting som dem. Når de hænger noget op på en teori, så kan jeg tale med, og jeg har fået langt flere værktøjer at bruge i arbejdet med børnene, siger Thor Stadsager.

40.000 kroner mere

En anden gevinst ved det uddannelsesløft, som jobrotationen gav Thor, er, at han steg seks løntrin  og dermed skraber 40.000 kroner mere sammen om året, fordi han har opkvalificeret sig.

- Jeg synes, det har været en fantastisk mulighed for sådan en som mig, som er nået så langt i livet og økonomisk set har svært ved at tage 3-4 år på SU. Det at jeg er blevet opkvalificeret fagligt har været en bonus både for mig og for min arbejdsplads.