Surt for ledige: Effektiv job-motor får kniven
Orla Larsen er en af de arbejdsløse, der har prøvet at få en chance gennem jobrotationsordningen. Han fik et vikariat som sosu-medhjælper, mens de fastansatte var på efteruddannelse. Nu vil regeringen beskære ordningen, så den forkortes fra 12 til 5 måneder. "Katastrofalt," siger en ekspert. (Foto: )
Regeringen skærer massivt i jobrotationsordningen, som nu bliver ødelagt, mener FOA. Men S afviser: Ordningen kan stadig hjælpe ledige tilbage til arbejdsmarkedet, lyder det.

Send en medarbejder på efteruddannelse og få en gratis vikar imens. Det er i al sin enkelthed det, jobrotation går ud på.

En fremragende ordning, der både gavner ledige og arbejdsgivere. Sådan har tonerne lydt fra både regering, forskere og flere fagforbund.

I løbet af de seneste fem år har 10.000 FOA-medlemmer for eksempel haft gavn af ordningen, viser en undersøgelse fra forbundet, der organiserer tusindvis af offentligt ansatte. 5.000 af dem, der har været igennem jobrotationen, har fået en erhvervsuddannelse, mens andre 5.000 er kommet i job, i følge Fagbladet FOA.

FOA: "Ordningen hænger i laser"

Og det er ikke kun FOAs medlemmer, der har haft glæde af ordningen.

En analyse fra af konsulenthuset COWI for Beskæftigelsesregion Nordjylland fra september 2012 viste, at næsten to ud af tre arbejdsløse fik fast job efter en tur i jobrotation. Det gør det til et mere effektivt beskæftigelsespolitisk redskab end det langt mere udbredte løntilskud.

Men nu hænger ordningen i laser, lyder kritikken fra næstformand i FOA, Mona Striib.

Kort før jul vedtog et flertal i Folketinget nemlig at skære massivt i mulighederne for jobrotation. Perioden hvor en ledig kan indgå i et vikariat forkortes fra 12 til 6 måneder, ligesom kommunerne nu kun får 60 procent af deres udgifter dækket af staten - og ikke 100 procent, som det var tidligere.

- Det er en tåbelig beslutning og udtryk for en ren spareøvelse, siger Mona Striib.

Forsker: Udtryk for total spareiver

Synspunktet bakkes op af professor og arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet. Han mener, det er en katastrofe, at man skærer i muligheden for jobrotation.

- Det her er udtryk for total spareiver, lyder den kontante udmelding fra Henning Jørgensen.

Han anerkender, at ordningen er dyr. Omvendt er den også den bedste af sin slags. For i jobrotation handler det ikke kun om, at ledige får erhvervserfaring, vel at mærke i ordinære job. Fastansatte kommer også på skolebænken, og den dobbelthed gør ordningen unik, siger Henning Jørgensen.

- Det er ikke en surrogatløsning, som jeg faktisk mener nogle af de andre aktiveringsordninger er. De er måske billigere, men de er absolut ikke bedre, konstaterer Henning Jørgensen.

Taber kompetencer på gulvet

I FOA er Mona Striib nervøs for, at de nye regler udhuler ordningen så meget, at den fremover ikke vil blive brugt. Utrolig ærgerligt, lyder det fra Mona Striib.

- Ordningen har været med til at sikre, at tusinder af vores medlemmer er kommet i arbejde og har fået et reelt kompetenceløft. Det risikerer vi at tabe på gulvet, siger Mona Striib.

Hun bakkes op af Henning Jørgensen, der forudser, at langt færre vil benytte sig af ordningen under de nye regler.

- Den er jo slet ikke lige så attraktiv nu. Finansdrengene har vundet. Arbejdsmarkedet og de ledige har tabt og på sigt også samfundet. Det kvalitative løft, der sker i den her ordning, det mister vi jo, siger Henning Jørgensen.

Både Mona Striib og Henning Jørgensen understreger, hvor væsentligt det er, at ordningen løber over 12 og ikke 6 måneder

- Vores medlemmer arbejder med mennesker. Og her er tid afgørende. Tid giver ro. Tid giver kvalitet i arbejdet, forklarer Mona Striib.

Regeringen: Det virker stadig

For to år siden afsatte regeringen 200 millioner kroner ekstra til jobrotation. Daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen var ovenud begejstret.

- Vi tager fat på et rigtig rigtig godt værktøj, lød det dengang til avisen.dk.

Nu er regeringen vendt på en tallerken. Alligevel er man ikke bekymret for, om besparelserne kommer til at få konsekvenser for ordningen. Det siger arbejdsmarkedsordfører Lennart Damsbo-Andersen (S), der mener, at jobrotationsordningen har været for økonomisk attraktiv indtil nu.

- Man har næsten tjent penge på den, siger han og peger på, at den forkortede periode vil kunne give samme positive resultat.

- Det er fint i forhold til, at arbejdsløse kan prøve deres færdigheder af og forhåbentlig finde en vej tilbage til arbejdsmarkedet. Det er min klare overbevisning, at det kan man sagtens på 6 måneder, siger Lennart Damsbo-Andersen.

Nye regler om jobrotation
  • Varigheden af arbejdsløses vikariater i jobrotation afkortes fra 12 til 6 måneder.
  • Kravet til forudgående ledighed hæves fra tre til seks måneder
  • Statens refusion af kommunens udgifter mindskes fra 100 til 60 procent.

(Kilde: Beskæftigelsesministeriet)


 

via Listen To News