Dropper skolepraktik: Lønnen er for lav
Unge på erhvervsskoler, som ikke kan finde en læreplads, kan komme i skolepraktik. Men det betyder langt færre penge, end hvis de havde haft en rigtig læreplads. (Foto: Foto: Scanpix / arkiv.)
Unge på erhvervsskoler fravælger skolepraktik, fordi ydelsen er for lav til, at det kan hænge sammen økonomisk.

Den lave ydelse til unge erhvervsskoleelever i skolepraktik er den primære årsag til, at de unge fravælger skolepraktikken, viser en undersøgelse fra Undervisningsministeriet. Det skriver Fagbladet 3F.

Knap 40 procent af erhvervsskoleleverne svarer, at de enten har fravalgt eller slet ikke søgt om skolepraktik på grund af det lave forsørgelsesgrundlag. De unge i skolepraktik får 7.152 kroner om måneden, mens lærlinge i virksomheder tjener mellem 12.000-17.000 kroner om måneden.

Som studerende og udeboende på SU modtager man 5.941 kroner om måneden. Unge på SU har desuden mulighed for kollegiebolig, studiekort og studielån, hvilket erhvervsskoleeleverne ikke har.

Samtidig viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), at tre ud af fire unge i skolepraktik ikke har erhvervsarbejde. Det har næsten 90 procent af lærlingene, mens det blandt gymnasielever og studerende på videregående uddannelser er omkring halvdelen.

Forbundssekretær i 3F Søren Heisel vurderer, at flere unge ville være villige til at acceptere skolepraktikken for en periode, hvis de kunne få det til at hænge sammen økonomisk.

- Der er faktisk et dobbelt incitament i at sætte skolepraktikydelsen op. Det vil både tiltrække flere elever og give arbejdsgiverne incitament til at trække eleverne ud af skolepraktikken og over i rigtige uddannelsesaftaler. Det er nemlig arbejdsgiverne, der betaler skolepraktikydelsen. Det brugte arbejdsgiverne over 500 millioner kroner på sidste år. Dem ville de spare, hvis de hev eleverne ud af skolepraktikken, siger Søren Heisel.

via Listen To News