Taxamanden: Så er vi klar til hadet mod Amerika

"Donald Trumps retorik og hysterisk selvoptagede optræden er nu blevet til dokumentationen af den værste frygt. USA hytter først og sidst egne interesser," skriver Taxamanden i en ny blog.

Jesper Grunwald er journalist, blogger og taxichauffør. Han er født i 1954 og og har taget hele dannelsesrejsen fra sin opvækst i et grundtvigsk, borgerligt landbo-hjem på Bornholm til en lang karriere i Danmarks Radio med en håndfuld cheftitler. Nåede at blive ridder af Dannebrog, inden han sagde op. I dag realiserer han en gammel drøm om at være taxachauffør. Det sker I den sølvgrå Mercedes med det grønne logo . Med frie arbejdsforhold og udstyr til at skrive og fortælle historier fra den fire-hjulede virkelighed. Det blev til bogen JEG ER BARE TAXAMAND sidste år. I Ekstrabladet EKSTRA om søndagen. På hans blog www.taxamand.dk. Og så her i avisen.dk, hvor han har sin egen blog: Et kig på Danmark og verden gennem forruden på en Mercer....

- JEG HAR aldrig – ALDRIG oplevet amerikanerne været så splittede, sagde erhvervskvinden fra bagsædet af vogn 2282.

Hun er ansat i en stor dansk, international virksomhed og bor og arbejder over there. Ikke i en af ”svingstaterne”, hvor Hillary Clinton havde forventet at gøre rent bord, når man tog den excentriske reality-stjerne og milliardær - hendes modkandidat Donald Trump - i betragtning. Ikke i en af republikanernes sikre områder.

Næh hun har hjemme i en stat og et miljø, hvor det er mest stuerent at være demokrat. Og hun oplevede på tæt hold, at familier og venskabskredse simpelthen måtte lade valgemnet ligge for ikke at ryge i totterne på hinanden.

Resultatet af valget tog alle på sengen. Et stort flertal af journalister og kommentatorer, ja selv medieverdenens helligånder – meningsmålingerne – tog fejl. Ligesom alle undervurderede Berlusconi, Le Pen, ”Alternative für Deutschland”, det engelske Brexit – for slet ikke at tale om Pia Kjærsgaard og Dansk Folkeparti.

DET ER forår for den globale højrefløj og kampen mod ”eliten” i store dele af den vestlige verden. Vreden mod globaliseringen og hele denne digitaliserede markeds-glidning mod ét marked og én samlet mulighed for at rejse, arbejde og producere på tvær af grænser.

Og det er en slags historisk ironi i særklasse, at globaliseringen imødegås af nationalistiske holdninger i Europa og USA, som nærmest på uhyggelig vis ligner opløsningstendenserne i mellemkrigstiden. Mistroen til internationale aftaler. Hadet mod udpegede befolkningsgrupper.

Dyrkelsen af de nationale karaktertræk.

Angst.

Vrede.

JEG HAR rejst mange gange i USA igennem de sidste 30 år. Mest arbejdsmæssigt – men også i en oplevelsesrus ad små og store veje på en brummende Harley Davidson. Jeg ved, det lyder som en kliché, men jeg elsker det land. Dets geografi og dets multietnisk sammensatte befolkning. Dets fantastiske natur. Jeg har med tiden lært at forstå denne nation af enkeltstater, befolket gennem generationer af mennesker på flugt eller i hvert fald på rejse bort fra begrænsende kulturer og vilkår i hele verden.

USA har givet mig størstedelen af musikken i mit liv. Fantastisk af Dylan har fået nobelprisen og så sørgmodigt, at vi har mistet Leonhard Cohen, den canadisk-jødiske digter og sangskriver, som vi trods alt betragter som en del af amerikansk kultur. Pete Seeger, Willie Nelson, Dolly Parton, Elvis, Prince, REM, Janis Joplin, Jimmy Hendrix.

Jeg gad virkeligt ikke dansk, rytmisk musik uden den amerikanske inspiration i rytme, sensualitet, vildskab, Rytmen fra Afrika. Åndsfriheden fra den nye verden. Indignationen, sliddet og smerten fra de hårdtarbejdende, producerende klasser.

Men amerikanerne, som jeg har mødt dem i taxien under valgkampen, har været nærmest flove denne gang. Og de ældste af dem har kastet blikket bagud. For én ting kan det frie valg i Amerikas Forenede Stater ikke hindre med den navlepillende selvoptagethed, som præger den politiske kultur derovre lige nu. Risikoen for en ny anti-amerikanisme. En vred bekymring over den voldsomme verdensmagt i kapitalismens hjemland nummer ét.

VI HAR været der før i min levetid (Jeg er 62 år).

Jeg er et barn af Vietnam-krigen i 60’erne og 70’erne. I mit personlige tilfælde tættere på, fordi min far var officer i hæren, mens mine skolelærere skrev under på protesterne mod tæppebombningerne af Hanoi. Den krig kostede knap 60.000 amerikanske soldater – og anslået mere end to millioner vietnamesere livet. Fuldstændigt meningsløse ofre, når man betænker, at stormagten tabte krigen, og at Vietnam endnu er en af verdens få, tiloversblevne, kommunistiske regimer.

Modstanden mod Vietnam-krigen blev en hjørnesten i ungdomsoprøret. Det var velbegrundet. Men det blev også en periode aggressive angreb på USA som magt og nation. Det gik vildt for sig i både USA og de europæiske hovedstæder. Vietnambevægelsen blev en hjørnesten i den danske venstrefløj. Og da konflikten i Mellemøsten voksede, fik modstanden mod USA en militant side i terrorismen.

I Danmark fik vi Blekingegadebanden.

JEG HAR aldrig brudt mig om antiamerikanismen og dens voldelige side. Den er uretfærdig mod USA’s borgere, fordi landet netop rummer demokratiets ret til meningsbrydning. Og USA fik da også både en Clinton og en Obama, som udtryk for politisk udsyn over den amerikanske næsetip.

Men når landet nu forbereder sig at lukke sig om sig selv med mure og toldbarrierer, når amerikanerne trækker sig fra stormagtens ansvar og vender ryggen til den truende, globale miljøkatastrofe, er alle ingredienserne til USA-kritik til stede. Kritik er måske et alt for blidt ord.

For landets reelle udenrigspolitiske fejltagelser i Irak, Afghanistan, Libyen og Syrien har allerede længe lagt frø til hadet mod verdens mægtigste nation.

JEG MØDER mange nationer og folkeslag i min taxi. Som kunder, naturligvis, men også via kolleger fra Mellemøsten. Især i det sidste univers oplever jeg forbitrelsen over landet, ”… der kun tænker på olie og på egen magt …”. Mine kolleger har ikke meget til overs for denne cocktail af angreb på de regimer, som en del af dem selv er flygtet fra – for sidenhen at vende ryggen til konflikterne, inden de er løst.

Kollegerne er ikke ekstreme og potentielle bombemænd, sådan som jeg ser dem. Men deres skuffelse og mistro til ”Guds eget land” går på tværs af aldre og politisk indstilling. Og Donald Trumps retorik og hysterisk selvoptagede optræden er nu blevet til dokumentationen af den værste frygt.

USA hytter først og sidst egne interesser.

Nu kan det ses og høres fra USA’s kommende præsident – og vreden mod USA bliver nærmest selvbekræftende og fuldautomatisk.

Det er ikke bare synd for nationens borgere.

Det er lyden af en stormagt, der ikke fortjener at være det.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Peter Madsen sidder i en grøft op ad en hæk mens en skarpskytte holder ham i skak.
BREAKING

Peter Madsen flygtet:

Nu er han kørt væk fra stedet

En mand bliver interviewet mens en hel hær af fotografer og journalister kigger på ham
Krimi

Peter Madsens flugt

går verden rundt

Dronningen til åbningen af folketinget. Hun har alvorlig mine i ansigtet og er klædt i en støvet blå jakke med matchende hat.t
Kongelige

Dronningen giver op:

Aflyser nytåret

Jeppe Kofod iført blåt jakkesæt under åbningen af folketinget. Han smiler til fotograferne.
Nyheder

Professor tvivler

sag mod Kofod

En håndværker banker gamle klinker af et gulv
Nyheder

Trick: Sådan kan du

spare en formue

på håndværkere

Robert Redford med solbriller i vintersol. Han holder sin kone i hånden. De har begge mørke vinterfrakker på.
Kendte

Robert Redford knust:

Sønnen er død

Et visent blad holdes op foran solen, som stråler igennem på en skyfri himmel.
Nyheder

Varmen vender tilbage -

så lunt kan det blive

En lille pige og en dreng gynger på en legeplads. Man ser kun deres fødder og overkroppe.
Krimi

Børnelokkere har

fået bedre vilkår

En person bliver testet for corona i sin bil af en person med handsker, engangskittel, visir, mundbind og hårnet på.
Sport

Advarer om tsunami af

nye coronasmittede

Emil og Line i en scene fra Emil fra Lønneberg.
Nyheder

Emils tjenestepige er død

Laura Christensen portræt
Film og TV

Laura Christensen

om ubådsserien:

Håb i mørket

Jeppe Kofod portræt
Nyheder

Kofod anmeldt for voldtægt

Trump og Fauci på pressemøde
Nyheder

Trump sviner USA's

smitteekspert:

En katastrofe!

Mads Aagaard Danielsen på Folkemødet.
Nyheder

DR fyrer seriekrænker

Magnus Heunicke på pressemøde
Corona

Tæt på smittet:

Heunicke arbejder

hjemmefra

Strand på Cypern set fra luften
Nyheder

Cypern krydser smittegrænse 

Bil ligger på siden ved siden af smadret McLaren
Biler

Million-bil smadret

på parkeringsplads

Illustration af rumfartøj der lander på asteroide
Nyheder

NASAs vilde plan:

Vil lande rumfartøj

på asteroide

Statsminister Mette Frederiksen med alvorlig mine og en løftet pegefinger hun ses i profil
Nyheder

Efter Frank-exit:

Mette Frederiksen

helt enig

Biler i kø på motorvej
Nyheder

Ulykke lukker motorvej

Nærbillede af grevinde Alexandra hun hverken smiler eller ser sur ud.
Kongelige

Redder mor

fra isolation

En tydeligt brødbetynget Frank Jensen med jakkekraven trukket op.
Nyheder

Frank Jensen

trækker sig

fra politik

Rækkehuset der er bygget i grå mursten. Der vokser efeu op ad væggene på det gamle hus.
Nyheder

Her er Danmarks

dyreste rækkehus

Frank Jensen og Mette Frederiksen sidder ved et bord og holder møde. Statsminister Mette Frederiksen sidder med den ene hånd til hovedet mens Frank Jensen taler.
Nyheder

Nu bryder

Mette tavsheden

En bunke visne blade ligger på en græsplæne. En rød bladrive står og hviler sig op ad en sort havebænk.
Livsstil

Derfor skal du IKKE 

fjerne nedfaldne blade

Tøjstativ med tøj til kvinder. En blomstret kimono er i forgrunden.
Nyheder

700 ton helt nyt tøj

går op i flammer

Et gammelt skur der står i en baghave.
Krimi

Kvinde forsvundet:

Kig i dit skur

Nærbillede af en brødbetynget Frank Jensen ved pressemødet søndag aften på Københavns Rådhus.
Nyheder

Mødeformen

vækker kritik

Frank Jensen foran en mikrofon
Nyheder

Seneste:

Frank Jensen fortsætter

Sofie Carsten Nielsen på pressemøde
Nyheder

Efter krisemøde:

Sofie Carsten Nielsen

fortsætter som leder 

Lisa Montgomery i fængslet
Nyheder

For første gang i 67 år:

USA henretter kvinde

En kranvogn med en smadret bil på ladet
Krimi

Voldsom ulykke

med tre biler

Frank Jensen kigger ned i jorden.
Nyheder

Endnu flere sager: 

Nye anklager

mod Frank Jensen

Overborgmester Frank Jensen
Nyheder

OVERBLIK: Sager mod Frank Jensen går tilbage til 90'erne

Sexorgie med mænd og kvinder
Corona

Politiet afbryder sexorgie

Nærbillede af politibil
Krimi

Mand på 19 år fundet død i baggård

Et samlebånd med en masse små dåser
Corona

Her er COVID-19-vaccinen

på vej

håndspit i håndflade
Corona

Virus kan overleve på

huden i op til ni timer

Billede af ankomsthallen i Kastrup
Krimi

60-årig i Københavns lufthavn

afsløret med 10 kilo opium

Batman og en skeptisk George Clooney
Kendte

George Clooney:

Batman ødelagde

næsten min karriere

Ulrich Thomsen portræt
Film og TV

Farvel til Lie Kaas

Nu er Ulrich Thomsen

Carl Mørck i Afdeling Q

Billede af Maxiam og Willem Alexander
Kongelige

Hollandsk kongefamilie

efter massiv kritik:

AFLYSER

En smilende Lotte Friies på den røde løber med sin mand Christoffer S. Ringø
Kendte

DR-vært endelig gift 

En bunke orange græskar
Mad og drikke

Smid børnenes

halloween-græskar

i boller og bolognese

Angela Merkel med mundbind
Corona

Smitterekord i Tyskland

Wissam Bouqasri i Den Store Bagedyst
Film og TV

Færdige af grin:

Ude efter uspiseligt

slik i Bagedysten

Cirkel kaffe dåse
Helt vildt

Købt for 100 kr:

Kaffedåse er

20.000 kr. værd

Sophie Løhde på Folketingets talerstol
Nyheder

Toppolitiker sygemeldt:

Skal opereres

Portræt Frank Jensen
Nyheder

Frank Jensen:

Undskyld!

Mand visiteres i security i lufthavn
Rejser

Dansk firma fjerner kø

ved security i lufthavne 


 

En trist Frank Jensen
Nyheder

Rystet R-borgmester:

Jeg vil ikke love

støtte til Frank Jensen

Nærbillede af Keld Heick
Underholdning

Keld Heick:

Tror snart Hilda ryger

ud af Vild med dans

Et sort hvidt billede af en mand med solbriller
Krimi

Her er den franske lærer

som blev halshugget

En sød baby med et tæppe over hovedet
Helt vildt

Forældre opkalder

deres datter efter 

internetudbyder

Frank Jensen i slips og habit
Nyheder

Frank Jensens

politiske liv

hænger i tynd tråd

En lille korsedderkop i et spind
Dyreliv

Sådan undgår du

EDDERKOPPER

derhjemme

En smadret sort BMW med brandbil i baggrunden
Krimi

Stor BMW

forulykker –

person fløjet på sygehus

To politifolk og en politibil med udrykning
Krimi

Opdateret:

Skolelærer halshugget

på gaden

Billede af en kop te holdt af en hånd
Mad og drikke

Din tekop indeholder

måske slet ikke te

Mille Funk i rød små kjole og Kristian Bech danser
Film og TV

Chokexit i Vild med dans:

Bundskraberne er videre

Billede af Frank Jensen med lukkede øjne
Nyheder

Frank Jensen:

Jeg krænkede

En hvidhaj set nedenfra
Dyreliv

Hajernes hævn:

Dræber rekordmange mennesker

Karsten Ree sidder på en trailer, hvor de står en rød Ford GT40 på.
Kendte

Karsten Ree:

Hellere dø på banen

end hospitalet

Billede af Kim Kardashian i en nedringet sort kjole
Kendte

Her er de rigeste

selvstændige kvinder

Billede af kanalen ved Nyhavn i sol
Krimi

Fremmed tog fat i lille pige

og sprang i vandet

i Nyhavn

Billedeaf brandenburg Tor
Corona

Tyskland kan blive

næste lukkede land

for danskere

to par står på gulvet i tv-programmet Vild med Dans
Film og TV

De ryger ud af
Vild med Dans 
i aften

en hertstarter hænger på en væg
Sundhed

I dag falder 14 personer

om med hjertestop

En mand i en hospitalsseng
Corona

Corona-indlagte

stiger 

den danske badmintonnspiller Viktor Axelsen gestikulerer på banen
Sport

Dansk fjerkonge har

fået lille prinsesse

seks mænd sidder i en sauna
Corona

42 højskole-elever

smittet efter fælles

tur i sauna

indisk mand ligger i fryseboks
Helt vildt

“Død” mand vågner
efter 20 timer

i fryseboks

to personer med ansigtsmaske hilser med albuen
Nyheder

Nye ord i ordbogen:

Albuehilsen og superspreder 

Sofie Carsten Nielsen, Morten Østergaard og Ida Auken står bag mikrofoner
Nyheder

Tidligere radikal leder

har meldt sig ud:

Feministisk heksejagt

opgang med gul og grøn dør
Corona

Corona har gjort

os til bedre naboer

USA's præsident Donald Trump gestikulerer
Nyheder

Trump husker ikke

negativ coronatest

en gris stikker hovedet ud mellem tremmer
Sundhed

Svine-influenza

kan udløse ny pandemi

hos mennesker

Restaurant i flammer
Krimi

Brand i Djurs Sommerland

Emmanuel Macron portræt
Corona

Smitterekord i Frankrig

Sofie Carsten Nielsen, Morten Østergaard og Ida Auken.
Nyheder

De Radikale indkalder til krisemøde